Isı pompası nedir? Isı pompası elektrik enerjisini kullanarak ısı koşullarını bir yeren başka bir yere taşıma uygulamalarını gerçekleştiren sistemler arasındadır.
Isıtma sektörü içerisinde pek çok insan için ısı pompası terimi farklı gelmektedir. Bununla beraber evlerimizde yer alan buzdolabı, klima, nem giderici ya da dondurucular aynı mantıkla çalışmaktadır. Çalışma uygulamaları ısıyı taşıma mantığına uymasından dolayı ısı pompası başlığı altında toplanmaktadır.
Fosil yakıtların tükenmeye başlaması ve sürekli olarak bu yakıtların fiyat aralıklarında ciddi artışlar yaşanması ve bununla beraber çevre bilincinin ilerlemesi ile beraber gibi pek çok nedenden olayı ısı pompasının yakın bir zamanda ülkemizde de yaygınlaşması kaçınılmaz olarak yer almaktadır. Soğutma makinaları ısıtma ya da ısıtma ve soğutma şekilde kullanılması durumunda ısı pompası adını almaktadır.
Buzdolaplarında yiyeceklerin yer aldığı iç ortam soğuk olmakta ve arkasında yer alan borular ortaya çıkan ısıyı ortama bırakmasından dolayı sıcaktır. Pek çok kişi ısının nereden geldiğini merak edebilmektedir. Soğutma makinaları ısıyı ya da soğuğu aynı anda üretmektedir. Bununla beraber ısı pompalarından bahsedildiği zaman soğutma makinalarına başvurabilirsiniz. Isı pompasının soğutma üzerinde izlediği yükselen grafikle yer aldığı gibi, gün geçtikçe ısıtma amaçlı kullanımda da çok büyük bir rolü yer almaktadır.
Isı Pompasının Görevleri
Isı pompası ne işe yarar? Isı pompaları genel olarak ısıyı üretebilmek yerine taşımayı amaçlamaktadır. Bununla beraber ısının alınacağı bir ısı çukuruna ihtiyaç duyabilmektedir. Türkiye’de kullanılacak olan ısı pompalarının tamamı ısı çukuru olarak havayı kullanabilmektedir. Günümüzde havayı ısı çukuru şeklinde kullanacak olan ısı pompaları split tasarımlı klima ve çiller olarak isimlendirilir.
Hava kaynaklı ürünleri verimleri, dış hava sıcaklıklarının değişim durumlarına göre farklı değerler alabilmektedir. Verim değer durumlarının gün içerisinde dahi sabit kalmaması nedeniyle, işletme maliyetleri üzerinde beklenmeyen artışlar meydana gelmektedir. Bu verim değişim durumlarını tam olarak önleyen sıcaklığı sabit kabul edilebilecek ısı çukuru yer almaktadır. Bu amaçla kullanılacak olan sıcaklığı sabit kabul edecek olan ısı çukurları toprak ve su olarak yer almaktadır.
Toprak ve su kaynaklı ısı pompaları teknolojisi yeryüzünün derin noktalarında sıcaklıkların yıl içinde sabit kalması gerçeğine dayanmaktadır. Bahsedilecek olan derinlikte toprak tabakaları kış aylarında havadan çok daha sıcak, yazın ise daha soğuk olmaktadır. Toprak ve su kaynaklı ısı pompası sistemleri kış aylarında yeryüzünün alt bölgesinde ya da yer altı suları üzerinde depolanmış ısıları bina üzerinde ve yazın bina içerisinde yer alan ısıyı yeraltına taşımaya devam ederek doğanın bizlere sunmuş olduğu bu avantajı kullanmaktadır.
Isı Pompası Nasıl Çalışır?
Isı pompası nasıl çalışır? Alkol ve su karışımı ile beraber doldurulmuş olan polietilen boru toprağın içerisine yerleştirilmektedir ve toprakla bir araya gelen ısı alışverişlerinin gerçekleşmesini sağlamaktadır. Sirkülasyon pompası, alkol su karışımını pompa içerisinde dolaştırılmaktadır. Alkol su karışımı, ısı enerjilerini ısı çukurundan almakta, buharlaştırıcılara transfer etmekte ve ısı pompasının işletilmesi konusunda gerekli enerjiyi sağlamaktadır.
Buharlaştırıcıya aktarılacak olan enerji ile beraber soğutucu akışkan buharlaşabilmektedir. Soğutucu akışkan, kapalı bir devre içerisinde ve basınç altında dolaştırılmaktadır. Soğutucu akışkan durumlarının basıncı arttırıldığı zaman sıcaklığı da yüksek mertebelere ulaşabilmektedir. Soğutucu akışkan buharlaştırıcı üzerinden gaz halinde çıkarak kompresöre ulaşmaktadır.
Kompresör üzerinde sıkıştırılacak olan gaz durumunda yer alan soğutucu akışkanın, basıncıyla beraber sıcaklığı da artmaktadır. Isı pompası kompresörü üzerinden geçen soğutucu akışkan, plakalı ısı değiştiricileri yardımı ile ısıtma tesisatı çevrimine aktarmaktadır. Soğumuş olan akışkan yoğuşmakta ve sıvı faza geçmektedir.