Ev İçi Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Ev içi ısı yalıtımı nasıl yapılır sorusu, kış mevsiminin yaklaştığı bu günlerde önemini daha da artırmakta. Isı yalıtımı, evlerimizde belli bir sıcaklık olması ve kışın soğuklarına çok maruz kalmamak için en önemli çözümlerden biri. Bu nedenle pek çok kişi için üzerinde düşünülen çözümlerden biridir. Kışın ısınmak için en iyi çözüm hiç şüphesiz ki kombi ve soba gibi ısıtıcılardır. Fakat bunlar duvarlardan soğuk geçmesini engelleyemediği için odada sıcaklık derecesini yükseltmek için ısıtıcıların derecesini daha fazla artırırız ve bu da faturaya yansımaktadır. Bu konuda faturayı düşürmek için yapabileceğiniz çözümlerden birisi duvar ve zeminlerde izolasyon. Enerjiyi daha iyi kullanmanızı sağlayan izolasyon, ısıtıcılara olan ihtiyacınızı da azaltır. Yalıtım çalışması sayesinde duvarlarınızdan ve zeminlerinizden geçen ısı ve nemi kontrol edebilir, harcanan enerjiyi en verimli şekilde değerlendirebilirsiniz. Peki ev içi ısı yalıtımı nasıl yapılmaktadır, detaylarını yazımızda okuyabilirsiniz.

Ev içi ısı yalıtımı öncesi dikkat edilmesi gerekenler

Ev İçi Isı Yalıtımı

Ev içine ısı yalıtımı yapmadan önce değerlendirmeniz gereken birkaç unsur vardır. Bunlardan ilki, ne gibi bir izolasyon malzemesi kullanacağınız. Amaçlarına ve enerji miktarına göre değişen izolasyon malzemelerinin fiyatları da buna göre artış ya da azalış gösterebilir. Isı yalıtımının yanı sıra ses yalıtımı da istiyor musunuz, nasıl bir çevresel etkisi olabilir, enerji yoğunluğu nedir, yanıcılık derecesi ne durumdadır ve U değeri nedir gibi soruların yanıtları seçeceğiniz ısı yalıtım malzemesini belirleyecektir.

Isı yalıtımında kullanılan malzemeler

Ev İçi Isı Yalıtımı

Isı yalıtımında kullanılan başlıca malzemeler ise; fiberglass, mineral yün, selüloz, poliüretan köpük ve polistirendir. Fiberglass (ya da diğer adıyla cam elyaf günümüzde en yaygın olarak kullanılan yalıtım malzemesidir. Yanıcı olmaması, odayı istenen sıcaklıkta tutarak ısıtıcılara olan ihtiyacı azaltması ve ekonomikliği fiberglassı kullanım olarak diğerlerinden daha üstte tutmaktadır. Fakat odayı istenen sıcaklıkta tutup ısıtıcılara olan ihtiyacı azaltsa da içerisinde cam parçalar bulundurduğu için kurulumu aşamasında bilen kişiler tarafından yardım almanız gerekmektedir.

Benzer Haber  TOKİ Kayaşehir 140 Konut Kura Çekilişi Bugün!

Fiberglassın ardından en yaygın kullanılan ikinci malzeme olan mineral yün ise iyi kullanıldığında özellikle geniş alanlarda katkı sağlayan bir malzemedir fakat aşırı sıcak bölgelerde çeşitli yan etkileri olabilmektedir. Sadece duvar değil, pek çok yalıtım için kullanılabilen bir yapıdadır. Fiberglass ve mineral yünün ardından en sık kullanılan yalıtım malzemelerinden selüloz ise en çevreci ve sürdürülebilir izolasyon malzemesi olarak ön plana çıkmaktadır. Bunun en önemli göstergesi, karton ve kağıt gibi geri dönüştürülebilir malzemelerden yapılmasıdır.

En yaygın kullanılan dördüncü yalıtım malzemesi olan poliüretan köpük ise özellikle hafif yapısıyla dikkat çekmektedir. Yangına dayanıklı yapısıyla bu konuda da avantaj sağlayan poliüretan köpük, diğer alternatifleri kadar popüler olmasa da önemli bir seçenek. Son malzeme ise polistiren. Su geçirmeyen ve pürüzsüz yapısıyla bilinen polistiren, gerek ses gerekse ısı yalıtımı açısından istenen çözüüm sunmaktadır. Tüm bu açılardan ideal gözükse de yanıcı özelliğinden dolayı çok dikkatli bir kaplama yapılması gerekmektedir.

Yukarıda belirttiğimiz bu malzemeleri seçerken evinizdeki duvarlarınızın ve zeminlerinizin özelliklerine dikkat etmeniz gerekecektir. Bazılarının duvarınızla uyuşmaması halinde rutubet gibi problemler çıkarabileceği için bu konuda öncelikle bir konunun ustasıyla konuşmanız yarar sağlayabilir. Hem duvar hem de zemin açısından yapacağınız bu gibi yalıtımlar uzun vadede maddi anlamda daha avantajlı olmanızı sağlayabilir. Eğer ev içi ısı yalıtımını malzemelerle değil de kendi çözümlerinizle yapmak istiyorsanız hava ve pencerelerden gelen hava boşluklarını kapatmak da iyi bir çözüm başlangıcı olabilir.

Yorum Yazın