Ayvazpasazade Yalısı hakkında tüm bilgileri yazımızdan inceleyebilirsiniz. İstanbul her gün daha fazla kalabalık hale gelen kocaman bir metropol olarak karşımıza çıkıyor. Tüm olumsuz durumlarına rağmen karşı koyulamaz yalıları kendisini çekmeye devam ediyor. Arnavutköy, Boğaziçi’nin Avrupa yakası üzerinde Beşiktaş ilçesinin sınırları içerisinde yer alıyor. Sahip olduğu tarihi yapısı ile beraber Arnavutköy’ün yalıları ve henüz betona yenik düşmeyen tepeleriyle otantik yapısını korumaya devam etmektedir.
Görkemli Yapı
Arnavutköy ilçesinin doğal güzellikleri ile berber en önemli güzelliklerinden bir tanesi de eteklerini denizin okşadığı görkemli köşklerle karşımıza çıkmaktadır. Arnavutköy ilçesi üzerinde yalılarının en büyüğü olarak yer alan Ayvaz Paşazade yalısı sahip olduğu iki büyük cihannüması ile beraber onların da her iki tarafında da iki küçük ışıklığı bulunmaktadır. Bu özellikleri ile beraber Arnavutköy’ün en büyük yalıları arasında yer almaktadır. Yalının arka bölümünde ise Ali Vafi Korusu yer almaktadır. 1919 yılında çıkan bir yangın nedeniyle yanacak olan yalı, 1980’li zamanlarında ise aslına uygun şekilde tekrardan inşaatı yapılmıştır.
Arnavutköy ilçesinde Kuruçeşme Caddesi üzerinde yer almaktadır. Yapı, Bizans zamanında bağları, Osmanlı zamanlarında ise ise çilek ve martılarıyla meşhur hale gelen Arnavutköy’ün Karadeniz’e doğru sıralanmış olan ilk yalıdır. 20. yüzyılın ilk yılları içerisinde bu yalının inşaatı yapılmıştır.
Yalı Tarihçesi
Zamanında Ermeni bir bankere ait olarak bulunan ve Arnavutköy yalılarının en büyük yapısı olan bu yalı, 1915 tarihinde Giritli Ali Vafi Bey’in mülkiyetinde yer almıştır. Boğaziçi’nde fazla görülmesine alışık olunmayan bir tasarımla, Artnouveau’nun ağır basmış olduğu eklektik bir anlayışla yapılmış olan yalı Erenköy ya da Suadiye gibi yeni yerleşim alanları üzerinde son dönem yapıları ile beraber benzerlik göstermektedir.
Memduh Paşa 1904 yılında bu yapı sistemlerinin hemen arkasına Raimondo d’Aronco’ya da bir yapı yaptırmaya karar vermiştir. Ali Vafi Köşkü, ilk yapıldığı zaman bankerin elinde bulunsa da 1915 tarihinde ise Girit’li Ali Vafi, köşkü satın almıştır. Eskiden bahçesinde para basım yeri ve suyla beraber çalışan bir asansör olduğu açıklanmıştır. Günümüzde halen kiralanarak kullanılır.
Cihannüma ve ışıklığı bulunan üç katlı yalı zemin ve iki kattan yer almaktadır. Taşıyıcı sistemi olarak betonerme, cephe malzemesi ise ahşap kullanılarak üretilmiştir. Deniz bölgesine bakan cephesinde, zemin kattan başlayarak iki normal kat boyunca süregelen ve çatı atı bölgesinde sivri bir çatı yükseltisiyle bir arada sonlanan iki adet çıkma yer almaktadır.
Birinci ve ikinci katların üzerinde bu iki çıkma arasında, çıkmaları birbirlerine bağlamış olan birer balkon yer almaktadır. Arka cephe bölgesinde ise orta bölümde geniş bulunmak üzere her katta da üç adet balkon yer almaktadır. Cephe bölgesinde belirgin kat silmeleri yer almaktadır. Pencere üzerinde yer alan pervazın sahip olduğu uzantıları, duvar üzerinde geometrik bezemeler yer almaktadır.
Sivri çatı yükselme taraflarında ve bu yükseltileri vurgulamış olan sivri kemerli ahşap süslemeler yer almaktadır. Hemen sağ bölgesinde, zemin katı camekanlı olarak yer alan bir limonluk yer almaktadır.
İstanbul Ayvaz Paşazade yalısı bilinenlere göre 1919 yılında Karatodori Paşa Yalısı üzerinde ortaya çıkan yangın sonucunda yanmıştır. Bu yalı 1980’li yıllar içerisine aslına uygun şekilde yeniden inşaat yapılmıştır. Günümüzde ise içerisinde halen kiracılar ikamet etmektedir.