Dünyanın En Büyük Şelaleleri

Dünyanın en büyük şelaleleri listesinde yer alan birbirinden harika şelaleleri incelemeden önce kısaca şelalenin tanımını yapacak olursak şelale; akarsu yatağının yere aniden dik bir şekilde düştüğü kısmıdır. Bu tanımdan yola çıkarak gözünüzde o yüksek yerden aşağı suların döküldüğü yerler gelebilir. Ülkemizde Manavgat, Düden ve Tortum gibi şelaleler bu tanımı en iyi sağlayan ve gerek iç gerekse dış turizm açısından fazlasıyla uğrak yerlerdir. Bugün şelalelerin bu kadar önemli olması ve turizm açısından cazip hale gelmesi ise büyük oranda UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası çalışmalarına bağlı. Peki dünyanın en büyük şelaleleri nerelerdir, yükseklikleri nedir ve nerelerde bulunurlar? Tüm bu soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

Dünyanın En Büyük Şelalerinden Birisi Güney Amerika’da: Iguazu Şelalesi

Toplam yükseklikte 75 metreyi bulan Iguazu Şelalesi, bunun yanı sıra 2700 metre genişliğiyle dünyanın en büyük şelalelerinden biridir ve halen çeşitli keşiflere açıktır. Güney Amerika’nın en popüler ülkelerinden ikisi olan Brezilya ve Arjantin’de sınırları bulunan şelale, hacim olarak Arjantin’de daha fazla olsa da Brezilya’da daha iyi şekilde görülmektedir. Turizm açısından önemli bir kitleye sahip olan bölge, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer almakta ve bazı otoriteler tarafından dünyanın geçici 7 harikası arasında gösterilmektedir. Bu açıdan Güney Amerika’nın en bilinen doğal turizm merkezlerinden biridir ve bölgede keşif listesi için rota arayanların başlıca seçeneklerindendir.

Bilinmeyen Ülkelerde Dünyanın En Büyük Şelalerinden: Victoria Şelalesi

Dünyanın en büyük şelalerinden biri olarak bilinen ve Zambiya-Zimbabwe sınırında yer alan Victoria Şelalesi, 1.7 km genişliği ve 128 metrelik yükseklikle devasa bir doğa harikasıdır.  UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesinde de yer alan şelale, üzerinde hiç kaybolmayan bir gökkuşağına sahiptir. Bu özellikleriyle bölgeye gelen hemen herkesin rotasında bulunmaktadır.

Benzer Haber  Hıdiva Yalısı

Kuzey Amerika’da Dünyanın En Büyük Şelalerinden: Niagara Şelalesi

Amerika’nın Kanada ile sınırında yer alan Niagara Şelalesi, üç büyük şelaleden oluşmaktadır. Toplam yükseklikte 51 metreyi bulan şelale, 675 metrelik genişliğe sahiptir. Niaga Şelalesi turistik açıdan da keşif yapılması gereken yerlerden biri olarak görülür ve her yıl gerek bot gerekse gemi turlarıyla çok sayıda iç ve dış turistin başlıca rotalarından biridir.

Güney Amerika Dünyanın En Büyük Şelalerinden Birine Daha Sahip: Angel Şelalesi

Angel Şelalesi, Brezilya’nın kuzeyinde yer alan Venezuela’dadır ve 979 metrelik yükseklikle dünyanın en yüksek çağlayanıdır. Sahip olduğu ihtişamıyla tam anlamıyla bir doğa harikası olan şelale, hikayesiyle de fazlasıyla ilgi çekmektedir. Ernesto Sanchez La Cruz adlı bir kaşif tarafından 19.yüzyılda anca keşfedilmesine rağmen dünya çapında bilinmesi ise 1935’te Amerikalı pilot Jimmie Angel’in rotasında olmamasına rağmen tesadüfen fark etmesiyle olmuştur. Sonrasında çok farklı bir hikayenin içerisinde yer alan Angel, Venezuela halkı tarafından kahraman ilan edilerek şelaleye onun ismi verilir. Sadece bu hikaye bile bölgedeki pek çok kişiyi Angel Şelalesi’ne keşif yapmaya sürüklemiştir. Ayrıca UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer almaktadır.

Güney Amerika ve Dünyanın En Büyük Şelaleleri: Kaieteur Şelalesi

Güney Amerika ülkesi Guyana’nın sınırlarında yer alan Kaieteur Şelalesi, muhtemelen ülkenin en bilinen doğa harikası olabilir. Dünyanın en büyük şelalerinden biri olan şelale 226 metrelik yükseliğe sahiptir. Coğrafi olarak Guyana’da yakın oldukları için genelde Venezuela, Arjantin ve Brezilya gibi ülkelerden turistleri çeken Kaieteur Şelalesi, bunun yanı sıra Güney Amerika keşfi yapan gezgin ve turistler için de önemli rotalardan biridir.

Dünyanın en büyük şelaleri listesinde yer alan diğer doğa harikası şelaleler ise şu şekilde;

Benzer Haber  İSKİ Online İşlemler Nasıl Yapılır? İSKİ Online Fatura Ödeme Nasıl Yapılır?

Mavi Nil Şelalesi

Detian Şelalesi

Gullfoss Şelalesi

Huangguoshu Şelalesi

Jog Şelalesi

 

 

Yorum Yazın