İçindekiler
- İnşaat şirketi nasıl batar?
- 1-İnşaat şirketleri öyle kolay kolay batmaz.
- 2- İnşaat sektöründen kazandığınız parayı başka sektörlere yatırım yaparsanız batma ihtimaliniz var.
- 3- Aynı anda çok fazla proje geliştirmek.
- 4- Herşeyinizle profesyonellere teslim olmak.
- 5- İyi ve sadık taşeronlarlarınız olmalı.
- 6- Çok fazla ortaklı işe girmek.
- 7- Piyasa analizini doğru yapmalısınız.
- 8- Sat-Yap, Yap-Sat kavramlarını duymuşsunuzdur.
- 9- Doğru lokasyonda doğru proje geliştirmelisiniz.
- 10- Bankalardan yüksek faizle kredi kullanmak...
- 11- Yeniliğe açık olun…
- 12- Zor dönemlerde krizden çıkmak için malınızın değerini düşürmeyin.
- 13- Doğru P&R ve Reklam Ajansıyla çalışmalısınız.
İnşaat şirketi nasıl batar?
Deneyimlerime, edindiğim tecrübelere, gözümün önünde batan onlarca inşaat firmasına, işini iyi yapan inşaat patronlarına bakarak siz değerli okurlarımız için “inşaat şirketi nasıl batar?” konulu küçük bir rehber oluşturmaya çalışacağım.
2001 yılından itibaren inşaat sektörünün farklı farklı alanlarında deneyimler elde ettim. İnşaat şirketi nasıl batar? sorusuna cevap vermeden önce 2001-2002 yılları arasında tanıştığım DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz’ın başarı hikayesini kısaca paylaşmak isterim.
2001 yılında Kağıthane’de hayata geçirdiği “Şelale Evleri” projesiyle inşaat sektörüne giren DAP Yapı, Forbes tarafından her yıl düzenli olarak yayınlanan zenginler listesine bu yıl 100. sıradan girdi. DAP yapı örneğinde olduğu gibi işinizi iyi yaparsanız, doğru alanda doğru projeler geliştirirseniz ve en önemlisi de piyasayı iyi takip ederseniz inşaat sektöründen çok para kazanırsınız.
Bu kısa bilgi paylaşımının ardından şimdi gelelim İnşaat şirketi nasıl batar? sorusunun detaylı cevaplarına.
1-İnşaat şirketleri öyle kolay kolay batmaz.
Ülkemizin en çok yatırım kalemi olan inşaat sektöründe gerçekleşen iflas ve bataklara bakınca oranın çok düşük olduğunu görebiliriz. Çok büyük hatalar yapmadığınız sürece batma riskiniz yok. Neden mi? Çünkü kazanç oranı herşeye rağmen oldukça fazla…
2- İnşaat sektöründen kazandığınız parayı başka sektörlere yatırım yaparsanız batma ihtimaliniz var.
Örneğin Kartal, Beşiktaş ve Eyüp ilçesinde gerçekleştirdiğiniz konut projelerinden gelen paraları Balıkesir’de enerji işine yatırırsanız batarsınız. Kuraldır, kesindir inşaattan gelen parayı yine inşaata harcamak zorundasınız. Elde ettiğiniz kazancı yatırabilirsiniz ama topladığınız ciroyu değil…
3- Aynı anda çok fazla proje geliştirmek.
Bazı firmalar aynı anda 20’den fazla şantiye kuruyorlar. Bu şantiyeleri ülkemizde kontrol etmek çok zor. İstediğiniz kadar paranız olsun, istediğiniz kadar mimar ve mühendisiniz olsun bu kadar şantiye yönetemezsiniz. Sadece bugün için yönettiğinizi ve bol bol para kazandığınızı sanırsınız… Uzun vadede batma riskiniz var. Çünkü sorunlar bazen uzun vadede ortaya çıkar. Kontrol edebileceğiniz kadar proje geliştirmeniz gerekiyor…
4- Herşeyinizle profesyonellere teslim olmak.
Durum böyleyse bir kere daha düşünün derim. Anadoluda bir deyiş vardır, “El elin eşşeğini türkü çağırarak arar“… Nasıl olsa ben işi bilenlere teslim ettim her işi onlar yapsın anlayışı da batma riskini meydana getirebilir. Her zaman işin başında olmalı her şeyi kontrol etmelisiniz. Şantiyeleri belirli aralıklarla denetlemelisiniz.
5- İyi ve sadık taşeronlarlarınız olmalı.
Yoksa her an risk altındasınız demektir. Ülkemizde inşaat şirketleri geliştirdikleri konut projelerini genellikle taşeronlara yaptırmaktadırlar. İnşaat sektöründe deneyimli işi iyi bilen taşeronunuz yoksa hemen öyle büyük büyük projelere imza atmayın. Sizi yarı yolda bırakmayacak ve işi zamanında teslim edecek taşeronlar bulun. Eğer bulamıyorsanız kendi ekibinizi oluşturun.
6- Çok fazla ortaklı işe girmek.
Üstelik bir de yanlış ortaklık olursa yandınız. Ortaklık ticari hayatta sürdürebilirseniz harika bir ticari başarıdır. Ancak yanlış limana yanlış gemi park etmeye çalışırsanız yani yanlış ortak seçerseniz batma riskiniz çok yüksektir. Ortağını doğru seçmeyen inşaat firması batmaya mahkumdur. Tarih bunun örnekleriyle doludur.
7- Piyasa analizini doğru yapmalısınız.
