Veraset İlamı Nedir?

Veraset ilamı, mirasçıların bulunduğu, mirasta ne kadar pay sahibi olduğunu gösteren resmi belgeye denir. Mirasçıların ölüm sonrası alması gereken bir belgedir. Ölen kişinin mirasçılarının kim olduğunu, bu mirastan ne kadar haklarının olduğu ve ortak olan malların ne şekilde paylaşılacağı bu belgede yer almaktadır.

Murisin mirasından hak kazanacak olanların hangi oranda alacaklarının olduğunun tespit edilmesi için  büyük bir öneme sahip olan veraset ilamı, noter ve sulh hukuk mahkemeleri aracılığıyla çıkarılır. Günümüzde veraset ilamı noter aracılığıyla çıkarılır. Ancak nüfusta kaydı olmayan kişilerin bu ilamı çıkarması için yabancılık gibi durumlar söz konusu olursa sulh hukuk mahkemelerine dava açarak mirasçılığa ortak olmaları mümkün oluyor.

verasetilami

Veraset İlamı İçin Neler Gerekiyor?

Veraset ilamı için nüfus kayıt örneği, ölüm belgesi ve dilekçe ile noterlere başvuran kişiler aynı gün içinde belgelerini alabiliyor. Yetkilendirilmiş olan kişiler de yetki belgeleriyle birlikte veraset ilamı başvurusu yapabilir.

Mirasçılardan sadece birinin bile başvurması halinde mirasçılık belgesi alınabilir. Tüm hak sahiplerinin gitmesine gerek kalmadan tek bir kişinin kimliğiyle başvurması yeterlidir. Eskiden sulh hukuk mahkemelerine açılan davalarda belgenin alınması uzun sürerken günümüzde aynı gün verilmektedir. Tek bir hak sahibinin başvuru yapması yeterlidir.

verasetilami

Veraset İlamı İçin Süre Var Mı?

Veraset ilamı çıkarabilmek için 1 ay içinde başvuru yapmanız gerekir. Mirasçı mirasçı olduğunu öğrendiği andan itibaren bu belgeyi çıkarabilir. Gayrimenkul kalmışsa 3 ay içinde belgenin çıkarılmaması halinde ceza durumu söz konusudur. Bu konuda veraset ve intikal vergisi cezası kesilerek kişinin her yıl farklı miktarda ödemesi gereken oranlar belirlenir.

Benzer Haber  İzmir Üniversitesi

E-Devlet Veraset İlamı Sorgulama

E-devlet sistemi üzerinden de veraset ilamı sorgulaması yapılabilir. Şifreniz ya da bankacılık şifrelerinizle girebileceğiniz sistemde veraset ilamınızı görebilirsiniz.

verasetilami

Veraset İlamında Olmayan Kişiler Ne Yapabilir?

Veraset ilamında olmayan kişilerin miras hakkı talep etmeleri için sulh hukuk mahkemelerine başvurmaları gerekir. Neden mirasçı olarak yer almadıklarının ispatlanması ve gerekirse DNA testi gibi soy bağını tespit eden bağların belirlenmesi gerekebilir.

Veraset İlamında Ceza Var mı?

Gayrimenkul miras kalması durumunda en geç 3 ay içinde veraset ilamının çıkarılmış olması gerekir. Aksi halde ödenmesi gereken gayrimenkul vergilerinin bulunması söz konusu olabilir. Veraset ilamı ücretleri her yıl değişmekle birlikte noterdeki ücretler hesaplanarak belirlenir. Ancak ortalama fiyat 2018 yılı için 120 TL civarındadır.

Veraset İlamı Alınmazsa Ne Olur?

Eğer bir mülk ya da mirasa konu taşınır taşınmaz mallar yoksa veraset ilamı çıkarmaya da gerek yoktur. Ancak mal varlığı söz konusu olduğunda mirasçılık belgesi çıkarılmazsa mirasçılar bu mallardan yararlanamaz ve alım satım, kullanım yapamazlar.

Nüfusta Yer Almayan Çocuk Nasıl Mirasçılık Belgesi Alabilir?

Yurt dışında ya da yurt içinde miras bırakanın nüfusunda yer alamayan çocuk, miras bırakanın son 3 aydır ikamet ettiği yerdeki sulh hukuk mahkemesine dava açar. Bu şekilde başlayan süreçte, DNA testinin yapılması, ölünün mezarının açılıp örnek alınması gibi süreçler söz konusu olabilir.

Bu konular uzun işlerdir ve miras bırakanın yakınları anlaşmaya varırsa ona da eşit hak verilebilir. ancak miras konularında genelde uzlaşma sağlanmaz ve mahkemelik olan süreçler söz konusu olur. O yüzden hukuk mahkemesine dava açılarak gerekirse soy bağının tespiti davası da ekstradan açılıp iki mahkemeden çıkan sonuca göre varisin mirasçılık belgesi içinde yer alması ve mal paylaşımının yapılması sağlanır

Benzer Haber  Tellal Nedir?

Yorum Yazın