2018 İnşaat Maliyetleri Hesaplama

2018 inşaat maliyetleri hesaplama işlemi ve inşaat maliyeti ile ilgili tüm detaylar haberimizde mevcuttur. Yapılan inşaatın, kaba inşaat ve ince işçilik olmak üzere iki farklı maliyete tutarı mevcuttur. Bu nedenle inşaat maliyet hesaplama yaparken, bu bahsettiğimiz iki maliyeti göz önünde bulundurmak gerekiyor.

insaat_maliyetleri

İki katlı yada daha fazla kattan oluşan bir binanın inşaatında metrekare birim maliyeti ortalama 400 ile 450 TL arasında değişmektedir.

Kaba inşaatın haricinde boya, döşeme tesisat,aydınlatma,iç dekorasyon vb. gibi ince işçilikler de dahil edildiği taktirde, inşaat maliyeti metrekare hesabıyla ortalama bir kalite için 650-700 TL’ye kadar çıkabiliyor.

Fakat inşaatın yapımı için müteahhitle anlaşılırsa, müteahhit kendi ücretinide ekleyerek maliyeti daha arttırabilmektedir.

Bir diğeri ise, inşaat maliyet bedeli, binanın dışarıdan yüz ölçümü ile metrekare inşaat maliyet bedelinin çarpılması sonucuyla da hesaplanabillmektedir. İnşaat maliyet bedelleri, binaların kullanılış tarzları, inşaat nevileri ve sınıflarına göre Maliye ve Bayındırlık Bakanlıklarınca birlikte saptanır ve uygulanacağı bütçe yılından önce ile edilir.

İnşaat Maliyetleri Kalemleri

insaatmaliyetleri

1- Kaba inşaat: % 40 (Beton kalıp, demir, tuğla)

2- Çatı üretimi: % 3 (Çatı konstrüksiyonu %75 ve kaplaması %25 olarak)

3- İç sıva ve kapı – pencere kasaları: %7 (Pencere ve kapılar %60, iç sıva %40)

4- Elektrik su tesisatı: %10 (temiz ve pis su %65, elektrik %35)

5- Yer döşeme kaplaması: %6

6- Dış sıva ve demir işleri: %6 (Dış sıva %50, balkon, merdiven ve diğer işler %50)

7- Kapı pencere doğrama: %8 (Kapılar %60, pencereler %40)

8- Boya badana ve ıslak zemin: %10

9- Isıtma tesisatı: %8

10- Çevre düzenlemesi: %2

İnşaat Maliyetleri Hesaplama İşlemi

1. Hafriyat Maliyeti

insaatmaliyetleri

Hafriyatın maliyeti işlemin yapılacağı yere göre değişir. Sadece ulaşım değil aynı zamanda taşınacak malzemenin cinsine göre de maliyetiniz artacaktır.

Ortalama bir şey söylemek gerekirse; İstanbul için 260 metreküplük sadece topraktan oluşan bir hafriyat için 1,750 Türk Lirası civarındadır.

2. Beton Maliyeti

insaatmaliyetleri

Betonun maliyeti yapının türüne ve kullanılacak betonun döküm şekline göre fark edecektir. C sınıfı betonlar binalar için kullanılan betonlardır. Bu sınıf betonlar için metreküp başına mikserli döküm maliyeti 123 TL ile 206 TL arasındadır.

Pompalı dökümün ücreti ise 127 TL ile 210 TL arasında değişir. Ancak bir inşaatta kullanılan tek beton çeşidi bu değildir. Yapıya zeminden gelecek su ve zararlı kimyasalların yapıya zarar vermemesi için grobeton kullanılır. Grobetonun normal dökümü ise metreküp başına 121 TL civarındadır.

Benzer Haber  TOKİ Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

İnşaatınızda kullanacağınız bir diğer beton çeşidi ise şap betonudur. Bu betonun kullanımındaki temel amaç tesisatın üstünün örtülmesi, ısı izolasyonu, ve zemin üstüne uygulanacak parke veya fayans gibi uygulamalar için düzgün bir zemin oluşturmaktır.

Şap betonun mikserli döküm için maliyeti ise metreküp başına 150 ile 178 TL arasındayken Pompalı dökümü 153 ile 180 TL arasındadır.

 

insaatmaliyetleri

 

3. Korozyonun Önlenmesi

insaatmaliyetleri

Korozyon yıpranma anlamına gelmektedir. Bir binanın yıpranmasını önlemek için kullanılan çelik ve beton gibi malzemelerin kalitesi önemlidir. Ancak ek olarak epoki kullanılır. Bunun metrekare başına maliyeti ise 24 ile 36 TL arasında değişir.

4. Dış Cephe Mantolama Maliyeti

insaatmaliyetleri

Bir yapıya dış cephe mantolaması yapmanın amacı o yapıya ısı ve ses yalıtımı sağlamaktır. Başlangıçta belli bir bütçe harcanılması gerekse de aslında kullanım sınarında en az %50 oranında bir ısı kaybını önler. Dış cephe mantolamanın maliyeti ilden ile değişse de İstanbul için ortalama değeri metrekare başına 65 TL’dir.

5. Topraklama Maliyeti

insaatmaliyetleri

Bina topraklaması, oluşabilecek bir hatadan kaynaklanabilecek tehlikeli akımların bir iletken yardımı ile toprağa iletilmesidir. Maliyeti ise işin diğer kısımlarına göre düşüktür. Som bakır topraklama çubuğunun metresi piyasada 83 lirayken som bakır topraklama levhasının fiyatı levhanın kalınlığına göre 125 ile 520 TL arasında değişir.

