Ev içi ısı yalıtımı nasıl yapılır?

Kış aylarının yaklaşmasıyla ev içi ısı yalıtımı birçoğumuzun merak ettiği bir konu oldu. Yazımızı inceleyerek ev içi ısı yalıtımı ve evdeki enerji tüketimini en aza indirmek için tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Isı yalıtımı

Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltmak ve daha rahat ortamlarda yaşamak amacıyla binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında, ısı geçişini azaltan önlemler almaktır.

Yalıtım, enerji faturanızı konfordan ödün vermeden azaltmak için en pratik ve güçlü yoldur. Bununla birlikte izolasyonun ya da izolasyon eksikliğinin bir binanın termal ortamını nasıl etkilediğini ve sonuç olarak neden bu kadar çok enerjinin potansiyel olarak kurtarıldığını ya da boşa harcandığını bilmenizde yarar var. Evinizde içeri giren ve çıkan havanın koşullarını belirleyen bir sistem olsa da ısıtma ve soğutma işlemlerinin verimli ve uygun şekilde gerçekleşmesini sağlayan şey yalıtımdır.

İzolasyon

İzolasyon, ev sahiplerine ve çevreye sayısız yarar sağlar. Uygun bir ev ortamı yaratmanın yanı sıra, enerji verimliliğini arttırır ve fatura maliyetini düşürür. Yalıtımınızın ne kadar tasarruf sağladığını öğrenmek isterseniz eğer evinizin enerji ihtiyaçlarının kapsamlı bir değerlendirmesi için nitelikli bir profesyonel ile çalışabilirsiniz. Yeni bir yalıtım yaptırmayı veya ekipmanınızı yükseltmeyi planlıyorsanız da denetim yararlıdır.

Evinizde herhangi bir alana izolasyon yaptırmadan önce ev içindeki ısıtma ve soğutma mekanizmalarını ve günlük enerji kaybının nasıl gerçekleştiğini anlamak önemlidir. Isı transferi prensipleri, dışarıdaki ısının evinize ve vücudunuza ne zaman aktarıldığını açıklar.

İletim, radyasyon ve konveksiyon gibi üç süreç vardır. Isı, ısıyı emen ve sonra yükselen hava ile taşınır. Çevrenizdeki hava yükselir ve serin hava hareket eder ve vücudunuzun sıcaklığını arttırır. Isı kaybı ise yerel iklime ve mevcut yalıtımınıza bağlıdır.

​En çok kullanılan izolasyon malzemeleri

Fiberglass: Fiberglass ya da diğer adıyla cam elyaf, günümüzde kullanılan en yaygın yalıtım malzemelerinden biridir. Cam elyaf, ince dokunmuş silikondan yapıldığından cam tozu ve minik cam parçalarından oluşur.
Mineral yün: Mineral yünü aslında birkaç farklı yalıtım tipine işaret eder. İlk olarak geri dönüştürülmüş cam yünü anlamına gelebilir. İkincisi bazalttan yapılan bir yalıtım türü olan taş yünü olabilir. Son seçenek de cüruf yünüdür. Mineral yün, tabaka halinde veya gevşek bir malzeme olarak satın alınabilir. Çoğu mineral yünü yangına dayanıklı hale getirmek için katkı maddesi içermez ve aşırı sıcaklığın olduğu durumlarda kullanım için zayıf hale gelir.
Selüloz: Selüloz belki de en çevre dostu yalıtım şekillerinden biridir. Çünkü geri dönüştürülmüş karton, kağıt ve diğer benzer malzemelerden yapılır. Selüloz hakkındaki bazı yeni çalışmalar, yangın hasarını en aza indirmek için mükemmel bir ürün olabileceğini göstermiştir.
Poliüretan köpük: Diğer seçenekler kadar popüler olmasa da poliüretan köpükler mükemmel bir yalıtım şeklidir. Yine diğer malzemelere göre daha hafiftir.
Polistiren: Polistiren, mükemmel ses ve ısı yalıtımı sağlayan, su geçirmez termoplastik bir köpüktür. Strafor olarak da bilinen ikinci bir türü bulunur, her iki malzeme performans derecesi ve maliyet açısından farklılık gösterir.
Benzer Haber  En Yüksek Yazlık Fiyatları Çeşme'de!

Yorum Yazın