Kaklık Yeraltı Mağarası güzellikleriyle büyülüyor!


Büyük bir yer altı deresinin oluşturduğu yer altı boşluğunun tavanının çökmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Toprağın 5 metre altındaki mağaranın ayrıntılı plan ve kesitleri, ilk defa 2000 yılında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Jeoloji Etütleri Dairesi Karst ve Mağara Araştırmaları Birimi elemanlarınca çıkarıldıktan sonra koruma ve kullanım projesi hazırlanmıştır. Mayıs 2002 tarihinden itibaren ise turizmin hizmetine sunulmuştur.
Sarkıt ve dikitlerle süslü mağara, Pamukkale’de bulunan travertenlere benzeyen traverten basamakları nedeniyle ‘Küçük Pamukkale’ veya ‘Mağara Pamukkale’ olarak da adlandırılıyor.
Kaklık Mağarasının doğrudan gün alan ve sürekli damlayan veya akan duvarlarında, yosun ve küçük yapraklı sarmaşık türü bitkiler de yer alıyor.
İçindekiler
Ziyaretçiler burada şifa arıyor
İçerisinde bol miktarda termal su bulunan Kaklık Mağarası’nın berrak,renksiz ve kükürt kokulu olan bu su varlığı bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği için, tedavi amaçlı çok sayıda ziyaretçi de mağarada şifa arıyor.
Düden-kaynak, çöküntü obruğu konumlu aktif bir mağara olan Kaklık Mağarası; Mezozoik kireçtaşları, Eeosen marn, kil, kumtaşı ve konglomeraları, miyosen-pliyosen yaşlı kil, kum, Marn ve kalkerler ile kuveternere ait traverten ve alüvyonlardan meydana gelmekte.
Mağara Hakkında Genel Bilgiler
Coğrafi Konumu: Kaklık Mağarası, Denizli – Afyon karayolunun üzerinde Honaz ilçesi sınırları içerisinde bulunur.
Genel Özellikleri
Uzunluk: Kuzeybatı-güneydoğu yönünde 65, kuzeydoğu-güneybatı yönünde 40 metre
Giriş: Daire biçiminde ve ortalama ölçüleri: 13×11 metre
En Yüksek Derinlik: 14 Metre
Uzunluk: 190 metre
Yükseklik: 2-5 metre arasında değişmekte
Kaklık Mağarası Giriş Ücreti
Belediyenin hizmetinde bulunan mağaraya giriş ücreti 3 Lira.
Ziyaret Saatleri ve Günleri
Haftanın her günü ziyarete açık olan Kaklık Mağarasına sabah 8:00 ile akşam 20:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.