Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Sınavı Nedir?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Sınavı Nedir?

Taşınmaz malların epey  önem verildiği günümüzde, bu alandaki uzmanların da gündeme gelmesi söz konusudur.

 Gayrimenkul Değerleme Uzmanı İş Kapsamı Nedir?

İş kapsamı bakımından gayrimenkul değerleme uzmanı,  bir gayrimenkul projesindeki tarafların hak ve faydalarının değerlemesini yapmaktadır.Gayrimenkul değerleme uzmanı, bu alandaki faaliyet gösteren gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından istihdam edilmektedir.  Bazı koşullarda değerleme hizmeti karşılığı eksper olarak da çalışabilmektedir. İş kapsamına bakıldığında  değerleme hizmetleri tarafsız ölçütlere göre gerçekleşmelidir. Zaten işin de temel amacı değerlemenin tamamen bağımsız bir ölçüt belirlenmesi ile ilgilidir. Bu amaçla bu meslekte devam etmek isteyen kişilere Sermaye Piyasası Kurulu tarafından  “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı” verilmektedir.  Günümüzde, kamu ve özel kuruluşlar, ayrıca bankacılık alanlarında değerleme uzmanı ihtiyacı vardır. sektördeki birçok uzmanın yorumu bu alandaki ihtiyacın her dönem daha da artacağı yönündedir. Bu tür taleplerin artışı da gayrimenkul değerleme uzmanı sınavı  açısından merak yaratmaktadır.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavı Kimler İçin?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Sınavı Nedir? ile ilgili görsel sonucu

Gayrimenkul değerleme uzmanlığı sınavına kimler girer  sorusuna bakılırsa, bunun için temel şart 4 yıllık üniversite bitirmektir.  Hangi bölümden mezun olunacağının ise sınava girmek için bir önemi bulunmamaktadır. Ancak, gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansını alabilmek için 3 senelik bir mesleki tecrübe gerekmektedir. Bu şart, sadece lisansı almak için gerçekleştirilecek başvurulara yöneliktir. Yani sınav için başvuru yapmak isteyenlerin 3 senelik tecrübe şartı bulunmamaktadır. ancak sınava giren kişiler, başarılı olurlarsa, 3 sene  geçmesi ardından lisans almak üzere talepte bulunabilir.  Bu açıdan, sınavın her geçen yıl daha da değerli ve talep gören bir özellikte olduğunu belirtmek mümkündür.

Benzer Haber  MİPİM çok yakında Türkiye'de düzenlenecek!

Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavında Ne Çıkıyor?

Gayrimenkul değerleme uzmanlığı sınavında çıkan konular bu sınava hazırlanan kişiler için önemlidir. Sınav temel olarak 4 modülden oluşmaktadır.

  • Gayrimenkul Değerleme Esasları
  • Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı
  • Gayrimenkul Mevzuatı
  • İnşaat Muhasebesi bölümlerinden sınavda sorular çıkıyor. Her bölümün ayrıca alt konuları da ayrıntılı şekilde bilinmesi gerekiyor. 

Sınavdan Kaç Puan Almak Gerekiyor?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Sınavı Nedir? ile ilgili görsel sonucu

Gayrimenkul değerleme uzmanlığı sınavı taban puanı her bölümden 50 puan ve tüm sınav ortalamasında da 60 olarak belirlenmiş durumda. Sınav, çoktan seçmeli, test olarak yapılıyor ve her soru içerisinde 5 adet seçenek bulunuyor. Soruların her biri 4 puandan hesaplanıyor ve  modüllerde 25 soru bulunuyor. Yani 25 sorudan oluşan bir modülden en az 50 almak gerekiyor. Eğer sınava giren kişiler, lisans kazanmak için başvuru yapıyorsa, ilk denemede başarılı olmak zorunda bırakılmıyor. Yani daha sonra da  başvuru yapabilmekteler.

Hazırlık İçin Kurs Şart Mı?

Gayrimenkul değerleme uzmanlığı sınavı hazırlık  aşamasında  bazı kişiler kursa giderek sürece hazırlanmakta, bazıları da kitaplarla kendileri hazırlanmaktadır. Ancak hazırlık yapan kişilerin, yönetmelik değişikliklerini takip etmeleri gerekir. bunu takip etmek için de Sermaye Piyasası Kurulunun İnternet sitesine düzenli olarak girebilirsiniz.

 

 

 

Yorum Yazın