Çevreci akıllı evler maliyet hesabı yapıldığında başta ürkütücü gibi görünse de düşük enerji tüketimi, güneş ışığından yararlanma, yağmur sularını dönüştürme gibi belli başlı özellikleri ile yapılan harcamayı kısa sürede geri veriyor. Dünyada nüfus hızla artarken, kaynaklar sürdürülebilir olamama tehlikesi yaşıyor. Son yıllarda gelişen teknoloji ve yeni nesil mimari yaklaşımlar kaynakları daha verimli kullanmak için önemli fırsatlar sunuyor. Yaşamın olduğu her noktada daha yeşil, daha modern evler ilgi görüyor.
Bu yeni akım dünyada yeni konseptli çevreci modern evler yaratırken, tüketiciler gittikleri otellerde bile yeşil sertifika arıyor. Belli standartlar getirilerek sertifikalanmakta olan yeşil binalar veya çevreci akıllı evler yapı sektöründe daha değerli, doğaya saygılı, ekolojik, konforlu ve enerji tüketimini azaltan binalar olarak yeni bir yönelim ve sektör ortaya çıkarmıştır.
Bu tür yapılara “yeşil bina” veya “çevreci bina” özelliğini; yer seçimi, tasarım, inovasyon binada kullanılan yapı malzemelerinin özellikleri, yapım aşamasında dikkat edilen çevresel etkinlikler, yapım tekniği, atık malzemelerin yeniden kullanımı konularındaki seçici yaklaşımlar vermektedir.
Yeşil binalar aynı zamanda Çevreci Akıllı Evler olarak da adlandırılmaktadır.
İçindekiler
Geleceğin Çevreci Akıllı Evleri
Single House
Esas mesele prefabrike evin istenen modüler olması, hemen her yere kurulabilmesi, az miktarda enerjiyi verimli tüketerek ihtiyaçları karşılaması ve tabi en az bunlar kadar önemlisi ruh karartıcı olmaması.
Polonyalı nühendislerin geliştirdiği ve hatta deneme sürümünü farklı ortamlarda başarıyla gerçekleştirdikleri Single Hauz, sağlam bir beton kolon üstüne kuruluyor ve kum ve kil hariç hemen her zemine oturtulabiliyor.
Fotoğrafta da görüleceği üzere modifiye bir sütunla su üstüne kurulması bile mümkün.
Prototipi 18.5 metrekare olan Single Hauz’un şimdilerde 45 metrekare versiyonları üzerinde çalışılıyor.
Katrina Cottage
Doğal felaket mağdurlarını korkunç birer konteynere tıkıştırmaktansa bu sevimli evlere yerleştirmek en azından ruh sağlığı açısından kesinlikle daha doğru. 29 metrekare olan bu çevreci ev, o kadar modüler ki fırsat oldukça parça parça ekleme yapılarak 165 metrekareye kadar genişletilebiliyor. ABD’de bazı mega yapımarketlerde satışta. Fiyatı: 35,000 dolar
MD-42
MD-42 prototipi sadece 4 metrekare olsa da çift kişilik bir açılır yatak, asılı dolap ve raflar ve elektrik prizleriyle gayet kullanışlı. Zaten talebe bağlı olarak daha geniş versiyonlarını üretmek de mümkün.
Diğer örneklerin pek çoğunda görüldüğü üzere gün ışığından da azami derecede yararlanan, açık bir yapı.
Üzerine verimli güneş panelleri yerleştirilecek 20 metrekarelik bir versiyonu, örneğin 2 kişilik bir ailenin ihtiyaçlarını karşılayabilir. Modüler ve hemen yer zemine kurulabildiğini de hatırlatalım. Fiyat: Projeye bağlı
Icosahedrons
Yıldız Savaşları filminden fırlamış gibi bir tasarım. Tsunami kazazedeleri için geliştirilmiş ve ucuz fiyatı nedeniyle çok da faydalı olmuş. Birbirine Lego parçaları gibi birleşen sertleştirilmiş selülozik paneller hem hafif hem de çok farklı kombinasyonlara izin veriyor.
Tasarımda esas amaç lüks değil, sağlam ve sıcak bir ortam yaratmakmış. Yani biraz fazla “afet’ evine benzese de bu teknoloji kullanarak daha geniş ve kullanışlı evler yapılması işten değil. Fiyat: 2,150 dolar
The Rotor House
Evin göbeğindeki metal silindirin içine mutfak, yatak odası ve banyo nasıl sığdırılmış anlamadık. Üstelik bu silindir dönüyor.
Hangi hücrenin ana oturma odasına bakmasını istiyorsanız uzaktan kumandayla bunu birkaç dakika içinde hallediyorsunuz.
Yani salondaki televizyonunuzu izlerken banyo yapmak, yemek hazırlamak ya da uykuya dalmak mümkün.