Aldığım evin kiracısını nasıl çıkarabilirim? Konut ihtiyacınızı karşılamak adına bir ev aldınız ancak aldığınız evde bir kiracı var. Eski malik ile kiracısının yaptığı kira sözleşme koşullarına bağlı kalmak şartı ile kiracıdan tahliyesi istenebiliyor. Siz de yeni aldığınız evdeki kiracıyı nasıl tahliye edeceğinizi bilmiyor ve “aldığım evin kiracısını nasıl çıkarabilirim?” diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.
Alacağınız evde kiracı oturması ikinci ev alımlarında sıklıkla karşılaşılan ve çeşitli problemler yaşanmasına sebep olan bir durumdur. Kanunen kiracının ve yeni ev sahibinin çeşitli hakları mevcut olmakla birlikte, mevzuat ve genel uygulamaların kiracı lehine olduğu söylenebilir. Bundan dolayı almak istediğiniz evde kiracı oturuyorsa, evi almadan önce anlaşmanızı tavsiye ederiz.
Kira durumundan bahsediyorsak, yazılı veya sözlü olarak bir kira sözleşmesi var demektir. Kira sözleşmesinin Borçlar Kanunu kapsamına alınması ile birlikte kira sözleşmesi karşılıklı olarak yapılan bir borç-alacak senedi niteliği kazandı. Bundan dolayı, sadece ev sahibinin değişmesi kira sözleşmesinin koşullarını yerine getiren bir kiracıyı hemen evden çıkarma hakkı vermiyor.
1 ay içinde ihtarname gönderin
Aldığım evin kiracısını nasıl çıkarabilirim? Evi satın almadan önce içindeki kiracı ile yasal olarak bir anlaşma yapmadıysanız ve kira kontratına istinaden tapuda şerh yoksa tapu devri tamamlanma tarihinden itibaren en geç 1 ay içerisinde bir ihtarname göndermeniz gereklidir. Bir ay içerisinde herhangi bir ihtarname göndermemiş olmanız daha önce yapılan kira sözleşmesi süresini ve şartlarını kabul ettiğiniz anlamına gelir. İhtarname gittikten sonra kiracı, kira sözleşmesi bitiminde veya kira sözleşmesi kalan süresi 6 aydan fazla ise en geç 6 ay içerisinde evi boşaltmak zorunda. Fakat bu süre içerisinde kiracı yükümlülüklerini yerine getirmezse, kira sözleşmesi bitimini ya da 6 ayı beklemeden çıkarma şansınız da mevcut.

1 ay içinde ihtarname gönderin
Ev sahibi evi satarsa kiracı ne yapar?
Kiracısınız, ev sahibi evi satacağım evden çık diyor. Kira sözleşmenizin dolmasına da zaman var. Peki ev sahibi evi satarsa kiracı ne yapar? Oturduğu ev satılan kiracının hakları neler?
Öncelikle ev sahibi evin içinde kiracı olsa da satma hakkına sahiptir. Fakat satılan gayrimenkulde kiracının hakları ev hiç satılmamış gibi devam ediyor. Bunun için kiracı ile ev sahibi arasında muhakkak bir sözleşme yapılmış olması gerekiyor.
Ev satıldığında, yeni malik yani yeni ev sahibi kira sözleşmesinin tarafı oluyor. Diyelim ki ev satıldı yeni ev sahibi evde kendi oturacak. Bu durumda yasalar kapsamında kiracının tahliyesini isteyebiliyor.
Yeni ev sahibi kiracıyı çıkarmak için satış işlemini takip eden 1 aylık süre zarfında kiracıya noter aracılığı ile ihtar çekmek zorundadır. 1 aylık süreç içerisinde ihtar çekmez ise bu hakkını kaybedecektir.
Kiracının evi boşaltması için 6 ay süresi bulunuyor. Kiracı 6 ay sonunda evi boşaltmazsa ev sahibi mahkemeden evi boşaltmanızı talep edecek şekilde dava açabilir.
Bunun için 6 ay önce ihtarname çektiğini kanıtlaması gerekiyor. Burada önemli olan ev sahibinin söz konusu eve acil ihtiyacının olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Örneğin ev sahibinin başka bir evi olmaması gösterilebilir. Eğer ev sahibinin aynı belediye sınırları içinde başka bir evi varsa mahkeme tahliye davasını reddedebilir.

Aldığım evin kiracısını nasıl çıkarırım
Kiracı İle Nasıl Anlaşmaya Varılır?
Evi almadan önce ya da aldıktan sonra yasal kiracı ile anlaşmaya vardıysanız herhangi bir süre beklemeye gerek kalmadan evi boşaltmasını isteyebilirsiniz. Kiracı ile yaptığınız anlaşmanın yazılı olması, her iki tarafın imzasını taşıması ve hatta her iki tarafın şahitleri huzurunda yapılması gerekir. İşlerin bu şekilde resmi kanallar dahilinde yürütülmesi, çıkabilecek herhangi bir sorun halinde sizin açınızdan avantaj sağlayacaktır.