Elektrik aboneliği fiyatları 2019 yılında merak edilen bir konudur. Ev veya işyeri değiştiriyorsanız, taşınmadan önce yapmanız gerekenlerin başında elektrik aboneliği, su aboneliği ve doğalgaz aboneliği almak gelir. Taşınmaz malların kullanımı için aboneliklerin faturasını kendi adınıza almanız gerekir. Önceki yıllarda elektrik aboneliği için şubeye gitmeniz gerekirken artık online işlemler üzerinden de abonelik işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Elektrik aboneliği başlatmak için yanınızda götürmeniz gereken bir takım evraklar ve yapmanız gerekenler vardır. Elektrik aboneliği ile ilgili tüm detayları sizler için yazımızda derledik. İşte; abonelik için gerekli evraklar, elektrik aboneliği ücreti 2019 ve aboneliği kapatma için tüm detaylar:
İçindekiler
Elektrik Aboneliği Başvurusu
Yeni evinizin elektrik aboneliği başvurusu için yapmanız gereken yerler, müstakil binalar, apartmanlar ve apartmanlar içindeki bağımsız bölümler, konut kooperatifleri ve konut siteleridir. Hidrofor, merdiven otomatiği, asansör, kapıcı dairesi, kalorifer vb. gibi ayrı bir sayaç ile ölçümleri yapılan ortak kullanım alanları ve müştemilat niteliğinde kullanılan lojman ve benzeri yerleri mesken abone grubu kapsamına girer.
Abonelik başvurusu için size en yakın olan şubeye gidebilir ya da CK Boğaziçi Elektrik internet sitesinde online işlemlerden başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvurunuzun ardından abonelik için ekipler aboneliğin başlatılacak olduğu yere gelerek sizden gerekli evrakları ve imzanızı isteyecekler. Abonelik sözleşmeniz yapıldıktan sonra elektriğiniz 24 saat içerisinde açılmış olacak.
Elektrik enerjisi, sözleşmeyi imzaladığınız günden sonra, imar alanı içinde iki gün , imar alanı dışında en geç beş iş günü içinde kullanıma açılır.
Elektrik Aboneliği Ücreti 2019
Aboneliği başlatmak için elektrik tedarikçisiyle perakende satış sözleşmesi yapmanız gerekir. Abonelik devir ücretinin güvence, kesme – açma, dosya bedelleri ve sözleşmeden doğan damga vergisi olmak üzere dört bileşeni vardır. İşte, mesken abonelerinin ödemesi gereken ücretler:
Güvence bedeli mesken aboneleri için sözleşme üzerinden hesaplanan bir değerdir. Meskenlerde 2019 yılı için kW başına 29,8 TL/kW, ticarethane ve sanayi için 84,8 TL/kW olarak belirlenmiştir.
elektrik aboneliğinin başvurusu için merak ettiklerinizi perakende satış şirketi müşteri merkezi hattını arayarak öğrenebilirsiniz.
Elektrik Aboneliği Ücretleri 2019
Güvence bedeli mesken aboneleri için ortalama 178,8 TL
Kesme-Bağlama Bedeli İşlem başına 33,8 TL
Damga Vergisi güvence bedelinin binde 9,48’i
Dosya Bedeli güvence bedeline göre belirlenir. Tüketiciye korumak adına üst sınırı bulunmaktadır.
Elektrik Abonelik İçin Gerekli Belgeleriniz
- Kira sözleşmesi, İkametgah, Tapu Kaydı
- Zorunlu deprem sigortası poliçesi ya da poliçe numarası
- Kiracıysanız mülk sahibinin kimlik bilgileri, mülk sahibi tüzel kişilikse yani ticarethane vb. ise vergi numarası ve unvan bilgileri
- Başvuranın kimlik belgesi
İşyeri için ek evraklar
- Yetki belgesi ya da vekaletname ve imza sirküleri
- İşyeri yetkilisinin nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Elektrik Abonelik İptal Başvurusunu Nasıl Yapabilirim?
Yeni bir yere taşınmadan önce, sizden sonra gelecek kullanıcının sizin adınıza oluşturulmuş faturadan elektrik kullanması halinde borç ödememeniz için aboneliğinizi iptal ettirmeniz gerekir. Abonelik sonlandırma için başvuru yaptığınız takdirde en geç 14 gün sonrasına kadar kapatma talimatı verebilirsiniz.
Evinizi boşaltmadan önce 14 günlük süreyi dikkate alarak en fazla 14 gün önce elektrik aboneliği kapatma talimatı vermeniz gerekir.
Abonelik İptali İçin Gerekli Evraklar
- Ev elektrik abonelik iptali için gerekli evraklar
- Son ayın elektrik faturası
- Güvence bedelinin iadesi için IBAN ya da banka hesap numarası
- Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
İşyeri aboneliği iptali için gerekli evraklar
- Son aya ait elektrik faturası
- IBAN ya da Banka Hesap No
- İşyeri yetki belgesi, vekaletname ve imza sirküleri
- Yetkilinin nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Abonelik başvurusu nereye yapılır ?
Taşındığınız yeni evin sizden önce elektrik aboneliği varsa kendi adınıza sözleşme yapmak için bir elektrik dağıtım şirketinin size en yakın şubesine gitmelisiniz. Piyasadaki değişim sonucunda; artık dağıtımdan değil, satış şirketinden elektrik alırsınız. Elektrik aboneliğini kendi adına almak isteyen tüketici, bölgesinde görevli elektrik şirketinin müşteri hizmet merkezine gitmelidir.
Elektrik aboneliğinde DASK
Deprem ile ilgili olarak yapılan son düzenlemelere göre Zorunlu Deprem Sigortası her ev için gerekli bir sigortadır. Düzenli olarak yenilenmesi gerekir. Bu nedenle elektrik aboneliğini başlatırken veya kendi adınıza alırken güncel DASK poliçeniz talep edilecektir. Evinizin DASK zorunlu deprem sigortası poliçesinin yeni elektrik sözleşmeniz için ibraz edilmesi gerekir. Evinize ait poliçeyi görebilmek için, DASK poliçe sorgulama uygulamasını kullanabilirsiniz.
DASK kiracı tarafından da yaptırılabilir. Kiracının bu durumda, mülk sahibinin T.C. kimlik numarasını poliçede belirtmesi istenir. DASK poliçesinde, kiracı “sigorta ettiren”, mülk sahibi ise “sigortalı” olarak yer alacaktır. Kiracı, ödediği sigorta primini, mülk sahibinden tahsil edilebilir ya da kiradan düşmesini isteyebilir.