İnşaat patronları sürekli proje açıklamayı sever. Bazen de geri çekilmesini yavaşlamasını ve piyasaya göre hareket etmesini bilmelisiniz. Piyasa analizini en iyi yapan inşaat patronlarına örnek vermek gerekirse Ali Ağaoğlu. Ali bey inşaat sektöründe piyasa analizini çok iyi yapan 3-5 patrondan biridir. Piyasanın alım gücünü bilmeli ve ona göre konut projesi geliştirmelisiniz. Banka faiz oranlarını, hane halkının borçlanma yükünü, hangi türde konut ihtiyacıolduğunu bilmeli ve ona göre iş geliştirmelisiniz. Konut satışlarında düşüş yaşandığı bir dönemde çok fazla proje geliştirmek bazı durumlarda risk teşkil edebilir.
8- Sat-Yap, Yap-Sat kavramlarını duymuşsunuzdur.
Kasanızda yeterli sermaye yoksa Sat-Yap modelini seçiyorsanız piyasaların çok iyi olması gerekiyor. Konut piyasalarında satışlarda durgunluk varsa Sat-Yap modeli başarılı olmaz. Böyle dönemlerde yeterli mali gücünüzün olması gerekli ve Yap-Sat modelini tercih etmelisiniz. Yoksa kesin batarsınız. Öyle ki şimdi Yap-Bekle dönemine girildi. Projeyi yapıp teslim ediyorsunuz ama daire satışlarını bitiremiyorsunuz. Bazen satışların tamamlanması için 3-5 yıl bekliyorsunuz.
9- Doğru lokasyonda doğru proje geliştirmelisiniz.
Bölgesel fiyat dengesini araştırmalı ve ona göre projeler üretmelisiniz. Metrekare fiyatlarının 3-5 bin lira olduğu bölgede metrekaresi 10-15 bin liraya proje geliştirirseniz risk altındasınızdır. Bölgenin ihtiyaçlarına göre konut projesi geliştirin.. Doğru lokasyonda doğru projeyi geliştirmezseniz “piyasa çok kötü, ne olacak inşaat sektörünün hali...” diyerek söylenip dururusunuz. Öte yandan doğru araştırmalar ve seçimler yapan rakipleriniz başarı hikayeleri anlatırlar…
10- Bankalardan yüksek faizle kredi kullanmak...
Finans işi bir sanattır. Ve işi alanında uzman kişilere bırakmakta fayda var. Konusunda uzman ve deneyimli bir finansçınız varsa size mutlaka doğru kredi kullandıracaktır. Uzmana danışmadan yüksek faizlerle alınan kredileriniz varsa batma riskiniz var demektir. Bazen duyuyorum nakit krizini aşmak için yüksek oranlarda faiz alan inşaat firmaları var. Öyle ki kazançlarının yüzde 25-30’nu faize ödeyenler olduğu konuşuluyor. Aman dikkat böyle giderse bugün olmazsa yarın batarsınız. Acil kendinize başka finans kaynakları oluşturun…
11- Yeniliğe açık olun…
İnşaat teknolojisinde ve pazarlamada inovasyona önem verin. Teknolojinin gerisinde kalmayın. “Nasıl olsa satıyorum” anlayışından hemen vazgeçin. Rakipleriniz sizin göremediğiniz boşlukları doldurup sizin önünüze geçebilirler. Böyle bir durumda risk altındasınız demektir. Pazarınızı rakiplerinize kaptırmayın…
12- Zor dönemlerde krizden çıkmak için malınızın değerini düşürmeyin.
Konut projelerinizde satış yapabilmek adına yüzde 40-50 oranında indirimler yapmayın. Siz projenize değerler yükleyip farklılıklar yapıp satmaya çalışın. Pazarlama alanında farklı öneriler getirin… Örneğin ödeme dengesinde alıcılar için iyleştirmeler yapın ama sakın ola hızlı satış yapmak için malınızın değerini düşürmeyin…
13- Doğru P&R ve Reklam Ajansıyla çalışmalısınız.
Size değer katacak, sizin için projeler geliştirecek P&R ajansıyla yola çıkmanızı tavsiye ederim. 3-5 bin lira verip ben P&R işini çözerim diye düşünmeyin sakın. Milyar liralık konut projeleri geliştirirken bu rakamların hükmü yoktur. Küçük düşümeyin. Nasıl daha fazla size ve markanıza değer katacak onun sorusuna cevap arayın. Tasarım, grafik ve medya planma ajansınızı da çok iyi seçmenizde fayda var. İnşaat projelerinde en küçük reklam kampanyaları 2-3 milyon lira seviyelerinde. Bu kampanyayı yönetebilecek deneyimde ajanslarla çalışın.
Doğru kampanya size satış olarak yansıyacaktır. Bu da projenizin hemen satılması ve sizin de yeni projeler geliştirmeniz anlamına gelecektir. Reklamcılık sadece medya planlaması yapmak da değildir onu ayrıca bir başlık altında ilerleyen günlerde yazacağım…
İnşaat şirketleri saydığım maddelere dikkat etmez ve kendi bildiğini okumaya devam ederse risk altındadır. Bu maddelere ekleyebileceğimiz daha çok fazla etken var. Ama ben kendi tecrübelerime dayanarak başlıcalarına burada yer verdim.
Kıssadan hisse işini seven, takip eden, saygı duyan ve emek veren her zaman kazanır….
Turgut YILDIZ / Emlaklobisi.com