Ev satışı için nelere dikkat edilmeli? Kısa sürede ev satmak için dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bu hususlara dikkat ederek evinizi kısa süre içerisinde satabileceğiniz gibi değerinde satışa sunmanız da mümkün olacaktır. Bu kapsamda ilk aşamadan son aşama olan satışa kadar tüm hususları sizler için yazımızda bir araya getirdik.
İçindekiler
Ev satışı için nelere dikkat edilmeli?
Ev satışı yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar başında ev bedelinin belirlenmesi gelmektedir. Bedel belirlerken çevrede yer alan emsal konutlar için bir karşılaştırma yapabilirsiniz. Bunun için binanızda bulunan konutların satış fiyatlarını öğrenebileceğiniz gibi internet üzerinden de konutlara bakabilirsiniz. Ayrıca çevrenizde yer alan emlakçılara da danışarak fiyat belirlemesi yapabilirsiniz.
Doğru İlan Verilmesi
Evinizi kısa sürede satabilmeniz için doğru ilan vermeniz son derece önemlidir. Bunu yaparken evinizin artılarını ve eksilerini ilanınızda belirtmelisiniz. Örneğin ısınma şeklinin nasıl olduğu, hangi katta yer aldığı, binanın yaşı, asansör olup olmaması, evin metrekaresi, muhitin özellikleri gibi daha pek çok hususu ilanda belirtmelisiniz.
İlanın yayınlanmasında da pek çok mecrayı etkin bir şekilde kullanmalısınız. Bu kapsamda evinizin balkonlarına ya da camlarına dikkat çeken bir şekilde ilan yapıştırmalısınız. Bunun yanı sıra büyük emlak sitelerinde de ilanınızı yayınlamalısınız. Eğer emlakçı aracılığı ile satmak istiyorsanız bu hususları emlakçılar da yapacaktır.
İpotek Kaldırma
Eğer evinizin üzerinde bir ipotek hakkı kurulu ise evinizi satmanız durumunda bu ipotek hakkı devam edecektir. Dolayısıyla evin üzerinde böyle bir ipotek kurulu olması durumunda kimse evi satın almaya yanaşmayacaktır. Bu durumda yapmanız gereken ise ipoteği kaldırmak olacaktır. Eğer ipotek banka üzerine ise bu durumda kaldırmaya gerek yoktur. Nitekim banka borcunu alıcıdan tahsil edecek ve ipotek zaten kaldırılmış olacaktır.
Alıcı ile Görüşme
Yayınladığınız ilanlardan sizinle görüşen alıcılar ile görüşmeden evvel kriterlerinizi kabul edip etmediğini sormalısınız. Bunu uygun bir dil ile sormanız halinde gerçek bir alıcı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Zira pek çok kimse evi almak için niyeti olmamasına rağmen evleri görmek istemektedir.
Alıcı ile görüşmeye karar verdiyseniz esnek olmanızı sizlere tavsiye ederiz. Zira ev satmak kolay bir iş değildir. Ufak pürüzlerin evi satmanıza engel olmasına müsaade etmemelisiniz. Örneğin evin bir yerinde boyanın dökülmesi söz konusuysa ya da vestiyer yok diye adam evi satın almaktan vazgeçiyorsa hemen çözüm üretmelisiniz. Bu kapsamda ben boyatırım ya da vestiyer masrafını düşerim gibi teklifler ile alıcıyı ikna edebilirsiniz. Ayrıca görüşme sırasında evinizin güzel yanlarını gerçeğe aykırı olmayan bir şekilde anlatmanız da etkili olacaktır. Böylelikle hem görme hem de işitme duyularına hitap etmeniz mümkün olacaktır.
Satış Sözleşmesi
Eğer alıcı ile satış konusunda anlaşma yaptıysanız bu durumda ev satış sözleşmesi imzalayarak bunu kayıt altına almalısınız. Bu kapsamda sözleşmenin hukuki prosedürlere uyacak şekilde yapılmasına da özen göstermenizi sizlere tavsiye ederiz. Evde kiracı varsa bu durum da kayıt altına alınmalı ve kiracıya durum bildirilmelidir.
Satış karşılığında alacağınız parayı banka aracılığıyla hesabınıza geçmesini sağlayınız. Böylelikle daha güvenli bir şekilde satış işlemi gerçekleştirmiş olmanız mümkün olacaktır. Ayrıca paranızı almadan satış işlemini gerçekleştirmemenizi de sizlere tavsiye ederiz.
Abonelikleri İptal Edin
Eğer evinizde sizin adınıza abonelik var ise bunları kaldırın ve ikametinizi de taşıyın. Tapuya satış bedelini verirken gerçek bedel üzerinden veriniz aksi takdirde vergi kaçakçılığı yapmış olursunuz. Evinize ait tüm emlak borçlarını ödemiş olarak teslim edin. Ayrıca DASK sigortasının da varlığından emin olunuz.