2018 Muhtar Maaşı Ne Kadar? Muhtar nasıl olunur? Detayları yazımızdan inceleyebilirsiniz. Köy, kasaba ve şehirlerdeki mahallelerde görev yapan ve seçim iş başına gelen mahalle sakinlerinin ihtiyaçları belirlemek, mahallenin yaşam kalitesini daha yukarı seviyeye çıkarmak, belediye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla mahallenin tüzel kişiliğinin ilişkilerini sağlamak, mahalle ile ilgili konularda üst makamlara görüşünü sunmak, diğer kurumlarla iş birliği yapmak ile yükümlü olan kimseye muhtar denir.
Ülkemizde muhtarların maaşları bulunduğu yerdeki ilk özle idaresi tarafından karşılanmaktadır. Ve son dönemlerde hem görev ve sorumlulukları hem de mahalledeki etkileri son derece artmış durumdadır. Ülkemizde muhtar maaşlarına her sene belirlenen oranda zam yapılmakta olup ekstra bazı sosyal haklardan da mahalle muhtarları faydalanmaktadır.
Muhtar Olmak İçin Gerekli Hususlar
Ülkemizde gerekli şartları taşıyan herkesin muhtar olma şansı bulunmaktadır. Muhtar olmak için gerekli hususlar ise şu şekildedir; Muhtar olmak isteyen kişilerin yapılan yerel seçimlere katılmaları ve yapılacak seçimde diğer muhtar adayları arasında en yüksek oyu alarak seçilmesi ilk ve en önemli şartı oluşturmaktadır.
Muhtar olma şartları YSK tarafından belirlenmektedir ve herhangi bir eğitim ya da mezuniyet şartı bulunmamaktadır. Bu anlamda Türk vatandaşlığına sahip olan, muhtar aday olmak istediği mahallede en az 6 ay boyunca ikamet etme zorunluluğu bulunan ve 25 yaşını dolduran herkesin muhtar adayı olmak hakkı bulunmaktadır ve yasal olarak bu hakka kimsenin mani olması mümkün değildir.
Ayrıca muhtar adaylarının iyi seviyede Türkçe okuyup yazabilmesi ve devlet memuru olması için herhangi bir yasağının bulunmaması da aranan kritik şartlar arasında yer almaktadır. Bu şartları taşıyan her Türk vatandaşı yerel seçimlerde kendi muhtarlık bölgesinde en yüksek oyu alması ile göreve başlayabilecektir.
2018 Yılı Muhtar Maaşları
2018 yılı muhtar maaşları net tutar olarak 1.563,57 lira olarak belirlenmiş ve ödemeler bu net maaşa göre gerçekleştirilmektedir. Muhtarlara aldıkları bu maaşlar İl Özel İdaresi tarafından her ayın 15’inde ödenmektedir. Bu maaş muhtarların her ne şekilde olursa olsun alacakları maaşlardır. Ayrıca muhtarlar mahallelerindeki yaptıkları bazı işlemlerden de belirli ücret almaktadırlar. Geçmişte oldukça iyi kazançlar sağlayan bu ücretler günümüzde birçok evrak ve belgenin E-devlet üzerinden ücretiz bir şekilde verilmesi ile artık geçerliliğini yitirmiş durumdadır.
Geçmiş yıllarla kıyaslandığında günümüzde muhtarlar hem önem hem de maaşlarındaki iyileşme anlamında oldukça tatminkâr bir seviyeye ulaşmıştır. Ve bu statü yükselmesi muhtarlık mesleğini oldukça cazip ve popüler bir hale getirmiştir.
2019 yılı için muhtar maaşı ciddi oranda iyileştirilme yapılması planlanmaktadır. Muhtar maaşlarında olan kesintilerin alınmaması ve 613 TL’lik Sosyal Sigorta primlerinin devletçe ödenecek olması ile beraber muhtar maaşının 2500 TL’nin üzerine çıkacağı düşünülmektedir. Ve bu oran günümüz şartları için diğer sosyal haklarla beraber oldukça yeterli seviyeye gelmektedir.