Baret kaza sırasında oluşabilecek çeşitli problemleri engelleme amaçlı takılan şapkadır. Elektrik çarpması, çarpma ve düşme gibi durumları kazadan kaynaklı problemlerden bazıları olarak sayabiliriz. Bu nedenle baretler inşaat alanı gibi yerlerde iş güvenliğinin önemli bir parçasıdır. Yalıtkan maddelerden yapılan baretler, bu sayede pek çok riske karşı iş güvenliğini sağlamaktadır. Bu şapkaların en az 5 mm boyutunda havalandırma boşluğu bulunur. Bu da kullanan kişinin uzun süre kullanması durumunda çeşitli problemler yaşamasını engeller. Başlıca kullanım alanları inşaatlar ve madenlerdir.
Baret şapkalar genel olarak aynı teknik özelliklere de sahip olsa da renkleri farklı gösterebilmekte. Bunun nedeni ise, hem yönetim hem de güvenlik anlamında karışıklıkları önlemek. Altı farklı renkten oluşan baret şapkalar; bu sayede teknik ekip, yönetim ve diğer personeller arası iletişimin daha iyi kurulmasını sağlamakta.
Baretlerin Renkleri ve Anlamları
Beyaz: Beyaz; yöneticiler, ziyaretçiler ve teknik personel (mimar, mühendis ve tekniker) içindir. Bu gruptakiler inşaat alanına girdiğinde beyaz renkli takmak zorundadırlar.
Sarı: Sarı renkli baretler işçiler içindir. Alan içindeki iletişimin sağlanması ve güvenlik açısından bütün işçiler sarı baret takmaktadırlar. Sadece inşaat değil, maden işçileri de sarı kullanmaktadır. İş güvenliğinin en önemli parçalarından birini oluşturmaktadır.
Mavi: Bakım grubu ve formenler içindir. Güvenlik ekipmanı açısından çok zengin değildir fakat gerekli durumlarda önemini göstermektedir. Bulunulan yerdeki iş güvenliğini sağlayacak altyapıya sahiptir.
Yeşil: Yeşil sağlık personeli içindir. İnşaat alanlarında sağlık çalışanlarını ayırt edebilmek için bu renk önemlidir. Özellikle de kaza anlarında bu renkteki baret sahipleri çok önemli bir role sahiptirler.
Turuncu: Kavuniçi olarak da bilinen turuncu baret, ustabaşı ve teknisyenler içindir. Bu da mavi gibi ekipman açısından nispeten daha düşüktür. Yine de sağlamlık açısından hepsiyle aynı öneme sahiptir. Sonuçta buradaki amaç, olası kaza anlarını en az hasarla atlatmak.
Kırmızı: İş Güvenliği, yangın, savunma personeli ve kalite kontrol ekipleri içindir. Kullanım alanı nispeten daha dardır. İnşaat sürecinin tamamında değil, belli bölgelerde ve belli zaman dilimlerinde kullanılır.