Asmolen Döşeme Nedir? Sorusu için yazımızı inceleyebilirsiniz. Döşeme işlemleri kendi içerisinde türlere ayrılır. Bunlardan biri asmolen döşemedir. Bu döşeme türünün artı ve eksileri beraber değerlendirilebilir.
Asmolen Döşeme
Asmolen döşeme detaylarına bakmadan önce betonarme döşeme ve dişli döşemelere bakmak faydalı olacaktır. Betonarme döşemeler, genellikle dişli ve dolu-plak döşeme olarak sınıflandırılmaktadır. Bu iki döşeme tipi de kendi içinde yeniden çeşitlenebilmektedir. Olumlu ve olumsuz yanlarına bakılabilir. Ayrıca kullanım alanları da çeşitlenmektedir. Asmolen döşemeler de nervürlü döşemelerin bir alt çeşidi gibi düşünülebilir.Yani dişli döşemeler bloklu, yani asmolen ve bloksuz şekilde sınıflanmaktadır.
Dişli döşemeleri bir miktar daha açmak gerekirse ince tabakadan oluştukları görülebilir. Taban betonu ve dişler birlikte dökülmektedir. Eğer büyük bir açıklık varsa kalın plak döşemeler değil de dişli döşemelerin ağırlığını azaltan yöntem kullanılabilir. Kalıp maliyetinin yüksek olması nedeniyle bu yöntem kullanımı herkes için uygun olmayabilir. Eğer maliyet azaltmak isteniyorsa özel kalıplar yaptırılabilir ve maliyet bu şekilde dengelenebilir.
Asmolen Döşemelerin Avantajları ve Dezavantajları
Asmolen döşemelerin avantajları ve dezavantajları dolgusuz döşemelerle karşılaştırılarak çözümlenebilir.
- Asmolen döşeme faydalarına bakılırsa:
- Tavan görüntüsünün düz olmasını sağlar.
- Kalıp maliyeti bakımından epey düşük fiyattan hazırlanır.
- Isı yalıtım özelliği ve ses yalıtımı olması nedeniyle konforlu kullanım sağlar.
- Döşeme kullanımı ya da yapımında boşluk oluşturmak epey basittir.
- Asmolen döşemelerde sıva ve boya bölümleri az olması nedeniyle maliyet düşüktür.
- Çıkıntıları ve gereksiz girintileri yoktur. Bu durum, toz tutmayı engellemektedir.
- Asmolen döşemeler sağlıklı bir kullanım sağlar.
- Tek çizim ile hesap yapılması mümkün olması nedenyle plan aşamasında da büyük pratiklik sağlar.
Asmolen döşemenin dezavantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Fazla yük, deprem zamanlarında olumsuz etkiye dönüşebilir. Plak döşemelerden daha ağır olması nedeniyle duvara binen yük artar.
- Asmolen döşemelerin maliyeti daha fazladır. Blok maliyeti özellikle fazla olan bölümdür.
- Eğer bir depremde ya da başka bir nedenle asmolen döşemeleri düşerse ölüme neden olabilir. Bu açıdan fay hattı üzerindeki alanlarda asmolen döşemeler önerilmemektedir.
Kulaklı ve Kulaksız Asmolen Döşemeler
- Kulaklı ve kulaksız asmolen döşemeler, birçok kullanıcının tercih ettiği türlerdir. Bu ürünlerin boyutları değişkendir. En hafif türler strafor ve en ağır olanlar da kil malzemelerdir. Ayrıca hafif beton ve gazbeton da sık şekilde kullanılmaktadır. Kulaklı ve kulaksız asmolenlerin özelliklerine daha ayrıntılı bakılırsa:
- Kulaklı asmolenler homojen yüzey nedeniyle sıva bakımından daha iyidir. Kulak kalınlığından dolayı nervür yüksekliği de bu asmolenerde azdır. Ancak kulakların taşıma esnasında kırılma riski olması nedeniyle maliyet de vardır. Kulaksız asmolenler ise malzeme içeriğinin farklı olması nedeniyle sıva bakımından daha kötüdür. Bu asmolenlerde mervür yüksekliği nedeniyle kazanç da vardır. ayrıca taşıması ve istiflenmesi de kolay olan üründür.
Asmolen uygulamaları ilk olarak depremlerin az görüldüğü Almanya’da gündeme gelmiştir. Ülkemizde, perdesiz kullanımı doğru değildir ve tehlike arz edebilir.