Betonarme Evlerin Özellikleri

Betonarme evlerin özellikleri yazımızdan taş ve ahşap evlere göre betonarme evlerin avantajlarını inceleyebilirsiniz. Betonarme ev; inşaat işlerinde kullanılan su, çimento, kum malzemelerinin karıştırılıp elde edilen yapı malzemesi ile oluşturulan evlerdir. Bu yapı malzemesi donduğunda ortaya çıkan yapıya beton adı verilmekte, beton ile inşa edilmiş evlere de betonarme ev denilmektedir. Betonarme yapılarda ahşap evlerin olumsuz özellikleri olan eğilme, çekme mukavemetleri çok yüksektir. Bu nedenle dayanıklı ev modelleri arasında ilk sırada yer alan betonarme evler uzun yıllar inşa edilmiş, günümüz inşaat teknolojinin gelişmesi sayesinde modern mimarilere sahip ,nem ve yangın vb. olumsuz etkilere karşı ahşap evlerden daha dayanıklı evler olmuştur.

Betonarme evler çok farklı özelliklere sahiptir. Betonarme ev inşa etmek ile ahşap bir ev inşa etmek arasında maliyet, inşaat süresi, projelendirme süresi, çekme mukavemeti, eğilme mukavemeti, bakım maliyeti gibi bir çok farklı özellik vardır. Betonarme bir ev inşa etmek için projelendirme aşamasından son boyanın yapılmasına kadar tüm etkenler hesaplanmalıdır.

Betonarme ev inşaatı

Betonarme evler inşa edilirken kullanılan yapı malzemesi belirli sürelerde kuruyarak sertleşip beton haline gelen bir yapı malzemesidir. Bu durumdan dolayı betonarme ev inşaatları belirli sürelerde hayata geçer. Tek katlı betonarme ev inşa edecekseniz ortalama olarak 90 günlük bir süre gereklidir. Temelin dökülmesi, kuruması duvarların örülmesi ve tavanın yapılması gibi işlemler için bu süre gereklidir. Kış aylarında havanın nem oranına göre bu süre daha da uzayabilir.

Bir betonarme ev sadece dört duvar ve tavandan ibaret değildir. Betonarme ev inşaatına başlanılmadan projelendirme aşamasında düşünülen en önemli detaylardan biri de kapı ve pencere detaylarıdır. Proje aşamasında kapı ve pencerelerin tüm detayları belirlenmek zorundadır.

Tek katlı betonarme ev inşaatı maliyeti ile dubleks betonarme ev inşaatı maliyeti farklılık gösterir. Dublex betonarme ev projelerinde duvar ölçüleri, ara kat zemin ölçüsü ve merdiven gibi detaylar ekstra olarak beton artışına neden olacağı için maliyet tek katlı betonarme ev maliyetine oranlar yüzde 60 kadar artış gösterecektir. Özel kapı ve pencere detayları düşünüldüğünde ise bu rakam yüzde 100’e kadar çıkabilir.

Benzer Haber  Kusursuz Konut Yatırımı İçin Kriterler

Betonarme evlerin bahçe peyzajı

Betonarme evler genel olarak bir arazi üzerine belirli oturum alanlarına sahip olacak şekilde inşa edilirler. Oturum alanı dışında kalan alanlar havuz, bahçe olarak düzenlenerek betonarme evin modern bir ev haline getirilmesine katkı sağlanır. Bahçe peyzajları bir evin nefes alınan ve doğal yaşam ile iç içe olunan alanlarıdır. Bu nedenle titiz bir şekilde ve 12 ay boyunca yeşil kalacak şekilde yapılmalıdır.

Betonarme bir ev inşa ettireceksiniz ve hala mimarisine karar vermemişseniz yapmanız gereken bahçeli betonarme ev modellerini incelemek ve yaşam tarzınıza uyan modeli belirlemektir. Betonarme bir evde yaşayacaksanız şık ve doğal bir bahçe peyzajına sahip olmanız ve kendinizi betonların arasına hapsetmemeniz gerekecektir. Bahçe peyzajı başlı başına bir  iş kolu olduğu için  projelendirme aşamasında peyzaj mimarı tarafından projelendirilmesi gerekir.

Balkon detayı

Betonarme evlerde dilediğiniz mimaride projelendirme yapabilme imkanına sahip olduğunuz için balkon mimarisinde de aynı durum geçerlidir. Evinizin gerdanlığı olan balkonu dilediğiniz mimariye sahip olacak şekilde yasal izinlerin el verdiği ölçülerde projelendirebilir ve betonarme olarak hayata geçirebilirsiniz.

Yorum Yazın