Adını sıkça duyduğunuz ihtişamlı yapı Çırağan Sarayı özellikleri neler? Çırağan Sarayı mimari özellikleri, planı aşağıda verilmiştir.
Çırağan Sarayı Planı
Çırağan Sarayı planı hakkında merak ettikleriniz veriliyor. İlk olarak 1863 – 1880’li yıllarda yaygın şekilde oryantalist bakışın plana yansımış olduğunu söyleyebiliriz. Geç dönem Osmanlı mimarisinin büyük ölçüde yansıtılıyor olduğunu göreceksiniz. Türkiye’de ilk kez Sultan Abdülaziz döneminde çok sayıda uygulanmış olan Osmanlı geleneğine yabancı olmayan bir plan karşımıza çıkıyor.
Çırağan Sarayı’nda karşınıza çıkacak olan plan özellikleri arasında Mağrib mimarinin izlerinin de görülmesi bulunuyor. Model alınmış olan Avrupa oryantalizmi, Elhamra Sarayı gibi olmasını sağlamıştır. Plan açısından 4’e ayrıldığını söyleyebiliriz. Büyük Saray – ı Hümayun, Harem Dairesi, Ağalar Dairesi ve çeşitli yapılardan oluşan müştemilat. Sarayın bulunduğu alan 115 metre genişliğindedir. Toplam alan ise 76.360 metrekarelik alanı kapsamaktadır.
Çırağan Sarayı Cephe Düzenlemesi;
Baktığınızda Çırağan Sarayı cephe düzenlemesi hakkında da bilgi almak isteyebilirsiniz. 120 metrekareye kadar çökmüş gözükmemesi için düzenlemelere başvurulmuştur. Tek bir kitleden oluşmuş olan cephe ritmik bir algılama üzerinden yapılandırılmıştır. 1.300 mermer, porfir, somaki direk bulunmaktadır. Düzenleme bu şekilde beyaz – yeşil – pembe mermerler ile döşenmiştir.
Sarayın muhafaza duvarlarının ise köprü ile birleştirilmesi sağlanmıştır. 1905 yılında gerçekleşen tamirat ile birlikte çinileri sökülmüş ve muhafaza altına alınması sağlanmıştır. 360 metrekarelik bu yapı yıkılarak yine mermer kök adı altında bir yapının daha yıkımının gerçekleşmesi sağlanmıştır.
Çırağan Sarayı’nın Süslemesi
Süsleme kapsamında Çırağan Sarayı incelendiğinde, süslemenin büyük ölçüde ihtişamlı olduğu sonucuna varılacaktır. Saray içinde ağırlıklı olarak hangi süslemeler var diye sorulursa, cevabı geometrik desenler olacaktır. Çırağan Sarayı süslemeleri birbiri ile uyum içindedir. Pencerelerinden sütunlara, halılardan tavanlara kadar süslemenin en iyi şekilde gerçeklemiş olduğunu göreceksiniz. Bilinçli şekilde yapılmış olan süsleme, sarayın ön plana çıkmasını sağlamıştır.
Halılar Gördes ve Uşak’tan getirilmiştir. Hemen hemen aynı motif üzerinden direkt olarak süslemenin gerçeklemiş olması önemlidir. Halılarda şeşper adı verilen süslemenin vurgu yaptığını göreceksiniz. Beylerbeyi Sarayı’nda dahi olmayan halılar ile sarayın ihtişamı sağlanmıştır. Motifler son derece gösterişlidir.
İç süsleme dengesi ile dış cephe arasında farklılıklar vardır. Ancak dengeli şekilde ayarlanmıştır. İçerdeki geleneksel motiflere yatkınlık en iyi şekilde sağlanmıştır. Cephe süslemesinde kullanılan sütunların gotik şekilde oluşturulduğunu anlayacaksınız. Çırağan sarayı hakkında merak edilenler detaylı şekilde sunulmuştur. İleri fırlamış olan silmelerin iki kat boyunca gittiğini göreceksiniz. Cepheyi hareketlendirilen pek çok husus ile ihtişamlı bir yapının ortaya çıkması sağlanmıştır.