Dünyanın En Uzun Nehirleri
Dünyanın en uzun nehirlerine değinmeden önce nehirleri tanım itibariyle anlatmak gerekirse; denizlere, göllere ya da başka bir akarsuya dökülen büyük su kütleleridir. Fakat bu tanımın ötesinde, sahip oldukları uzunluklar itibariyle estetik olarak da fazlasıyla göze hoş gelmektedir. Elbette ufak nehirler de vardır ve bunlar toprağın altından aktıkları için pek görünmezler fakat bunun yanı sıra en uzun nehirler listesinde yer alan nehirler vardır ki, görünüşleri bile ihtişamlarını anlamak için yeterlidir. Bu yazımızda akarsu görevindeki nehirlere değineceğiz:
İçindekiler
Dünyanın En Uzun Nehirlerinin Sembolleşen Lideri: Nil Nehri
Pek çok kimsenin bildiği gibi, Nil Nehri dünyanın en uzun nehridir ve toplam uzunluğu 6825 kilometredir. Bunu şöyle de ifade edebiliriz: Nil Nehri’nin havzası, Afrika kıtasının toplam kıta büyüklüğünün onda biri civarında. Bu kıyaslama, en büyük nehir özelliğine sahip bu akarsuyun büyüklüğünü anlamak açısından fazlasıyla yardımcı olacaktır. Nil Nehri’nın ağzı Akdeniz’e dökülmektedir.
Dünyanın En Uzun Nehirlerinden Bir Diğeri: Amazon Nehri
Adının Amazon yerlilerinden geldiği düşünülen Amazon Nehri, aynı zamanda Amazon yerlilerinin de yaşadığı yer olan Güney Amerika kıtasında bulunmaktadır. Amazon Nehri’nin 6400 km civarındaki uzunluğuyla Nil Nehri’nden sonraki en uzun ikinci nehirdir ve havzasında pek çok Güney Amerika ülkesini barındırır. Başlangıcı And Dağlarının doruklarıdır ve hem batı hem de doğu yönünde ilerleyebilmektedir. Nehrin doğu tarafından akan ağzı ise Atlas Okyanusu’na dökülmektedir.
Üçüncü Sırada Chang Jiang (Yangtze) Nehri Yer Alıyor
Asya’da bulunan Chang Jiang Nehri, yaklaşık olarak 6300 kilometrelik uzunluğuyla en uzun nehirler sıralamasında Nil ve Amazon Nehri’nden sonra üçüncü sırada yer alırken, Asya kıtasının ise en uzun akarsuyu olma özelliğine sahiptir. Uzunluk olarak Amazon Nehri’yle aralarında bir farkl olmamakla beraber, Chang Jiang Nehri’nin enteresan bir özelliği var, o da; bir ülke sınırları içinde doğan ve dökülen tek nehirdir. Elbette bunu “böyle bir uzunluğa sahip olan nehirler” kategorisinde değerlendirmeliyiz, yoksa toprağın altından geçtiği için göremediğimiz ufak nehirlerde de böyle örnekler görebiliriz. Asya’nın en büyük, dünyanın ise üçüncü büyük nehri olan Chang Jiang Çin’de yer almaktadır ve batıdan akıp ağzı Doğu Çin Nehri’ne akar.
Missisipi Nehri
İlk üç sırayı birbirinden farklı üç kıta alırken dördüncü sıraya da dördüncü farklı kıta alıyor. Kuzey Amerika kıtasında yer alan Missisipi Nehri, yaklaşık 6000 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın en büyük dördüncü nehridir. Tek bir ülke sınırlarında olma konusunda Chang Jiang Nehri ile aynı özelliği taşımaya çok yaklaşmışken %2’si Kanada sınırlarında bulunduğu için bu özelliğe sahip olamadı. Mississipi; diğer nehirlerin de kendi dillerinde olduğu gibi “uzun/büyük nehir” gibi bir anlama gelmektedir. Nehrin ağzı Meksika Körfezi’ne dökülmektedir.
Dünyanın en uzun nehirleri sıralamasındaki diğer nehirlere aşağıdan ulaşabilirsiniz. Bu nehirler dengeli bir dağılım göstermiş olmakla birlikte, özellikle Çin’deki uzun nehirlerin diğer kıtalardakilere göre biraz daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.
İşte dünyanın en uzun nehirleri
- Nil Nehri – 6650 km
- Amazon Nehri – 6400 km
- Chang Jiang (Yangtze) Nehri – 6300 km
- Missisipi Nehri – 6275 km
- Yenisey Nehri – 5539 km
- Huang He (Sarı Irmak) Nehri – 5464
- Obi Nehri – 5410 km
- Parana Nehri – 4880 km
- Kongo Nehri – 4700 km
- Amur Nehri – 4500 km