6. Duvar Örme Maliyeti

insaatmaliyetleri

Bir kaba inşaat için geriye kalan son ve en önemli şey ise duvarların örülmesidir. Yalnız duvar örülürken kullanılan birkaç farklı malzeme dolduğu için de bir duvarın maliyetinin içinde birçok değişken vardır. İlk olarak tuğlaları ele alalım.

Öncelikle örmek istediğiniz duvarın kalınlığına göre bir tuğla tercihi yapmalısınız. Bunun için tuğlaların kalınlığıyla doğru orantılı olarak bir tuğlanın fiyatı 0,4 TL’den 1,4 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Bunlara ek olarak izolasyon tuğlaları veya asmolenlerden kullanacaksanız bir tuğlanın fiyatı 3,1 TL’ye kadar yükselebilir.

İkinci olarak tuğlaları birbirine tutturabilmek için bir harca ihtiyaç vardır. Bu harç oluşturmak istediğiniz duvarın amacına göre değişir. Örneğin taşıyıcı olmayan basit bir duvar örmek istiyorsanız kum, kireç ve su karışımından elde edilen kireç harcını kullanabilirsiniz. Taşıyıcı duvarlarda ise çimento harcı kullanılır. 25 kg kirecin kilosu 6 TL, 50 kg gri çimento 9,25 TL, 50 kg beyaz çimento 16,50 TL, 1 ton kumun fiyatı ise 40TL civarındadır.

2018 İnşaat Maliyetleri İşçilik Hesaplama

İnşaat işçilik hesaplama işleminde karşımıza çıkan maliyetler aşağıdaki gibidir:

Benzer Haber  Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İstanbul

Çatının maliyeti

insaatmaliyetleri

Bir çatının maliyeti, o çatının iskeletinin hangi malzemeden olduğu ve kaplama için hangi malzemelerin kullanılacağına göre değişir. Fiyatları ise 3000 Türk Lirası’ndan başlar 12000 Türk Lirası’na kadar çıkabilir.

İç Sıvanın Maliyeti, Kapı Maliyeti ve Pencerelerin Maliyeti

insaatmaliyetleri

Yapılara eklenilen iç sıva görünüş açısından önemlidir. Metrekare başına maliyeti ise 140-150 Türk Lirası arasındadır. Kapılar ise değişkendir. Düz kapılar daha az maliyetlidir.

Kapılara eklenen cam ve şekiller ise fiyatı yukarıya çekmektedir. Fiyatları ise 300 Türk Lirası’ndan başlayıp 2000 Türk Lirası’na kadar gidebilmektedir.

Pencerelerde ise hesaba katılması gereken şeyler: PVC profilininin kalitesi, kullanılan camın kalitesi, ispanyolet sisteminin değeri işçi  maliyeti, ve kullanılan diğer malzemelerin (mermer, pervaz, aksesuar) niteliğine göre değişmektedir. Ortalama bir pencerenin metrekare başına yaklaşık maliyeti ise 250 Türk Lirası civarındadır.

Elektrik ve Su Tesisatı İnşaat Maliyeti

insaatmaliyetleri

100 metrekare bir ev için elektrik ve su tesisatına ödenecek ortalama tutar 10000 Türk Lirası civarındadır.

Yer Döşeme Kaplaması

insaatmaliyetleri

Yer döşemesi için çıkacak maliyet yeri döşemeyi ne ile yapacağınıza, döşeme ürününün kalitesine göre değişir. Örneğin parke için malzemenin metrekaresi 8 TL’den başlar. Kullanılan malzemeye göre fiyat yükselir. Buna ek olarak bir de işçilik maliyeti vardır. Eğer ki zemine fayans döşeyecekseniz işçiliği dahil ortalama maliyeti 55 Türk Lirası’na eşittir. Tabi ki yine kullanılan maliyete göre bu miktar artış ve azalış gösterebilmektedir.

Dış sıva inşaat maliyeti

insaatmaliyetleri

Dış sıva yine evin yalıtımı ve görünüşü açısından önemlidir. Metrekare başına Kullanılan malzemenin ortalama maliyeti ise 10 Türk Lirası civarındadır. Buna ek olarak bir de işçilik maliyeti olacaktır.

insaatmaliyetleri

Dış sıva ve demir işleri

insaatmaliyetleri

Evin boyanması işlemini gerçekleştirecek birçok usta bulabilirsiniz. 100 metrekare bir ev için ortalama malzeme ve işçilik bedeli 700 TL civarındadır.

2018 İnşaat Maliyetleri Isıtma Tesisatı

insaatmaliyetleri

Günümüzde evlerde kullandığımız en yaygın ısıtma tesisatı kombili sistemlerdir. Proje çizimi ve kombi gibi her şeyin içinde olduğu sıfırdan doğalgaz tesisatı döşemek 100 metrekare bir ev için 4000 TL civarındadır.

Bir yapıyı temel olarak oluşturan ana yapıların maliyetlerini yaklaşık olarak anlatmaya çalıştık. Genel pencereden bakıldığındaysa yapıların maliyetleri kullanım amaçlarına göre değişir. 09/04/2016 tarihli resmi gazete yazısına göre ise 3 kata kadar olan asansörsüz binalar için ortalama maliyet metrekare başına 630 TL’dir.

Konutu biraz daha yükseltirsek (21,5 metreye kadar) metrekare başına maliyet 750 TL oluyor. Apartman tipi konutlarda 800, müstakil evler ve ikiz konutlar (Bağımsız konutlar brüt alanı 151metrekare ile 600 metrekare arasında değişen yapılar) için 920 TL, Yapı yüksekliği 30,5 ile 50,5 metre arasında olan yüksek binalar içinse 1030 TL’dir.

Yorum Yazın