Eğitim Oranı En Yüksek ve En Düşük Şehirler

Eğitim oranı en yüksek ve en düşük şehirler ülkemizin ve genel olarak bölgelerimizin eğitim oranlarıyla ilgili bilgi sunması için önemli bir veri olarak kabul edilmekte. TÜİK tarafından yapılan ve belli periyotlarla yayımlanan bu çalışma, eğitime hangi bölgelerimizin daha fazla hangilerinin daha az önem verdiğini gösterir nitelikte. Elbette bu TÜİK verilerinin kendi içinde bölgesel ya da diğer çeşitli nedenlerden kaynaklı unsurları da bulunuyor. Peki bu şehirler arasındaki başlıca farklar nelerdir? Şehirler arasındaki bu farklar sadece şehirdeki okul sayısından mı kaynaklanmaktadır? Türkiye’nin genel eğitim oranının yanı sıra en yüksek ve en düşük eğitim oranına sahip şehirlerin oranları nasıldır? Bu gibi detayları yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Ankara

    

TÜİK verilerine göre başkent Ankara %17.87’lik üniversite ya da yüksekokul mezunu oranıyla eğitim oranı en yüksek ilimiz olmuş durumda. TÜİK verilerinden çıkan bu sonuçta en büyük pay sahibi olarak, memur kenti olarak bilinen Ankara’da çalışan kesimin genel olarak üniversite ya da fakülte mezunu olmaya dayalı işlerde çalışması görülmekte. Bu sebeple, şehirde bir süre yaşadıktan sonra artık başkentte ikamet etmeye başlayan üniversite ya da yüksekokul mezunu kitle, Ankara’nın bu konuda güçlü bir yüzdeye sahip olmasını sağlamakta.

Eskişehir

 

 Öğrenci kenti olması ve dinamik yapısıyla bilinen Eskişehir, başkent Ankara’nın hemen arkasında kitle olarak da ağırlıklı olarak yüksek profildeki kişilere hitap etmekte. Kendi içerisinde bir dünyası olan ve genelde belli kurallarla ilerleyen Eskişehir’deki iş hayatı, böylece tıpkı başkent Ankara gibi kendi yüksek profilli kitlesini de oluşturmuş durumda. Pek çok kişinin imrendiği ve ziyaret ettikten sonra orada yaşamak için heveslenerek döndüğü Eskişehir, ağırlıklı olarak üniversite ya da yüksekokul mezunu kitleye önem vermesiyle de bu profildeki kişiler için muhtemelen yaşanılması daha da istenen şehir haline gelecektir.

Benzer Haber  Kira Kontratı Nedir? - Kira Kontratı Örneği

İstanbul

 

Türkiye’nin en kilit şehirlerinden İstanbul da önemli bir üniversite ve yüksekokul mezunu oranına sahiptir. Hem mevcut olarak İstanbul’da yaşayan kişilerin üniversite okuması hem de “taşı toprağı altın” düşüncesiyle şehir dışından aldığı iç göç, İstanbul’un bu alanda önemli bir yüzdeye ulaşmasını sağlamıştır. Sahip olduğu iş merkezleri, gökdelenler, kamu binaları vb. pek çok yapıyla üniversite mezunları için cazibe merkezlerinden olmuştur. Önümüzdeki dönemde bu oranlardaki istikrarını giderek artıracak gibi gözükmekte.

İzmir

 

Eskişehir’le beraber Türkiye’nin yaşam kalitesi olarak en iddialı şehirlerinden biridir. Üniversite mezunu kitlesinin oranıyla doğası kadar halkının yüksek profilli olmasıyla da İstanbul’un hemen arkasında yer alır. Bunda elbette başka şehirlerde okuyup geri dönen mezunlar olduğu kadar, İzmir’de okurken ikametgahını buraya alıp sonrasında geri dönmeyenlerin de etkisi bulunuyor. Üniversite sürecinde yapılan çeşitli çalışmalar sonucu iş bulanlar, döndükleri şehirde bu şekilde iş bulamayacaklarını düşünerek kalıyorlar. Bu gibi durumlar; Ankara, Eskişehir ve İstanbul’la birlikte İzmir’in de eğitim oranının en yüksek olduğu şehirler listesinde üst sıralarda yer almasını sağlamıştır.

Türkiye’nin Eğitim Oranı En Düşük Şehirleri

Ardahan

   

Ardahan, Doğu Anadolu’da yer alır. Hem üniversitesinin nispeten daha az popüler olması hem de iş hayatında çok merkezi rolünün olmamasından dolayı genelde göç veren bir şehrimiz. Bu nedenle üniversite mezunu sayısı da düşük kalır. Genelde daha düşük profilde işlerle geçimini sağlayan bir şehir halkına sahiptir. Bunda elbette pek çok faktör sayabiliriz fakat insanların buna teşvik edilmemesi, bunların içinde en önemlilerden biri. Bu nedenle Ardahan, eğitim oranı en düşük şehirlerdendir.

Artvin

 

Doğu Karadeniz’de yer alan Artvin, özellikle Gürcistan’a çıkışı ve yeşillikleriyle bilinmektedir. Gerek yaylalarda gerekse diğer pek çok sektörde fazlasıyla çalışkan olan Artvin halkı, tıpkı Ardahan gibi şehirde bu konuda toplu bir çalışma yapılması gerekmekte. Her ne kadar üniversite mezunları için uygun iş ilanı sağlamaya uygun olmayan bir şehir olsa da bu konuda yapılacak çeşitli hamlelerle bu bir nebze de olsa düzeltilebilir. Elbette bunun için, hem Ardahan hem de Artvin şehirlerinde belli bir planlamanın yapılması ve önümüzdeki yıllar için hedef oranlar belirlenmesi gerekmekte.

Benzer Haber  Venezia Mega Outlet

Şırnak

 

Türkiye’nin güneydoğudaki şehirlerinden olan Şırnak, bölgesinden de anlaşılacağı üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi kapsamında yer almaktadır. Genellikle hayvancılık yapıldığı için üniversite mezununa çok ihtiyaç kalmıyor. Bu da iç göçü arttırırken Şırnak’taki üniversite mezunu sayısının azalmasına neden olmakta. Bu nedenle eğitim oranı en düşük şehirler sıralamasında Artvin’in hemen ardında yer alır. Eğitim konusunda tıpkı Artvin ve listede yer alan diğer şehirler gibi bazı eğitim çalışmalarına ihtiyaç duymakta.

Yorum Yazın