Gelevera Deresi Nerede?

Gelevera Deresi Nerede?  Gelevara deresi (Özlüce deresi), Balaban Dağlarından doğup, Espiye ilçesinin doğusunda denize dökülen akarsudur. Balaban Dağları’ndan doğar, kuzeye yönelir, 80 km sonra Karadenize ulaşır. Eğimin fazla olduğu akarsuyun akışı oldukça hızlıdır. Balaban Dağları’ndan doğan bu 3 dere Giresun’un Espiye İlçesi Arpacık Köyü civarında birleşerek Gelevera Deresi’ni oluştururlar. Dere, adını Boynuyoğun kolunun doğduğu yayla olan Gelevera’dan alır.

Gelevera (Özlüce) Deresi Nerede?

Balaban Dağlarından doğup Espiye ilçesinde denize dökülen Gelevera Deresi Güce ilçesinden geçmektedir. Türkülere konu olan Gelevera Deresi doğal güzelliği ile dikkat çekmektedir. Güce ilçesinde Gelevera Deresi kenarında oturup piknik yapabilirsiniz. Ayrıca derede balık avlayabilirsiniz.

Güce Giresun iline bağlı bir ilçedir. Güce ilçesi Giresun il merkezine 52 km uzaklıkta yer almaktadır.

Güzelliği ile ünlü Gelevera Deresi

gelevera-deresi-nerede

Karadeniz kültüründe önemli bir yere sahip olan ve adına türkü yazılan Gelevera deresi üzerinde kurulan barajla birlikte farklı bir güzelliğe büründü. Baraj dolayısıyla sular altında kalan Kürtün ilçesine bağlı Sapmaz Köyü’nün eski yerleşim alanındaki köy camisinin minaresi, azalan su seviyesi dolayısıyla gün yüzüne çıktı.

Derenin üzerinde bulunan Gökçebel Barajı,yansıttığı yeşil tonları ile gören herkesi kendine hayran bırakıyor.
Gökçebel Barajı, ön yüzü RCC beton kaplamalı 144 metre yüksekliğinde Akköy II HES Projesi kapsamında olan kaya dolgu bir barajdır.

Aladereçam Barajından gelen su yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda, 3,20 metre iç çapında bir bağlantı tüneli ile Gökçebel Barajı gölüne aktarılmaktadır. Aladereçam Barajı’ndan Gökçebel Baraj gölüne çevrilen suyun 210 metre düşüsüyle 7 MW kurulu gücünde Hidroelektrik Santral tesis edilmiş olup Enerji Üretimi 18.200.000 kWh’tır.

Benzer Haber  Antalya Kurban Kesim Yerleri

gelevera-deresi-nerede-

Gökçebel Barajı ön yüzü beton kaplamalı 144 m yüksekliğinde kaya dolgu bir barajdır. Gökçebel Baraj Gölü, 94,78 milyon m³ olarak hesaplanmıştır. Bu baraj 6.650 m uzunluğunda ve 4 m iç çapındaki bir tünel ile Yaşmaklı Barajıgöl alanına bağlanmaktadır.

Akköy II HES Projesi

Akköy II HES Projesi; Gümüşhane ve Giresun İllerinin sınırları içerisinde Karaovacık, Gelevera Deresi ve Gavraz Derelerinin üzerinde inşa edilen üç adet baraj, yaklaşık 16 kilometrelik iletim tüneli, denge bacası, 3,5 kilometrelik cebri boru, santral binası ve iki adet 116,8 MW’lık düşey eksenli Pelton tipi türbin ile bunlara akuple iki adet 135 MVA jeneratörden oluşmaktadır. Enerji üretimi, Akköy II HES’in hemen yanında ve servis bloğu ortak kullanılmak üzere birleşik yapıda inşa edilmiş olan Akköy II Hidroelektrik Santrali’nde gerçekleştirilecektir.

Yorum Yazın