İç mekan saksı bitkileri ve bakımları

Evde yetiştirilen iç mekan saksı bitkileri gerek görüntüsü gerekse kokusu ile huzur vermektedir. Evlere renk katan birbirinden çeşitli güzellikte olan ideal sakı bitkileri evdeki havayı temizleme özelliğine sahiptir.

İdeal Saksı Bitkileri Bakımları Nasıl Olmalıdır?

  • Her bitkinin kendine has yetiştirilme alanı ve şekli vardır.
  • Unutulmaması gereken bir şey vardır. Eğer bitki yetiştirmek isteniyorsa mutlaka onların da canlı olduğunu ve yaşamları için birçok gereksinime ihtiyaç duydukları bilinmelidir.
  •  Her bitkinin kendine has ışık ölçüleri, toprak nemliliği, saksı boyutları ve bakım şekilleri vardır.
  • İdeal bir bitki yetiştirmek için bitkiye tanımak çok önemlidir.

Birbirinde farklı ideal bitkiler şu şekildedir;

Zebrina pendula

Hem tek renkte hem de farklı renklerde görülen ideal bir bitki çeşididir. En sevdiği toprak nemli topraktır. Hafif ışık sever ve bu ortamlarda rahatlıkla yetiştirebilir.

İsveç sarmaşığı

Yaprakları sarkma özelliğine sahiptir ve müthiş bir görüntü oluşturur. Yaprak rengi genellikle yeşildir fakat farklı renklerde de görülebilmektedir. Toprağı nemli olmak durumundadır. Işığı severler ve bu ortamlarda daha rahat beslenebilirler.

Geyik boynuzu eğreltisi

Nemli ve ışıklı ortama seven bu bitki boynuz şekline benzer ve rahatlıkla beslenebilmektedir.

Kurdele çiçeği

Saksı ortasında büyüyerek kenarlara doğru sarkan yapraklara sahiptir. Yeşil renkli yaprakları uzun ve ince şekildedir. Bakım ve yetiştirme konusunda en rahat edilen bitki türüdür ve ortalama hemen adapte olabilmektedir. Işığı çok seven bitki türü dolaylı yoldan güneş ışığına maruz kalmaktan hoşlanmaz. Bitki türünün yetiştirilmeye başlanmasından itibaren mutlaka nemli toprak edinilmesi gerekmektedir. Nem bitki için hayati önem taşır ve kuru bir toprak bitkinin ölmesine sebep olabilir.

Şeflera

Yetiştirilmesi çok kolay olan bu bitki türü hızlı büyüme gösterebilmektedir. Renk seçeneği çeşitli olmasına rağmen en sık görülen renk çeşidi yeşildir. Işığı çok seven şeflera az ışık görmesi halinde ölür veya zayıflayabilir. Toprağına çok özen gösterilmesi gereken bitki çeşidinin mutlaka orantılı şekilde ne çok nemli nede çok kuru bırakılması gerekmektedir.

Benzer Haber  Piri Reis Üniversitesi

Kauçuk  

Bitki türümüz kolay yetiştirilme özelliğine sahiptir ve hızlı büyüme gösterebilmektedir. Yeşil yaprakları dolaylı yoldan alınan ışığı sevmektedir. Toprağın çok nemli ve çok kuru olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Tavşan ayağı

Çok büyüme görülen bitki çeşidimiz için mutlaka ideal ölçüde saksı bulunması gerekmektedir. Güzel bir şekilde bakıldığında inanılmaz büyüme kaydedebilir ve çok hoş bir görüntüye sahip olabilir. Güneş ışığını orta olacak şekilde ve az gelecek bir şekilde severler. Topraklarının yeterince nemli olması gerekmektedir. Bitki türümüz için en ideal saksı türü askılı saksıdır. Yaz aylarında dışarda kış aylarında ise ev içerisinde beslemek uygundur.

Ginura

Çiçek sevenlerin en çok ilgisini çeken yapı kadifemsi yapıdır. Ginura kadifemsi yapısı ile kendine hayran bırakan nadide bir türdür. Kadifemsi yapısı yanı sıra mor rengi ile müthiş bir görünüm sağlar. Nemli toprak ve dolaylı alınan ışığı çok sever. Bitkinin zayıflamaması için toprağın nemli tutulması çok önemli bir detaydır.

