Akilli-ev-sistemleri

Akıllı ev nedir?

Akıllı ev nedir? Maliyeti ne kadar? Normal evimi akıllı eve çevirebilir miyim? Örnek akıllı ev modelleri nasıl? sorularına yanıt arayacağız.

Akıllı telefonumuz var, akıllı arabamız var peki neden akıllı eve sahip olmayalım. Yoğun iş temposundan çıktğımız soğuk kış günlerinde ya da sıcak yaz aylarında evimiz sıcacık ya da serin serin bizi bekliyor olmasın. Hayatı kolaylaştırmak varken niye akıllı evleri tercih etmeyelim. Üstelik makul fiyatlarla bunu yapabiliyorsak harika olur.

Akıllı ev nedir?

Bir ev akıllı sıfatını alabilmesi için, birbiri ile haberleşebilen ve uyum içinde çalışabilen aydınlatmalar, perdeler – panjurlar, televizyonlar, klimalar,müzik sistemleri, vb. gibi tüm elektirikli aletlerin tek bir kumanda ve-veya internet üzerinden kontrol edebilen sisteme sahip olması gerekir.

akilli-ev-sistemi

Akıllı Ev Sistemi

Neden akıllı ev?

Zaman, tasarruf, güvenlik, konfor ve eğlence noktalarında artıları var. Bu artıları kısa kısa açıklayalım.

Zaman; ev otomasyonu ile zaman harcatan bir çok iş otomatik hale gelmekte, müdahale sayınız azalmakta. Örneğin akşam hava karardığında perdeler otomatik kapansa tek tek kapatmakla uğraşmanız gerekmeyecek. Mutfak robotunuz siz uyanmadan 10 dakika önce kahvaltıyı hazırlamaya başladığında kalktığınızda mutfağa sadece hazır olan kahvaltınızı yemek için gireceksiniz.

Tasarruf; enerji tasarrufu üzerine kuracağınız akıllı ev sistemi parasal olarak size orta ve uzun vadede çok faydalı olabilir. Akıllı kombi ile yaptığınız yatırımı ilk senede, düşen doğalgaz faturanız ile karşılayabilirsiniz. Odada kimse olmadığını anladığında ışıkları söndüren akıllı ışıklandırma sistemi ile elektrik faturanızdaki düşüşü farkedeceksiniz.

Güvenlik; akıllı Güvenlik Sistemleri ile güvenlik seviyesi kuvvetlenebiliyor. Güvenliği sadece hırsızlık olayları açısından düşünmeyin. Prizde unuttuğunuz ütünün elektriğini kesen akıllı eviniz olduğunda evden çıktıktan sonra ütüyü açık mı bıraktım diye düşünmeniz gerekmez. Küçük çocuğunuzun tek başına balkona çıktığını farkedip sizi uyaran bir sistem istenmeyen durumları engelleyebilir.

Benzer Haber  Darıca Hayvanat Bahçesi

Akıllı ev fiyatları

Kesin bir fiyat verilmesi mümkün değil. Çünkü otomasyonun sınırları tamamen sizin zevkinize ve gereksinimlerinize bağlı. Akıllı evin temelinde bir ana kontrol ünitesi bulunuyor. Minimumda bir ana kontrol ünitesine sahip olmanız gerekiyor. Onun dışında işinize çok yarayabilecek hareket, kapı/pencere, su basma ve duman sensörü gibi bileşenler alarak akıllı evinizi genişletebilisiniz. Bu sistemde her bir detay fiyatları değişken kılabilir.

Evinizi akıllı ev yapabilir misiniz?

İster akıllı evden alın ister mevcut evinizi akıllı eve dönüştürün, her iki durumda da kurulmuş veya kurulacak olan sistemin ihtiyaçlarınızı karşılayacağından emin olmalısınız. Yoksa konfor, zaman, para kazanayım derken harcama yapıp bunların hiç birini kazananamak da mümkün. O yüzden mevcut evinize kurulum yapacaksanız neye ihtiyacınız olduğunu belirlemeli, yeni bir akıllı ev satın alıyorsanız ev ile beraber gelen akıllı ev sistemlerinin size konfor ve kazanç sağlayıp sağlamayacağını araştırmalısınız.

Akıllı evi nasıl yapacağım diye düşünüyorsanız evinizi akıllı eve dönüştürürken kullanabileceğiniz bir çok uygulama var. Tavsiyemiz, kablolama gerektiren uygulamalara dikkatli yaklaşmak. Bu tür uygulamalar sonrasında boya, renovasyon gibi ek masraflara yol açabilir. Günümüzde ister wireless (wi-fi) olsun ister sim kartlarla artık bir çok kablosuz çözüm sunulmakta.(akıllıevler.com)

Bu sistem ile konuşabilen modern cihazlar kullanabileceğiniz gibi her ihtiyacınıza özel bir cihaz satın alıp direkt olarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Örneğin akıllı bir kombi satın alarak uzaktan cep telefonunuz ile kumanda edebilir, eve gelmeden ısıyı artırabilir hem para tasarrufu sağlar hem de konfor kazanırsınız.

Akıllı ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Yapmanız gereken, “akıllı ev projesi” gördüğünüzde bazı soruları sormak. Bu soruları sorduğunuzda projenin değip değmeyeceğini anlayabilirsiniz:

  • Akıllı evden kasıt nedir, hangi akıllı ev sistemleri kurulmuş? Internette araştırmak üzere gerekirse marka, firma ismi isteyiniz.
  • Kurulu sistemler hayatınızı kolaylaştıracak mı? Hiç kullanmayacağınız bir şeye para ödemek istemezsiniz.
  • Evde kurulu sistemlerin mali değeri nedir? Kendiniz kurdurmaya kalkasanız ne kadara mal ederdiniz? 2000 TL’lik kurulum ile evin satış rakamı 20000 TL mi artmış yoksa gerçekten ciddi bir akıllı ev sistemi yatırımı mı yapılmış?
  • Kullanılan akıllı ev sistemleri modern sistemler mi yoksa eski kalmış, bir kaç sene sonra anlamı olmayacak sistemler mi?
Benzer Haber  Avize Seçimi Nasıl Olmalı ve Nelere Dikkat Edilmeli?

Bu sorulara göre değerlendirme yaptığınızda akıllı ev projesi için yapacağınız yatırımın karşılığını alabileceksiniz.

 

 

Yorum Yazın