Fuaye etkinlikten önceki dinlenme ve tanışmaların yapıldığı hol bölgesine verilen isimdir. Etkinlikler için önemli bir parçayı oluşturmaktadır. Çünkü fuaye alanı, girişten sonraki ilk alan olduğu için etkinliğin kalitesine dair ipucu vermektedir. Dolayısıyla, gelen katılımcılara bu bölgede istedikleri ambiyans sunulmalıdır. Bunu sağlamak için birkaç farklı faktör bulunmakta.
İlki, yapıyla fuaye alanı arasındaki bağlantı. Bu bağlantı, yapının inşaat süreciyle ilgili. Ayrıca fuaye alanı olarak belirlenen bölge “dinlenme yeri” konseptine uygun olmalı. Bu kısma giriş yapan katılımcılar, etkinlikten önce ve sonra dinlenebilmeli. Bunların yanı sıra, etkinlik bölgesine olan yakınlık ve dış cephenin sunuluş şekli gibi başlıklar da fuaye alanının özelliklerine örnek verilebilir. Bu bölgede geliştirilebilecek yönler ise mekana göre değişmektedir.
Örneğin, estetik bir manzara ya da çevre varsa dış cephede onu yansıtmak, fuaye alanındaki katılımcıların ilgisini çekecektir. Ya da başka artılar varsa onlar da mekanın içerisine dahil edilebilir. Aynı şekilde mimari açıdan estetik unsurlar barındırmak da katılımcıların memnuniyeti için önemlidir. Bu mimari unsurlar toplayacağı görsel ilgi sayesinde daha büyük etkinliklerin de kapısını açacaktır.
Fuaye Alanının Yapıdaki Önemi
Fuaye alanı genellikle yapının inşaat sürecindeyken belli olmaktadır. Bu hem iş merkezleri hem de diğer yapı türleri için geçerli. Dolayısıyla, iyi bir alan için öncelikle yapı sürecinden itibaren doğru planlama yapılmalıdır. Giriş kapısıyla bağlantı, giriş-çıkış ve diğer kullanım alanlarına geçiş gibi unsurlar fazlasıyla önemli unsurlar. Ayrıca alanın büyüklüğünün de göz önünde bulundurulması gerekmekte. Kullanım amaçlarına uygun olması için bu detaylara öncelik tanınmalı. Fuaye alanları genellikle insanların birbiriyle konuşup etkinlik öncesi ve sonrası vakit geçirdiği yerlerdir. Bunun yanı sıra dinlenme de bölge için önemlidir. Dekorasyon ve inşaatın bu doğrultuda hem tanışma hem de dinlenme isteklerine karşılık vermesi beklenir. Planlama aşamasında bu kullanım amaçları ön plana alınmalıdır.
Mimari olarak uygun bir alanda yapıldıktan sonra etkinlik için de alanın özel çalışmaları gerekmektedir. Örneğin, ikramların genellikle bu bölgede konumlanması. Sadece etkinlik alanında verilen ikramlar, fuaye alanının konsepte uygun olmamasına neden olabilir. Aynı şekilde, insanların birbiriyle rahatlıkla iletişim kurmasını engelleyecek olası durumlar da alanın amacına zarar verecektir. Keza geçişler de bir başka önemli nokta. Alanda olan birisi, mekanın gerekli yerlerine rahatlıkla ulaşabilmelidir. Bu konuda çeşitli levhaların ya da tabelaların olması iyi bir çözüm olabilir. Bunun gibi pek çok detay bulunmaktadır. Tüm bunlar, fuaye alanının mimari boyutuyla ilgili yapılması gereken çalışmalardan bazılarıdır.