Ahmet Fethi Paşa Yalısı

Üsküdar ile Kuzguncuk arasındaki en beğenilen yalılardan biri de Ahmet Fethi Paşa Yalısı olarak adlandırılır. Ahmet Fethi Bey yalıyı İsmet Bey adında birinden satın alır. Daha sonra ise uzun zaman bu yalıda yaşamını sürdürür. Bu nedenle de yalının adı Ahmet Fethi Paşa Yalısı olarak adlandırılır.

Ahmet Fethi Paşa Yalısının ilk sahibinin kim olduğu ve tam olarak ne zaman yapıldığı ile ilgili net bir bilgi yoktur. Ancak bazı kaynaklar Ahmet Fethi Bey’den önce bu yalının Mihrimah sultan’ın torunlarından birini kocası olduğu üzerinedir. Bu bilgi nedeni ile de yalının on sekizci yüzyılda yapıldığı tahmin edilir.

Ahmet Fethi Paşa Kimdir?

Ahmet Fethi Paşa Osmanlı Döneminde yaşamış ve son derece önemli bir devlet adamıdır. Diplomatik zaferleri ile de adından sıkça söz ettirir. On dokuzuncu yüzyıl Osmanlı Devletinde hem başarılı politikaları ile hem de diğer işleri ile Ahmet Fethi Paşa pek çok başarılara imza atar. İlk Türk müzesi Ahmet Fethi Paşa katkısı ile kurulur. Ayrıca Beykoz Cam Fabrikası yönetimini de üstlenir. Bu sayede de oldukça doğru çalışmalara imza atar.

Ahmet Paşa, devlet adamlığındaki bu başarısını aşk hayatında başaramamıştır. Edinilen bilgilere göre Ahmet Fethi Paşa zamanında bir kız çocuğunu evlat edinir. Şemsinur adını verdiği bu kızın bakımını üstlenir. Ancak zaman içerisinde bu kıza âşık olur. Lakin bu durum annesinin hoşuna gitmez. Bunun üzerine de Ahmet Fethi Paşa Şemsinur’u bir eve saklar ve annesine de sattığını söyler. Annesinin çok üzülmesinin ardından da Şemsinur’u eve tekrar getirir.

Ahmet Paşa daha sonra Sultan Abdülmecit’in kardeşi ile evlenmek zorunda kalır. Atiye Sultan ile istemese de evlenen Ahmet Fethi Paşa Şemsinur’u Kuzguncuktaki bu yalıda yıllarca saklamayı başarır. Hatta Atiye Sultan, Ahmet Fethi Paşa’nın eve gelmediği zamanlarda Kuzguncuktaki bu yalıya adam gönderir. Ama yine de Şemsinur gizlenmeyi başarır. Atiye Sultan ölünce de Ahmet Fethi Paşa ölene kadar kendi yalısında yaşamaya deva eder.

Benzer Haber  Doğuş Üniversitesi İstanbul

Ahmet Fethi Paşa Yalısı Hakkında Bilgi

Ahmet Fethi Paşa yalısını tamamen kendisi döşer. Bu konuda ne kadar zevkli olduğu da dillerden dile yayılır. Belirli aralıklar ile yalının içindeki eşyaları değiştirir. Bu konuda da Fransız eşyalardan sıklıkla yararlanır.

Ahmet Fethi Paşa’nın yalısı o kadar beğenilmiş ki sultan Abdülmecit de bu konuda kendisinden yardım almıştır. Dolmabahçe Sarayı’nın dekore edilmesini tamamen Ahmet Fethi Paşa’ya bırakır. Ahmet Fethi Paşa Yalısı dekorasyonu batı tarzı ön plana çıkarır. Dolmabahçe Sarayının o dönemki dekorasyonunda da aynı çizgileri görmek olanaklıdır.

Ahmet Fethi Paşa Yalısı Mimarisi

Çoğu yalıda olduğu gibi Ahmet Fethi Paşa Yalısı da haremlik ve selamlık olmak üzere iki bölümden oluşur. Bu iki bölüm geleneksel Osmanlı tarzı ile süslenir. Odaların genel tarzı ise daha çok batı mimari öğesini ön plana çıkarır. Ahmet Fethi Paşa Yalısı mimari olarak hem batı hem de doğu sentezini bir arada sunar. Hiçbir yerden yardım almayan sütunlar üzerine yalı inşa edilir.

Yorum Yazın