iskani-olmayan-ev-alinir-mi

İskanı olmayan ev alınır mı?

iskanı olmayan ev alınır mı? İskanı olmayan ev alırsak ilerde alım ve satım işlemlerinde ne gibi sıkıntılar çekersiniz? İskanı olmayan evin fiyatı düşer mi? Aklınıza takılan tüm sorulara cevap vermeye çalışacağız.

İskanı olmayan bina satın almak ya da satmak birçok riski de beraberinde getiriyor. Bu binalarda kat mülkiyeti alamadığınız gibi, elektrik su gibi hizmetlerden de yararlanabiliyorsunuz. Ayrıca iskan belgesi kaçak yapı ya da imara uygun olmayan yapı olması nedeniyle de verilmemiş olabiliyor.

İskan Nedir ?

İskan, bir binanın ruhsat ve ruhsat eklerine uygun olarak yapıldığını gösteren belgedir.

iskanı Olmayan Ev Alınır mı ?

İskan belgesi yukarda da belirttiğimiz gibi yapının durumunu gösterir. İnşaatı yapan firma yetkilileri , iskan raporunu almak için başvurur. Bu başvuru dilekçe ile yapılır.

İskan alabilmek için ev sahibinin müracaatı ile yapının ruhsat , eklerinin uygunluğu ve kullanılmasında herhangi bir engel olmadığı tespit edilir. Belediye yapılan müracaatları 30 gün içerisinde sonuçlandırmak zorundadır. 30 gün içerisinde sonuçlandırılmayan yapıların iskanı otomatik olarak verilmiş sayılır.

İskansız Daire…

Gayrimenkul alacakların bilmesi gereken en önemli husus , iskanı alınmamış bir yerin yasal olarak tamamlanmamış, bitmemiş bir yapı olduğudur.

Genelde, iskansız dairelerde Kat İrtifakı durumu söz konusudur. Yani bu dairelerin tapuları kat irtifak tapusudur. İskanlı bir dairenin tapusu, kat irtifakından çıkar.

İskan alınmamasında karşımıza çıkan durumlardan bazıları :

– Yeterli tecrübesi olmayan müteahitlerin ‘kat karşılığı’ sözleşmesi ile inşaata başlaması

– Yeterli sermayesi olmayan müteahitlerin ‘kat karşılığı’ sözleşmesi ile inşaata başlaması

– Kat Karşılığı sözleşmesi ile kendisine verilen daireleri sattıktan sonra kaçan müteahitler

Bir diğer sorun da , bazı müteahitler kat karşılığı sözlemesi ile arsa sahibine verdiği vaadleri çok düşük seviyede yerine getirebilir. Bunu kabul etmeyen arsa sahipleri sözleşmeyi fesh edebilir. Bu durumda müteahitten ev satın alan kişiler Tapularını kaybedebilir.

Benzer Haber  Yeniden Çocuk Olmayı İsteyeceğiniz 7 Yaratıcı Fikir

Bu tarz davalarda verilen karar :

kat karşılığı yapılmakta olan inşaattan temlik-devir suretiyle daire alan üçüncü şahsın, müteahhidin yaptığı inşaatta talep edebileceği şahsi hakkı bulunmadıkça, arsa sahibine karşı tescil isteği dinlenmez şeklinde olmaktadır. Yani, bu konudan anlayacağımız, inşaat bitmeden kat irtifakı tapusu şeklinde satın alınan yapılardan ev alan kişiler :

– Elektrik, su, doğalgaz gibi aboneliklerini yaptıramazlar.

– Tapuları, arsa sahibinin lehine iptal edilebilir ya da hiç alınamayabilir.

– Eğer binanın elektrik, su, sigorta, vergi gibi borçlarını da ödeyebilirler.

Binayı satın almadan önce bire bir konumunu görmeniz ve binanın fiziksel durumunu gözden geçirmeniz gerekiyor. Ardından belediyeye giderek iskan belgesi olup olmadığını araştırıyorsunuz. Belediyelerde imar müdürlüğüne başvurarak iskan belgesinin olup olmadığını kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Eğer iskan belgesi yok ise neden verilmediğiyle ilgili tüm evraklara buradan ulaşabiliyorsunuz. Örneğin imar yapısına uymaması nedeniyle iskan belgesi verilmediyse ya da bina kaçaksa ileride yıkılma ihtimali olabiliyor. Riske girmemek için iskanı olmayan bina satın olmaması en doğru tercih gibi görünüyor.

Yorum Yazın