İstanbul’da Bayrampaşa ve Üsküdar ilçelerinde bulunmak üzere 2 tane otogar yer almaktadır. İstanbul Otogarı olarak isimlendirilen Bayrampaşa otogar merkezi 5 Mayıs 1994 tarihinde hizmete açılmıştır. Üsküdar’daki Harem Otogarı, 1970’te hizmete girmiştir. Fakat harem otogarı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın yaptığı açıklamadan sonra kaldırılmıştır. Peki, İstanbul Otogarları Nerededir?
İstanbul Otogarı (Bayrampaşa)
1960 yılında otobüsçülüğün kalbi olarak bilinen Sirkeci ve Laleli’de atmaya devam ederken, 1970 yılından sonra Anadolu, Trakya ve Uluslararası Otobüs terminal alanları da Topkapı’da dağınık olarak hizmet vermeye başlamıştır.
1970 tarihinde Cemal Ulusoy başkanlığı ile beraber otobüsçüler örgütlenerek Türkiye Otobüsçüler Cemiyeti’ni kurmuştur. Daha sonraki süreçlerde ise bu cemiyet, Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği ismi ile anılmıştır. 1987 yılına gelindiği zaman UATOD üyeleri Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş.’yi kurmuşlardır. Daha sonra UATOD ismi ile beraber İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile bir anlaşma imzalanmıştır. Yap, işlet, devret modeli ile beraber günümüzdeki Bayrampaşa’da yer alan İstanbul Otogarı’nın yapılarak, işletilmesi kararlaştırılmıştır. 5 Mayıs 1994 yılında hizmete açılmış olan İstanbul Otogarı, AVRASYA Terminal İşletmeleri tarafından işletilmeye devam etmektedir.
İşletme ve Fiziki Kapasite
1970 tarihinde Topkapı Otogarı‘nda 19 yazıhane yer alıyorken, günümüzde bu sayı İstanbul Otogarı’nda 168 yazıhaneye kadar çıkmıştır. İstanbul Otogarı üzerinde şu anda 324 firma faaliyet göstermeye devam etmektedir. Avrupa’nın en büyük ve en hareketli otogarı olarak bilinen İstanbul Otogarı, bilindiğinin aksine Esenler bölgesinde değil, Bayrampaşa ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İstanbul Otogarı devlet desteği olmadan 140 milyon dolara mal olmuştur.
- Tahsis edilmiş olan alan: 242.000 m2
- Taban özel alanı: 110.000 m2
- Yazıhane ve Peron: 168 adet
- Kullanım alanı: 290.000 m2
- Otobüs İşletmesi: 324 adet
- Çalışan personel: 6.000 adet
- İşyeri: 796 adet
- Otobüs çıkış sayısı: 1.650 araç / gün
- Otobüs kapasitesi: 15.000 araç / gün
- Diğer araçların giriş ve çıkış sayısı: 26.000 araç / gün
- Yolcu gelen +giden kişi sayısı: 90.000 kişi / gün
- Yolcu kapasite durumu: 600.000 kişi / gün
- Sıcak Para: 2 trilyon TL / gün
- Bilet satış sayısı: 53.000 adet / gün
Harem Otogarı (Üsküdar)
Harem Otogarı, İstanbul şehrinde Üsküdar İlçesi‘nde yer alan şehirlerarası otobüs terminali olarak er almaktadır. İstanbul’un ilk otogarı olarak bulunan Harem Otogarı 1970’te hizmete giriş yapmıştır. 1950 yılında ulaşım ağının modern duruma getirilmesi ve geliştirilmesiyle beraber yolcu kapasitesi ve araç durumunun da artması ile beraber, günümüze kadar Anadolu Yakası daha öncede Üsküdar, daha sonra da Kadıköy iskele meydanları üzerinde yer alan otobüs şirketi yazıhaneleri şehir trafiğini daha da karmaşık duruma getirmişti.
1970 yılında kurulan Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği adı ile aynı yıl içerisinde Harem’de denizin doldurulmasıyla kazanılmış olan alan üzerinde Harem Otogarı’nın temelini atmıştır. 1990’lı ve 2000’li yıllara göre nispeten büyük otobüs firmalarının Anadolu Yakası’ndaki farklı noktaları üzerinde kendi terminallerine taşınmasıyla birlikte Harem Otogarı’nın yolcu yükü ve dolayısıyla önemi daha da düşmüştür. Harem Otogarı’nın daha uygun bir yere taşınmasına yönelik olarak uygulanan planlar henüz tam olarak hayata geçirilememiştir. D100 Karayolunun başlangıç noktası üzerinde yer alan Harem Otogarı, Harem Feribot İskelesi’yle yan yana bulunmaktadır. Sizde sitemiz üzerinde yer alan haritayı kullanarak İstanbul Esenler (Bayrampaşa) Otogarı adresine ve ulaşım bilgilerine kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Sitemiz üzerinde bulunan haritayı kullanarak yol tariflerini alabilirsiniz.