Mülkiyet alanında pek çok kişinin kafasını karıştırmaya devam eden hisseli tapu, taşınmaz mal sahibi olmayı düşünün kişilerin iyi bir şekilde araştırma yapması gereken konuların başında bulunmaktadır. Peki, hisseli tapu nedir?
Gayrimenkul sahibi olmak isterken bu alanda dikkat edilmesi gereken konular arasında hisseli tapu yer almaktadır. Bir taşınmaz durumunun ortaklarının adlarının ve sayılarının yer aldığı resmi belgelere verilmiş olan hisseli tapu, yatırım yaparken büyük önem teşkil etmektedir. Mülkiyet alanında pek çok kişinin kafasını karıştırmaya devam eden hisseli tapu, daha sonraki süreçlerde ortaya çıkabilecek olan karışıklık riskini ortadan kaldırmaktadır.
İçindekiler
Tapu Üzerinde İsimler Bulunur
Hisseli tapu konusunda altı çizilmesi gereken konular arasında sadece gayrimenkul ortaklarının isimlerinin yer aldığı bir belge olarak yer almasıdır. Bunun anlamı hisseli tapu belgeleri üzerinde yer alan gayrimenkulun hangi bölgesinin kime ait olduğu bilinmemektedir. Hisseli tapu sahipleri içerisinde ortaya çıkabilecek olan anlaşmazlıkları tam anlamı ile ortadan kaldırmak için hisse sahipleri kendi aralarında hangi bölgenin kime ait olduğunu farklı bir yazılı belge sunarak belirtmesi gerekmektedir.
Rızai Taksim Sözleşmesi
Hisseli tapu sahiplerinin kendi araları içerisinde gayrimenkulün hangi alanında kime ait olduğuna karar vermiş oldukları sözleşmeye rızai taksim sözleşmesi adı verilmektedir. Bununla beraber gayrimenkul hissedarlarının kendi araları içerisinde yapmış olduğu rızai taksim sözleşmesinin tapuya yansımış olan herhangi bir resmi özelliği yer almamaktadır.
İzale-i Şuyu Davası
Gayrimenkul sahipleri arasından bir tanesi taşınmazın satılması konusunda izale-i şuyu davası açabilmektedir. İzale-i şuyu davası içerisinde mahkeme aracılığı ile tüm ortakların haberdar edilerek gayrimenkulun bedelinin tam olarak belirlenmesi ve icra yolu sayesinde gayrimenkulün satılarak ücretlerin hissedarlar içerisinde tam olarak paylaştırılması işlemine denmektedir. Hisse sahiplerinden bir tanesi bile izale-i şuyu davası açmak istese, dava açılabilmektedir.
Satış Nasıl Yapılır?
Hisseli tapular üzerinde satın alınmak istenen şey hisse olarak yer alıp hangi daire üzerine denk geldiği sorun çıkarabilmektedir. Bu yüzden, satış uygulamasından önce binaya giderek orada daire sahibi diğer hissedarların bulunması durumunda onlarla konuşarak bilgi sahibi olabilmektedir.
Hisseli satışlar üzerinde tapu üzerinde kaç hissedar bulunuyorsa satış uygulamaları esnasında tamamının tapu üzerinde kendi satış işlemini uygulamasını yapması gerekmektedir. Bununla beraber hissedar birbirlerine veya toplu şekilde bir avukata vekalet verebilmektedir. Hisse sahiplerinden bir tanesi eğer hissesini satmak istemesi durumunda ise satış iptali davası açabilmektedir. Böyle bir konunun yaşanmaması adına satış günü hissedarların paylarını satması gerekir.
Satış İptal Edilir Mi?
Hisse tapu özellikli gayrimenkul satın alırken tapu üzerinde yer alan hissedarların feragatnamelerinin verilmesi gerekmektedir. Hissedarlardan bir tanesi hissesini tapu üzerinde belirtilen ortağına satmak isterse ihtarname çekmesi gerekir. Ortak satın almak istemezse yazılı bildirmesi gerekir. Ancak bu işlemler yapılmadan ortaklardan bir tanesi kendi hissesini satması durumunda satış iptal davası açma hakkı doğar.