2018 Yılında Dünya’da En Çevreci Şehirler

2018 Yılında Dünyanın en çevreci şehirleri hangileri? Bu konu ile ilgili araştırmamızı yayınlamadan önce çevreci şehir, çevre dostu şehir, yeşil şehir ne demek kısaca onu açıklayalım.

Çevreci şehir ne demek?

Çevreci şehir tanımını kısaca daha az yayılan, yenilenebilir enerji kaynaklarını daha çok kullanan, havayı daha az kirleten şehirlere denir. Bu şehirlerin ortak özellikleri arasında planlı yapılaşma, kişi başına düşen yeşil alanların fazlalığı, temiz hava, az karbon salınımı, düşük emisyon değerleri, bisiklet gibi çevre dostu ulaşıma verilen önem, enerji kullanımında yenilenebilir enerji kaynaklarının fazlalığı gösterilebilir.

2018 yılında en çevre dostu şehirler hangileri?

10) Oslo, Norveç:

Norveç’in başkenti Oslo listemizde 10. sırada bulunuyor.

Oslo, ormanlarla ve göllerle çevrili bir şehir. 454 kilometrekarelik alana yayılan bu şehrin 242 kilometrekarelik kısmı orman arazisidir. Oslo şehrinin 3 te 2 lik kısmı katı çevre kanunları ile koruma altındadır.

Oslo’da çok sayıda şehir parkı ve 343 adet göl bulunmaktadır. Şehrin hedefi 2020 yılına kadar karbon salınımını nötr hale getirmektir. Şehir ayrıca elektrikli araçlar için 700 den fazla şarj istasyonu barındırıyor.

9) Helsinki, Finlandiya:

Listemizin 9. sırasında Finlandiya’nın Başkenti Helsinki bulunuyor.

310’dan fazla adadan oluşan şehir temiz havasıyla tanınıyor.

Parkları ve bisiklet kullanımının yaygınlığı oldukça fazla olan Helsinki, ayrıca enerji ihtiyacını yüksek oranda geri dönüştürülebilir kaynaklardan sağlanan enerji kullanarak çözüyor.

8) San Francisco, ABD:

Yüksek geri dönüşüm kullanımı, San Francisco’nun listeye girmesini sağlıyor.

Benzer Haber  YHT Nedir? YHT Fiyatlandırması Nedir?

San Francisco’da ki etkin çevresel programlar ve politikalar yenilenebilir enerjinin kullanımını aktif olarak teşvik ediyor.

Bisiklete binme, toplu taşımayı kullanma, elektrikli ulaşım kullanma gibi çevre dostu alışkanlıkları kazandırmak için birçok sosyal yardım bulunuyor. Böylece halk çevreyi koruyan alışkanlıklara yöneldikçe maddi anlamda rahatlayabiliyor.

7) Londra, İngiltere:

Şehir büyüdükçe yeşil alanlarının oranını korumak zorlaşıyor. Londra, Avrupa’nın en büyük şehirlerinden birisi olmasına rağmen yarısı yeşil alandan oluşan bir şehir.

Dünyanın en büyük rüzgar çiftliklerinden birisini barındıran şehirde, evlerinin enerji tüketiminin %25’i bu çiftlikten sağlanıyor.

Ayrıca toplu taşımada da birçok hibrid otobüs kullanan Londra da karbon emüsyon değerleri oldukça düşük çıkıyor.

6) Reykjavik, İzlanda:

Listemizin 6. sırasında İzlanda’nın Başkenti bulunuyor.

Bu şehrin çok büyük bir şansı var. Ülkede toplam 30’un üzerinde aktif yanardağ bulunuyor.

Reykjavik’te dünyanın en büyük jeotermal ısıtma sistemine sahip. Şehrin enerji ihtiyacının tamamı hidrotermal enerji kaynaklarından elde ediliyor.

Ayrıca şehrin sıcak su ihtiyacı da hidrotermal kaynaklardan sağlanıyor. Bu yöntem karbon salınımının çok düşük olmasını sağlıyor.

5) Curitiba, Brezilya:

Listemizin 5. sırasında bir Brezilya Şehri olan Curitiba var.

Curitiba Şehri, şehir planlamasıyla ünlüdür. Şehir 1000 kişi başına 12 dönümlük yeşil alana sahiptir. Şehir toplamda 400 kilometrekarelik yeşil alana sahiptir.

Curitiba’da yeşil alanlarını korumak için sıkı çevre kanunları var. Bu şehirde yasadışı ağaç kesimi ve yerel bitki örtüsü içeren arazinin kullanımı kesinlikle yasaktır.

4) Vancouver, Kanada:

Listede Dünyanın en yaşanabilir ve en çevreci şehirlerinden olan Vancouver bulunuyor.

Şehrin enerji ihtiyacının %93’ü yenilenebilir enerji kaynakları ile karşılanıyor.

Şehir yönetimi bisiklet altyapısını ve elektrikli araçların kullanımını geliştirerek Dünyanın en yeşil şehri olmayı hedefliyor.

3) Stokholm, İsveç:

Listenin 3. sırasında yer alan İsveç Şehri’nin 3 te biri yeşil alandan oluşuyor.

Benzer Haber  Tapu masrafı nasıl hesaplanır?

Avrupa’nın yeşil başkenti ödülünü ilk alan şehir olan Stokholm, atıkların geri dönüşümüne çok önem veriyor.

1990 yılından bu yana sera gazı emisyonunu %25 azaltan şehir bu alanda rekoru da elinde tutuyor.

2) Amsterdam, Hollanda:

Dünyanın Bisiklet Başkenti olan Amsterdam listemizde 2. sırada yer alıyor.

Şehir nüfusundan daha fazla bisiklet barındıran Amsterdam ayrıca elektrikli araba ve otobüs kullanımında da oldukça kendisinden söz ettiriyor.

Ayrıca halkın büyük çoğunluğu güneş panelleri ve küçük rüzgar türbinlerinden enerji üreterek karbon salınımının azalmasında yardımcı oluyor.

1) Kopenhag, Danimarka:

Dünyanın en çevreci şehri ise Danimarka’nın Başkenti Kopenhag.

Enerji için yenilenebilir enerji kaynaklarına önem veren şehirde otellerin bile %71’inden fazlası çevre dostu olarak tanımlanmıştır.

Geri dönüşüme çok önem veren şehirde, binalar çevre dostu ve akıllı binalar olarak kurularak karbon salınımının önüne geçilmeye çalışılıyor.

Yorum Yazın