İşsizliğin En Çok ve En Düşük Olduğu Şehirler

İşsizliğin en çok ve en düşük olduğu şehirler ülkemizde genel olarak belli bölgelerde toplanmış ve bulundukları bölgenin refah seviyesinin yüksek ya da düşük olmasını belirlemişlerdir. Örneğin, Karadeniz bölgesindeki şehirlerde işsizlik oranının genel olarak düşük olması, bölgenin refah seviyesini artırmıştır. Aynı şekilde Doğu Anadolu şehirlerindeki işsizlik oranının yükselişi ise bölge refahının düşmesine neden olmaktadır. İşsizlik oranının düşük ya da yüksekliği pek çok faktöre bağlı olarak belirlenmekte birlikte genelde bölgelerin sahip olduğu iş kollarının çeşitliliği ve nüfus sayısıyla ilgilidir. Örneğin, İstanbul ve Ankara’da iş çeşitliliği fazla olsa da nüfustan dolayı işsizliğin en düşük olduğu şehirler arasında değiller. Peki ülkemizde işsizliğin en çok ve en düşük olduğu şehirler hangileridir? Şehirlerin bu oranlardaki etkisi nedir? Konuyla ilgili detayları yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Trabzon:

İşsizlik oranının en düşük olduğu şehir, Karadeniz’in en popüler illerinden olan Trabzon. Müzikleri, çayı ve fındığıyla bilinen şehir, iş hayatının yoğunluğuyla genel olarak çıkardığı ürünlerin ihracatını da yapabildiği için şehirde işsizlik minimum seviyede. Eğitim kurumlarını iş hayatıyla entegre etmeyi başaran Trabzon, üniversite-sanayi işbirliğini de önemsemektedir. Tüm bunlar, Trabzon’un en düşük işsizlik oranına sahip olmasını sağlamakta.

Ordu:

Trabzon’un ardından Karadeniz’in bir diğer şehri Ordu da işsizliğin düşük olduğu şehirlerden. Dereleri ve mükemmel ambiansıyla bilinen Ordu da Trabzon gibi elindeki potansiyeli ihracat yoluyla kullanabilen şehirlerimizden. Bu gibi ihracat ürünlerinin etkisiyle iş hayatının da yoğun olarak yaşandığı şehir, istihdam konularında bu yoğun iş hayatının etkisiyle özellikle genç nesilin işsizlik problemini çözmektedir.

Giresun:

Karadeniz’in bir başka şehri Giresun da işsizliğin en düşük olduğu şehirler arasında yer almakta. Fındık ihracatı konusunda Trabzon ve Rize ile birlikte önemli rekabet halinde olan Giresun, bu rekabetin sonucu olarak önemli bir istihdam yaratmaktadır. Ayrıca daha kırsal bölgelerde tarım ve hayvancılığa dair de çok sayıda çalışana ev sahipliği yapan şehir, her kesimden insan için önemli bir istihdam merkezidir.

Benzer Haber  Konut Fiyatlarına İndirim Yapan Firmalar

Rize:

Karadeniz’in bir başka popüler şehri olan ve yeşil ile mavinin en güzel kesiştiği yerlerden Rize de yarattığı istihdamla işsizliğin en düşük olduğu yerlerden. Pek çok Karadeniz şehrinde olduğu gibi çay ve fındık ihracatında önemli şehirlerimizden olan Rize, sahip olduğu diğer pek çok tarım ürünüyle de birlikte işsizlik oranını düşük tutup istihdamı ve refah seviyesini artıran şehirlerden. Yayla turizmi açısından da zengin kaynaklara sahip olan Rize, refah seviyesini artıran tüm bu unsurlarla birlikte Karadeniz’in en yaşanılabilir şehirlerinden biri olarak ön plana çıkmakta.

Mardin:

Evleri ve dinler arası olmasıyla bilinen Mardin, ne yazık ki iş olanaklarının darlığından dolayı listemizin son sıralarında yer almakta. %26 seviyesinde olan işsizlik oranıyla bu konuda çözüm geliştirmeye ihtiyaç duyan Mardin, ağırlıklı geçim kaynağı olarak hayvancılığı kullanmaktadır.

Batman:

Bir başka Güneydoğu Anadolu şehri olan Batman da işsizliğin yüksek olduğu illerden. Çok fazla iş çeşitliliği olmayan Batman, Hasankeyf gibi turistik bölgelere sahip olsa da bunu geçim kaynağı olarak kullanamamakta. Güneydoğu Anadolu’daki pek çok şehir gibi tarihi milattan öncesine dayanan ve Sümer Devleti’ne ev sahipliği yapan şehir, günümüzde arazi koşullarından dolayı geçimini ağırlıklı olarak hayvancılıkla yapmaktadır.

Siirt:

Büryan başta olmak üzere mutfağıyla meşhurdur. Tıpkı bir başka Güneydoğu Anadolu şehri Batman gibi yerleşimi milattan öncesine dayanır. Tarihsel olarak önemi ayrı olan şehirlerden birisidir. Özellikle Saat Kulesi ve Botan Mağaraları gibi eski devirlerin izlerini taşır. Yerli turizm açısından tercih edilen yerlerden biri olsa da yabancı turizmde çok bilinmediği için turizmi tam bir geçim kaynağı olarak sayamıyoruz. Dolayısıyla pek çok komşu şehirde olduğu gibi Siirt’in de ağırlıklı geçim kaynağı olarak hayvancılık ön plana çıkmakta.

Benzer Haber  Apartman Yönetimi Yönetmeliği

Şırnak:

Güneydoğu Anadolu’nun sınır bölgesinde yer alır. Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan pek çok il gibi çok eskilere dayanan yerleşiminden dolayı tarihi bir dokusu bulunmakta. Çok sayıda tarihi cami ve kiliseye ev sahipliği yapar. Yemek kültürü olarak da zengin bir içeriğe sahiptir. Bununla beraber, arazi yapısı iş çeşitliliğine engel olduğu için geçim olarak hayvancılığın yaygın olduğu şehir, işsizlik oranı olarak ülkenin en yüksek işsizlik oranına sahip şehirlerinden biridir.

 

Yorum Yazın