Dua çiçeği

İçerisinde zıt renkleri barındıran ve damar şekline benzeyen yapısı vardır. Gün içerisinde yaprakları düz bir şekilde görülür ve geceleri tam tersi yaprakları yukarı doğru bükülür. Yetiştirilmesi çok kolay olup orta düzeyde gelen ışığı severler. Nemli hava ideal yaşam alanlarıdır. Çok fazla suda bekletme zararlı olacaktır. İdeal ölçünün sağlanması gerekmektedir.

Pothos sarmaşığı

Krem ve yeşil renkleri yaprakları vardır. Yetiştirme konusunda askılı saksı tercih edilmelidir. Gelişiminin hızlanması adına yaprakları kesilebilmektedir. Güneş ışığını çok seven bitki nemli toprağı çok sever ve ideal ölçüde sağlanmalıdır.

Fil ayağı

Gelişimi ilk zamanlar palmiye yaprağına benzer ve yavaş büyüme gösterir. Parlak ışığı çok sever. Nemi depolama yeteneğine sahiptir. Bu yüzden mutlaka nem oranını iyi ayarlamak gerekmektedir.

Benzer Haber  Sancaktepe Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

Tolmiea menzieesi

En yaygın kullanılan ev bitkisidir. Görünümü oldukça dolgundur ve görünümü göze hitap edebilmektedir. Sarkabileceği ortamlar çok güzel yetişir. Kuru hava zayıflamasına neden olur bu nedenle nemli toprağı sevmektir.

Philodendron  hastatum

Dalları zayıf olduğu için bir dal yardımı ile yetiştirilir. Yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Orta seviyede gelen ışığı çok severler. Toprağın kuruyacak şekilde sulanması gerekmektedir. Yer değiştirilmesinde hoşlanmayan bitki türü yeri değiştirildiğinde yapraklarını döker.

Afrika menekşesi

En çok yetiştirilen bitki türüdür. Pencere önleri ve balkonlarda çok hoş görüntüler oluştururlar. Parlak ışık ve nemli ortamı çok severler. Toprağın yüzeyi çok ıslak olmayacak şekilde sulanmalıdır. Sulama durumunun aksatılmaması durumunda oldukça sağlıklı bir bitki elde edilecektir.

Sukulent

Diğer adı aloe vera olan bitki türüdür ve tedavi amacı ile kullanılabilmektedir. En çok kullanılan tedavi yöntemi yanık tedavisidir. Yaprakları oldukça dolgundur. Direk ulaşmayan ışığı severler. Aşırı sulama bitkiyi olumsuz etkilemektedir.

Antoryum

Yeşillik görüntüsünün en çok tercih edildiği bitki türüdür. Ortamları ayarlanırsa bakımı oldukça basittir. Toprağın nemli olmasını ister ve parlak ışık severler.

Kurt kulağı ve okbaşı

Ok şekline benzer ve yaprakları yeşildir. Yaprakları büyüdükçe yuvarlak bir hal almaktadır. Süzülen ışığı çok severler. Sulama yaparken çok dikkat edilmelidir ve kurumamasına dikkat edilmelidir.

Kuşkonmaz

Dolaylı olarak gelen ışığı çok severler. Sulamasını dikkatlice yapmak gerekir toprağın üst kısmının kuru kalacağı şekilde orantılı sulanmalıdır. Kuruması halinde yaprakları sararır ve zamanlı solar. Eve dekorasyon özelliği katan bir bitki çeşididir.

Kuşyuvası

Bitki aynı kuş yuvasına benzemektedir. Yetiştirilmesi çok kolaydır ve çok kısa sürede boyutu inanılmaz şekilde büyüyebilir. Işığı az seviyede olsa bile yetişebilir. Kuru havayı sevmez.

Kaladyum

İnce yaprakları vardır ve renk çeşitliliğine sahiptir. En çok görüldüğü renkleri; kırmızı, pembe ve krem rengidir. Günde en az 4 saat güneş ışığı almalıdırlar.

 

Yorum Yazın