Doğalgaz abonelik ücreti ne kadar? Doğalgaz bağlantısı nasıl yapılır? Doğalgaz güvence bedeli ne kadar? Abonelik ücreti ve gerekli evraklar neler? Doğalgaz abonelik ücreti hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar haberimizde yer alıyor.
Evinize doğalgaz bağlatmak istiyorsanız yapmanız gereken bazı konular var. Öncelikle evinize hat bağlantısı ve doğalgaz aboneliği için en yakın ilgili birime başvuru yapmalısınız. Daha sonra doğalgaz iç tesisat projesini hazırlayarak onay almalısınız. Ve son olarak da doğalgaz kullanım sözleşmesini imzalamalısınız.
İçindekiler
Hat bağlantısı ve ilk doğalgaz aboneliği
Evinize yakın doğal gaz servis kutusu yoksa dağıtım şirketinin abone merkezine giderek hat çekilmesini ya da servis kutusu koyulmasını talep edebilirsiniz. Doğal gaz dağıtım şirketi tüketicinin talebi halinde, binayı dağıtım ağına bağlamakla yükümlüdür; bağlantının teknik ve ekonomik açıdan mümkün olması yeterlidir. Hat çekme işleri dağıtım şirketinin programına göre yapıldığından zaman alabilir. Dağıtım şirketi, başvuruyu en geç 15 gün içerisinde değerlendirmeli ve uygun bulmazsa gerekçesini bildirmelidir.
Doğalgaz abonelik başvurusunu kim yapabilir?
Doğal gaz abonelik bağlantı başvurusu mülk sahibi, bağımsız bölüm maliki ya da yetkili temsilcileri tarafından doğal gaz dağıtım şirketine yapılır. Çok yoğun çalışıyorsanız ve zamanınız yoksa noterden vekalet vererek bi başkasına başvuru yaptırabilirsiniz.
Doğalgaz abonelik başvurusu için gerekli evraklar
- Nüfus cüzdanı
- Mülk sahibiyse, tapu ya da yapı ruhsatı fotokopisi
- Kiracıysa, abone olabileceğine dair imzalı dilekçe ve kira kontratı fotokopisi
- Daha önce binanızda abonelik yapılmışsa, binanın tesisat numarası
Doğalgaz abonelik ücreti ne kadar?
Abonelik başvurusu uygun bulunursa, bir kereye mahsus ve iade edilmemek üzere abone bağlantı bedeli ödenmelidir. Bu ücret, sayaç ve bağlantı maliyetlerini kapsar. Doğal gaz bağlantı başvurusu sırasında sayaç için ayrı bedel ödenmez. Abone bağlantı ücreti evin brüt alanına göre değişir. Bu bedel hesaplanırken bağımsız bölüm sayısı (BBS) denilen bir birimden faydalanılır.
Konut amaçlı kullanım ve konutlarla aynı binada bulunan konut harici kullanımlar için abone bağlantı bedeli, bağımsız bölümün ilk 200 metrekaresi için 514 TL +KDV, 200 metrekaredenden büyük yerlerde ilave her 100 metrekare için 424 TL +KDV tahsil ediliyor.
Abonelik işlemi tamamlanan kişinin “doğalgaz abonelik sözleşmesi” imzalaması gerekiyor. Sözleşme işlemi esnasında tahakkuk edilen güvence bedeli ise faturaya yansıtılıyor.
Doğalgaz iç tesisat projesi ve onayı
Abone oldunuz ama binanızda doğal gaz kullanımına uygun tesisat yoksa aşağıdaki adımları izleyin:
- Dağıtım şirketinin yetki verdiği tesisat firmalarından birine başvurun. Sertifikalı tesisatçı firmaları dağıtım şirketinizden öğrenebilirsiniz.
- Yetkili firma binanıza uygun doğal gaz iç tesisat projesini çizer.
- Sertifikalı firma projenize dağıtım şirketinden onay aldıktan sonra iç tesisatınız döşenir.
- Tesisat döşendikten sonra aşağıdaki adımlar izlenir.
Daha önce hiç doğal gaz kullanımı yapılmamış evinizde uygun iç tesisat mevcutsa aşağıdaki adımları izleyin:
- Dağıtım şirketinin müşteri merkezine giderek doğal gaz kullanım sözleşmesi yapın ve güvence bedelini yatırın. Bir sonraki başlıkta kullanım sözleşmesi ile ilgili detayları bulabilirsiniz.
- Tesisat projenizi çizen firma ile iletişime geçin.
- Tesisat firması dağıtım şirketinden gaz açma randevusu alır ve tesisatınızı kullanım için onaylatır. Sayacınız bağlanır ve gaz verilir.
Doğalgaz kullanım sözleşmesi
Abonelik sözleşmesinden sonra doğal gaz kullanmak için, kullanım sözleşmesi yapmalısınız. İç tesisatınız varsa bu sözleşmeyi abonelik bağlantı sözleşmesiyle beraber yapabilirsiniz.
Gerekli evraklar;
- Nüfus cüzdanı
- Tesisat numarası
- Tapu ya da kira kontratı fotokopisi
- TC Kimlik Numaralı resmi kimlik beyanı
Konut harici yerler için (Ticari İşletme, Resmi Kurum vb.) yukarıdakilere ek olarak,
- Vergi levhası fotokopisi veya internet çıktısı
- Türkiye Ticaret Sicili gazetesinin ilgili sayfasının fotokopisi
- İmza sirküleri ve yetki belgesi fotokopisi
- Kaşe
Doğalgaz güvence bedeli ne kadar?
Doğal gaz dağıtım şirketi, mekanik sayaca sahip tüm tüketicilerden kullanım sözleşmesi sırasında güvence bedeli (depozito) alır. Güvence bedeli, dağıtım şirketine göre değişmez; tüm Türkiye’de EPDK’nın belirlediği ücretler uygulanır. Güvence bedeli tutarı doğal gazın kullanım amacı ve tüketim elemanlarının sayısına göre değişir. Abonelik sözleşmenizi iptal ettiğinizde enflasyona göre güncellenerek iade edilir.