M.Ö. 6000 yıllarında kurulan Efes Antik Kenti İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunur. Ünlü Artemis Tapınağı, Meryem Ana Evi ve Ashab-ı Kehf bu antik kentin içindedir. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biridir. Bu kent Helen ve Roma dönemlerinde en parlak zamanlarını yaşamıştır. Roma imparatoru Augustus zamanında Asya Eyaleti’nin başkenti olan kentin nüfusu 200 bin kişiye kadar ulaşmıştır.
Efes aynı zamanda Doğu ile Batı arasında bir kapı vazifesi gören liman kentidir. Bu sayede o dönemlerde bir ticaret ve politika merkezi olmuştur. Antik kent 2015 UNESCO Dünya Mirası Listesine girmeyi başarmıştır.
İçindekiler
Efes Antik Kenti Nerede?
Efes Antik Kenti İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunur. Ege bölgesinde akla ilk gelen tarihi ve turistik yerdir. Antik Yunan’dan günümüze kadar ulaşmayı başarması ile halen dimdik ayaktadır.
Efes Antik Kenti Nasıl Kuruldu?
M.Ö. 6000 yıllarında “Amazon” adıyla bilinen kadın savaşçılar tarafından kurulduğu düşünülür. Kentin ilk sakinleri Karyalılar ve Leleglerlerdir. Kentin 8 bin yıllık bir mazisi olduğu düşünülüyor. Cilalı Taş devrinden günümüzde kalan bir eserdir.
M.Ö. 1000 yıllarında bu kent göçmenler tarafından kullanıyordu. Liman kenti olduğu için göçmenler ilk buraya geliyor, ya burada kalıyor ya da anadoluya geçiyorlardı. Efes’te kalanlar geçimini burada sağlıyordu. Günümüze ulaşan eserlerin çoğunun Büyük İskender’in komutanlarından General Lisimahos döneminden kaldığı düşünülüyor.
Antik Kentte Mimari
Efes Antik Kentindeki eserler oldukça sayıdadır. Kentin mimarisine bakıldığında ilk göze çarpan tüm cadde ve sokakların birbirini dik olarak kesmesidir. Hippodamos’un kurucusu olduğu bu mimari ızgara planı olarak anılır. Bu mimari o dönemin koşullarındaki en gelişmiş örneklerdendir. Teknoloji ve ustalık gerektiren bu yapılar mermer taşlardan inşa edilmiştir.
Zamanla Efes limanının dolmaya başlaması ile liman özelliği kaybolmuştur. Bu durum ticari geriletmiş ve halkın fakirleşmesine sebep olmuştur. Dönemin yöneticisi Hadrian limanı defalarca boşalttırsa da liman dolmaya devam etmiştir. Bu durumda ticaret durduğu gibi liman özelliği de kaybolmuş ve Efes sahil kenti olmaktan çıkmıştır. M.Ö. 1330 yıllarında ise kent Türklerin eline geçmiştir.
Efes Antik Kentinde Bulunan Eserler
Efes Antik Kenti sadece Türkler için değil, dünyanın pek çok yerinden milletler için önem taşıyan bir yerdir. 8-9 km bir alana yayılı olan kentte pek çok farklı eser mevcuttur. bu eserlerden en bilinenleri ise Meryem Ana Evi, Ashab – ı Kehf, İsa Bey Camii, Hadrian Tapınağı, Artemis Tapınağı, Mazeus Mitridatis Kapısı, Heroon, Yamaç Evler, St John Kalesi, Celsius Kütüphanesi, Büyük Tiyatro, Saray Yapısı, Stadyum ve Gymnasium, Liman Hamamı, Liman Gymnasiumu, Mermer Cadde, Domitianus Meydanı, Tiyatro Gymnasiumu, Magnesia Kapısı, Doğu Gymnasiumu, Herakles Kapısı, Anıtsal Çeşme ve Traianus Çeşmesi gibi eserlerdir. Belli başlı eserler bile bu kadar çokken bölgede daha adını sayamadığımız pek çok tarihi kalıntı mevcuttur.
Ziyaret Saatleri
Efes Antik Kenti bir açık hava müzesidir. 15 Nisan – 2 Ekim tarihleri arasında saate 08.00 – 18.30 arasında ziyarete açıktır. 3 Ekim – 14 Nisan tarihleri arasında ise 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müzede tatil günleri bulunmaz. Yalnızca dini bayramların ilk günü 13.00’a kadar kapalıdır.