En çok ithalat yapan şehirler listesi, hangi şehirlerin ihracata yönelik daha çok çalışma yaptığını gösteren önemli bir veri sunmakta. Bu şehirlerdeki firmalar genellikle ek parça olarak kullandıkları ürünleri ithal ettikten sonra daha iyi bir ürünü ortaya çıkarıp sonrasında da bu yeni özellikler eklenmiş ürünü dünyaya satmaktadırlar. Bu ek parçalar genellikle bizde geliştirilemeyen teknolojilerden yapıldığı için bazen yüksek ithalat giderleri yapılabiliyor, bu da dış ticaret açığının daha da problemli hale gelmesi demek. Lojistik gibi dış ticaretin önemli unsurlarında iyi durumda olsak da dış ticaretin genelinde başarılı olmak için lojistik hizmetlerinin yanı sıra hammadde ve teknoloji gibi konularda da iddialı olmak gerekiyor. Peki Türkiye’nin en çok ithalat yapan şehirleri hangileridir? Bu şehirlerdeki firmalar genellikle hangi amaçla ithalat yapmaktadırlar? Konuyla ilgili detayları ekte bulabilirsiniz.
İstanbul:
En çok ihracat yapan şehirler sıralamasında zirvede yer alan İstanbul, dolayısıyla ithalatın da en çok yapıldığı şehir konumunda. Türkiye’nin genelinde olduğu gibi İstanbul’da da üretimler genelde teknoloji ve rezerv eksikliği yaşanarak üretiliyor, bu nedenle yurt dışından ithal edilen ürün ya da hizmetlerle bu eksiklik kapatılmak isteniyor. Ayrıca doğalgaz ve petrol konusunda da dışa bağımlı olduğumuz için gerek sanayi gerekse evlerde kullanım için bu rezervlere de ciddi rakamlar ödenmekte. Türkiye’nin genelinde olduğu gibi İstanbul’da da lojistik ve liman gibi pek çok unsur açısından başarılı çalışmalar olsa da ihracatın ithalata göre çok daha fazla olması için başka gereklilikler de bulunmakta.
Kocaeli:
Sanayi konusunda lokomotif şehirlerimizden olan Kocaeli, üretimini sürdürmek için hem hammadde hem de enerji ihtiyacını ithalatla karşılamakta. Türkiye ihracatında önemli bir paya sahip olan Kocaeli, özellikle de sanayilerde aşırı miktarda enerjiye ihtiyaç uymaktadır. Bu da tıpkı İstanbul’da olduğu gibi yüksek tutarlarda ithalat bedeli ödemeyi gerektirmekte.
Ankara:
Başkent Ankara, ihracattaki payını artırmak ve daha fazla üretim yapmak için ithalata en çok başvuran şehirlerden. Üretim yapmak için başta enerji rezervleri olmak üzere hammadde ve teknoloji gibi çeşitli konularda eksiklikleri bulunan Ankara, dolayısıyla ithalatını genelde yukarıdaki üç unsur üzerinden yapmaktadır. İhracat açısından ülkenin önemli sanayi merkezlerinden olan Ankara, lojistik faaliyetlerini geliştirip ithalatını yaptığı hammadde ve enerji alanındaki rezervleri de iyi kullanarak ihracatını düzenli olarak artırmaktadır.
Bursa:
Otomotiv yan sanayi konusunda Türkiye’nin öncü ihracatçı firmalarını barındırır. Bu ürünlerin ihracatını yapmak için pek çok konuda ithalata da bağlı durumda. Diğer şehirlerle benzer şekilde öncelikle petrol ve doğalgaz gibi kaynaklara ihtiyaç duyar. Bunun yanı sıra yan sanayi ürünlerini geliştirirken çeşitli teknik araç-gereçleri de ithal etmek durumundadır. Tüm bunlar, Bursa’nın da ithalat konusunda listenin üst sıralarında yer almasına neden olmakta.
İzmir:
Aliağa limanıyla bölgesinin deniz taşımacılığında üs noktasıdır. Bol miktarda sanayiye ev sahipliği yaptığı ve çeşitli ürünler geliştirdiği için tıpkı Bursa gibi hem teknik parça hem hammadde hem de doğal kaynak açısından ithalata ihtiyaç duymaktadır. Son dönemde teknolojik altyapıya da önem veriyor. Bu konuda yaptığı çalışmalarla önümüzdeki yıllarda ihracatını artırıp ithalatını minimum seviyeye çekme planı içerisinde.