2005 tarihinde Sağlık Bakanlığı’na devredildikten sonra eğitim ve araştırma hastanesine dönüştürülmüş olan Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2007 tarihinden itibaren psikiyatri uzmanlık öğrencilerini kabul etmiştir. Kısa süre içerisinde yataklı ve ayaktan tedavilere yönelik hizmet sunan Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi hastalarına şifa dağıtmaya devam etmektedir. Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 80 yataklı bir kadın servisi, 60 yataklı ve 40 yataklı olmak üzere iki adet erkek kapalı servisi yer almaktadır.
Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 40 yataklı bir amatem servisi ve gündüz tedavisi uygulandığı bir psikoterapi merkezi yer almaktadır. Hastanede sağlık kurulu servisi ve ayakta tedavi merkeziyle psikiyatri hastalarına hizmet vermektedir. Erenköy’de bağlı İstanbul’un farklı ilçelerinde ağırlıklı şekilde psikotik hastalara yönelik rehabilitasyon tedavi bölümlerinde uygulanan toplam olarak 5 toplum ruh sağılığı merkezi yer almaktadır.
Geniş ağaçlıklı bir arazi üzerinde yayılmış iki katlı binalar kullanılarak oluşan fiziki yapılar zamanla çeşitli tadilatlar ve iyileştirmeler kullanılarak geçirilerek hizmet kalitesi çok daha fazla nitelikli hale getirilmektedir. 2010 tarihinde Nöroloji konusunda, 2016 yılında da Çocuk Psikiyatrisi alanında eğitim kliniği olarak bulunan hastanede Nöroloji ve Çocuk Psikiyatrisi alanında uzmanlık öğrencileri de eğitim amaçlı kabul edilmektedir.
Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde asistan sayısı toplamda yaklaşık olarak seksen tanedir. Erenköy Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi geçtiğimiz 10 yıl içerisinde ülkenin çeşitli şehirlerinde hizmet veren Psikiyatri uzmanı ve Nöroloji uzmanı mezun etmiştir. Yıllar içerisinde akademik anlamda da ilerleme göstermiştir. Erenköy irili ufaklı çeşitli sempozyum ve bilimsel toplantılar düzenlemekte ve araştırma projeleri çıkartmaktadır.
Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tarihçe
1976 tarihinde psikiyatri hastalarına hizmet vermek için kuruldu. Kadıköy ilçesine bağlı Erenköy semti içerisinde yaklaşık olarak 96 bin metrekarelik bir çamlık arazi içerisindeydi. Bir ruh sağlığı hastanesi olarak yer alıyordu. 1931 ve 1976 yılları içerisinde o dönemde Verem Savaş Derneği’nin girişimleri ile beraber Erenköy Sanatoryum’u olmasına karar verildi. Bu çamlık arazi içerisinde yıllar için farklı yeni ek bina gerçekleştirilerek hastane giderek gelişmiş ve büyümeyi başarmıştır.
İstanbul Verem Savaş Derneği, 1930 tarihinde yapılan kongresinde İstanbul’da bir sanatoryum daha kurulması kararı alınacaktır. 1931 yılında dönemin Sıhhiye Vekili Dr. Refik Saydam’ın girişimi ile beraber Hilal-i Ahmer Cemiyeti’ninden temin edilmiş olan yardıma paraları ile arazi satın alınır. Önemli bir ihtiyacı karşılaması ile beraber sanatoryumda ilk binaların yeterli gelmemesi nedeniyle konu Atatürk’e iletilmişti. Atatürk’ün girişimiyle Kızılay’dan gelen para yardımıyla 42 yataklı yeni bir pavyon yapılmıştır.
1943’de veremle savaşta ihtiyaç duyulan sağlık personelinin ve hemşirelerin yetiştirilmesi için hemşirelik okulu açılır. Adı Prof. Dr. Tevfik Sağlam Hemşirelik Okulu olarak konulur ve Norveç, Fransa ve Almanya’dan getirilen alanında deneyimli hemşireler öğretmen olarak çalışırlar.
1943 yılında hayırsever bir vatandaşın bağışı ile beraber 68 yataklı Süleyman Çakır pavyonu açılmıştır. Daha sonra 1947’de Ziyaeddin Erim’in çocuğunun anısına yaptığı bağış ile beraber 40 yataklı bir çocuk pavyonu yapılmıştır.