Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en gözde şehirlerinden biri Mardin’dir. Mardin evleri ise mimari açıdan ve kullanılan yapı malzemesi açısından dikkat çeker. Mardin evleri genel özellikleri ve mimarisi hakkında detaylı bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz. Tüm sorularınızın yanıtlarını almanız mümkün olacaktır.
Mardin Evlerinde Kullanılan Malzeme
Mimari olarak Mardin Evleri incelendiğinde, ilk olarak dikkati çeken kullanılan malzemeler oluyor. Farklı bir yapılaşma olduğundan, yapıların turistler tarafından gezilip görülmesi mümkün oluyor. Kullanılan malzemeler ve malzemelerin özellikleri farklılık gösteriyor. Evler birbiri üstünde yığılmış şekilde dizayn edilmiş. Ortaçağ mimarisinin günümüzde de devam ettiğinin en önemli göstergesi, Mardin Evleri’nin varlığıdır.
Mardin Evleri’nde kullanılan malzeme taştır. Neredeyse tamamında kullanılan malzeme taştır. Kolayca işlenen ve bir süre sonra da sertleşen malzemeler olduğundan, kireç taşının bu evlerde kullanımının oldukça yaygın olduğunu söyleyebiliriz.
Taşlar kesilebiliyor ve kolay işleniyor. En önemli yapı malzemesi özelliğinin bu olduğu bilinmeli. Bu sayede yapılaşmanın da kolaylaşması sağlanıyor. Taşların temizlenmesi ise belli aralıklarla taş kırıntıları kum haline getiriliyor. Duvarların temizlenmesi bu şekilde sağlanıyor. Yapı haline dönüşüm ise kum kireç karışımından elde edilen harç ile duvarların örülmesi şeklinde oluyor.
Mardin Evleri Mimarisi
Evlerin mimarisi nasıldır? Mardin evleri mimarisi kalenin eteklerinden yukarıya doğru yükselen teraslar şeklinde oluşturulmuştur. Özgün bir mimari yapının ortaya çıkması bu şekilde olmuştur. Tarihi geleneklerin yapısal anlamda hala sürdürülüyor olduğunu söyleyebiliriz. Tepelerin eğimleri üzerine kurulmuş olan yapılar, Mezopotamya ovasına kapıların açıldığını gösterir.
En ilginç özellik ise hiçbir evin gölgesi birbiri üzerine düşmez. Güneş ışınlarından korunma dar sokaklar ile mümkün hale getirilmiştir. Mardin halkının sıcaktan korunması, o şekilde oluşturulmuş olan sokak sayesindedir.
Mardin evlerinde kullanılan malzeme sayesinde de evlerin yazın serin kışın sıcak olması sağlanır. Hiçbir şekilde evlerin birbiri üzerinde koruma etkisi yaratması istenmez. Evlerin çatı katları da vardır. Çatı katları mimarisi ise tonozların kullanıldığını görmenizi sağlar. Çoğu zaman dört tonozlu şekilde inşa edilmiş olduğunu görebilirsiniz. Misafirleri karşılayan özen gösterilmiş olan misafir odaları ya da direkt olarak çatı katı yapılmıştır.
İşlevsel olarak mimari yapıların son derece avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Mardin Evleri işlevsellik açısından büyük ölçüde fırsat sunar. Sizin için uygun olması halinde gezip görmek için Mardin Evleri gezisi yapabilirsiniz. Konaklayacağınız evler de aşağı yukarı bu şekilde bir mimariye sahip olacağından, keyifle yakından inceleme fırsatı bulacaksınız.