Çatı kaplama ve çatı ısı yalıtımı nasıl yapılır? Çatı üzerinde yapılmak istenen yalıtım uygulaması konusunda ilk olarak çatı örtüsünün ve çatı örtüsü altında yer alan yalıtımın sağlam olması gerekmektedir. Eğer teras çatı yer alması durumunda, uygulanacak olan işlemleri biraz daha farklı olabilmektedir.
Binalar üzerinde yer alan ısı kayıp sorunlarının en önemli sebepleri arasında, çatıların iyi izole edilmemiş olarak yer almasıdır. Yalıtımı iyi gerçekleştirilmeyen çatı, kış aylarında sıcak havanın, yaz aylarında ise klimalarla sağlanacak olan soğuk hava sirkülasyonunun tavan üzerinden dışarı çıkmasına ve artan enerji faturalarına neden olabilmektedir.
Daha çok kış dönemlerinin zor geçtiği ülkemizde, insanların en fazla merak ettiği işten eve döndükten hemen sonra sıcak bir evde durabilmektir. Kömürle, elektrik ya da doğalgaz kullanılarak ısıtılan evlerin insanların sağlıklı bir şekilde yaşayacağı kadar ısıtılması gerekmektedir. Bu durumda sağlıklı bir şekilde yaşamak için sağlanması gereken asgari konforlar arasında yer almaktadır. Bununla beraber yaşam şartlarının zaman ilerledikçe zor hale geldiği ve alım durumunun zamanla azalmaya başladığı günümüzde, artmaya devam eden enerji giderleri istenen son şey olarak yer almaktadır. İnsanların yaşayabilmek ve geçinebilmek adına zorlanmaya başladığı büyük şehirler içerisinde ise enerji giderleri çok daha fazla olarak yer almaktadır. Bu nedenle yapılması gereken şeylerden bir tanesi, binanın gerekli kısımlarına iyi bir yalıtım uygulamasının sağlanabilmesidir.
Isı Yalıtımı
Çatılarda ısı yalıtımı son derece önemlidir. Çatılar üzerinde yapılacak yalıtım uygulamaları ile hem ısı kayıp durumlarının hem de su sızıntılarının ta anlamı ile önüne geçebilmek mümkün hale gelmektedir. Teras ya da bina çatısı olsun her binanın yalıtıma ihtiyacı bulunmaktadır.
Çatı yalıtımı gerçekleştirmek adına ilk olarak dikkat edilmesi gereken husus su giderlerinin düzenli hale getirilmesi ve su tahliye durumlarının sorunsuz olarak gerçekleştirileceği şekilde ayarlanması gerekmektedir. Bu uygulamadan sonra ise yalıtım uygulamasına geçilmektedir. Çatı yalıtım malzemesi piyasa üzerinde çeşitli ürünler yer almaktadır. Bir bölüm ise sadece ısı ya da su yalıtımına uygun olarak yer alırken, su, ısı ve ses yalıtımı imkanını beraber sunmaktadır. Çatı yalıtım uygulaması yaptırmak istiyorsanız, genel olarak beklentileri en iyi şekilde karşılayan kombine ürünlerin bir arada kullanılması tavsiye edilmektedir.
Çatı üzerinden su tahliyesine yardımcı olacak olan bölümlerin düzenlenmesinden sonra izolasyon malzemesinin uygulamasına geçilmektedir. Belli bir sıra ve arada boşluk kalmayacak durumda uygulanacak olan yalıtım malzemesi ile beraber çatılar üzerinde ısı kayıplarının yaşanmasını, su ve sesten tam olarak korunmayı sağlamaktadır.
Önemi Nedir, Nasıl Yapılır?
Yapıların en fazla UV ışınlara ve sert iklim şartlarına maruz kalabilen en çok yaşlanma gören bölümleri çatı alanlarıdır. Bu kısımları iklim şartlarından tam olarak etkilenmeyecek duruma getirilmesine Çatı İzolasyonu adı verilmektedir.
Güneş ışığı, yağmur ya da buna benzer doğal olaylara maruz kalan çatı bölgelerine doğru izolasyon yapılmaktadır. Düzgün yapılmayacak olan çatı izolasyonundan ortaya çıkabilecek su sızıntıları başlarda rutubet yapmakta ve çürümeye başlamaktadır.
Çatı İzolasyonlarının diğer nedenleri arasında ısı izolasyonu yer almaktadır. Yapının çatı izolasyonu bulunması durumunda ve bu izolasyon ısı kaybını düşürecek olan teknikler ile yapılmış ise hem suyun etkilerinden korumaktadır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ekonomik şekilde çözüm üretilebileceğini ve problemlerinizi çözüme kavuşturacağını düşünerek yatırım maliyetinden kaçılmaktadır. Çatı izolasyonlarında dikkat edilmesi gerekenler konusunda en çok dış etkilere maruz kalabilecek olan bu bölgelerin en çabuk bozulmaya uğrayacak alanlardır. Yatırım maliyetinden kaçınmadan uygulanacak olan çatı izolasyonlarında kısa sürede geri dönüşüm sağlanmaktadır.