İmar Barışı’nda Yanlış Metrekare Beyanı!

İmar Barışı’nda yanlış metrekare beyanına dikkat edin! Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Mayıs ayında yürürlüğe giren ve 31 Ekim 2018 tarihinde başvuruları son bulacak olan “İmar Barışı” ile ilgili bugüne kadar en çok karşılaşılan sorunun yanlış beyan olduğunu belirten Tektaş İmar Affı Uzmanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hakan Çatalkaya, vatandaşların bu konuda dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

imar barışı ile ilgili görsel sonucu

Mayıs ayı içerisinde yürürlüğe giren ve 12-13 milyon konutu ilgilendiren imar affı ile ilgili olarak başvuru sürecinin önemine değinen Çatalkaya, “Bugüne kadarki süreçte imar affıyla ilgili yaşanan en büyük sorun başvuru yapanların yanlış metrekare beyanında bulunması oldu. Binanın gerçek metrekarelerin çıkarılması, ölçülerin doğru hesaplanması gerekiyor. Bu nedenle imar affı başvurusu için uzman kişilerden hizmet alınması büyük önem taşıyor. 9 Ağustos tarihine kadar yapılan başvurularda, yanlış bilgi verildikten sonra yapı kayıt belgesi için yapılan ödeme geri alınamıyor ve imar barışına başvuru hakkı elden gidiyordu. Ancak kanunun 9 Ağustos’ta revize edilmesiyle, vatandaşlara yanlış bilgilerini güncelleme hakkı tanındı” dedi.

Çatalkaya, “İmar Barışı’na başvurular Ekim ayının sonunda bitecek ancak ödemeler Aralık sonuna kadar devam edecek. Kanunda başvuru süresinin 1 yıl daha kadar uzatılabileceği yazıyor. Biz de bu sürenin uzatılması gerektiğini düşünüyoruz. Birinci adım olarak yapı kayıt belgesini alan vatandaşlar ikinci adımda evlerinin iskanlı tapusunu alabiliyor. Atılacak bu adımlardan sonra hem evlerin değeri artıyor hem kredili satışın önü açılıyor” dedi.

İmar barışı’nda dikkat edilmesi gereken diğer unsurlar

İlgili resim

İmar affı başvurularının başlaması ile birlikte hem yetkili birimler hem de online sistemler üzerinden, başvuru formları iletiliyor. İmar Barışı Kanunu dahilinde, ilgili mevzuata aykırı veya ruhsatsız şekilde yapılmış yapıların, imar sorunları çözülüyor.

İmar barışı hakkında dikkat edilmesi gerekenler konusunda, Yapı Kayıt Belgesi formunun eksiksiz şekilde doldurulması gerekiyor. Bahsedilen yapının tek maliki veya arsa- arazi veya yapının hisseli malikleri, müteahhit, yönetici gibi yürürlükte olan kanunda belirtilen kişiler başvuru yapabilmektedir.

Benzer Haber  En Ünlü Dans Okulları

Ayrıca Yapı Kayıt Belgesi ücretinin yatırılmış olması gerekiyor. Mobil veya masa üstü sistemlerden giriş yaparak e-devlet uygulaması ile başvuru yapılabilir. Doğrudan başvurular için ”İmar Barışı Randevu Sistemi” online uygulama olarak sunuluyor.

İmar barışı başvurusu nasıl yapılıyor?

E-Devlet sistemi üzerinden giriş yapılarak ”Yapı Kayıt Belgesi” formu eksiksiz şekilde doldurulmalıdır. Bahsedilen yapı veya arazinin ada- parsel bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde belirtilmelidir. Dilekçe olarak sunulan imar affı başvuru belgesi, yatırılan harç ile sistem üzerinden iletilir.

Belediye veya yapının bulunduğu alana göre valiliklere bizzat başvuru formu iletilerek, müracaat sağlanabilir. İmar barışı hakkında dikkat edilmesi gerekenler arasında; iskan konusu bulunuyor. Mevzuata göre ruhsatı bulunan fakat yapı kullanım belgesi alınmamış olan yapılar için de kolaylık sağlanıyor.

imar barışı başvurusu ile ilgili görsel sonucu

Elektrik, su veya doğalgaz aboneliklerinin de Yapı Kayıt Belgesi ile alınması olağan hale getiriliyor. İmar affı kapsamında; mevzuata aykırı şekilde yapılmış, yapımı devam eden yapılar veya kaçak olarak yapılmış ve kullanılan yapıların da yıkım kararları iptal edilerek, yargının ve belediyelerin de iş yükü hafifletiliyor.

Aynı zamanda ruhsatsız, iskansız yapılar için sunulmuş ve ödenmemiş para cezaları da iptal ediliyor. Yürürlüğe giren ve başvuruları 31 Aralık 2018 tarihine kadar devam edecek olan imar barışı için yapılacak başvurular için yetkili merkezler Bakanlık tarafından belirlenmiştir.

İlgili resim

İmar Barışı Randevu Sistemine giriş yapılarak; T.C kimlik numarası, ad soy ad ve telefon numarası girilerek, tüm yetkili kurum ve kuruluşların listesi ile adreslerine erişim sağlanabilir.

Yorum Yazın