İstanbul’un tiyatro salonları ile ilgili tüm bilgileri sizler için derledik. Tiyatro, günümüzde en yoğun olarak tercih edilen aktivitelerden birisi. Her ne kadar sinemanın biraz daha gölgesinde kalmış gibi gözükse de kendi içinde kemik bir izleyici kitlesi barındırıyor ve bu kemik kitlenin dışında farklı bir aktivite olması amacıyla tiyatroya gidenlerle birlikte tiyatroların çoğu dolu salonlara oynamakta. Özellikle de İstanbul’un devlet ve şehir tiyatrolarının bilet fiyatlarının diğer aktivitelere göre daha uygun olmasından dolayı doluluk oranı çoğu zaman %100, ortalamada ise %97’lerdedir. Bu iki tiyatro türünün yanı sıra bir de özel tiyatrolar vardır ve özel tiyatroların bilet fiyatları devlet ve şehir tiyatrolarına nazaran daha pahalı olsa da ekranlardan aşina olduğumuz isimlerin yer alması gibi faktörlerle o tiyatrolar da kapasiteleri ne olursa olsun yüksek doluluk oranlarına ulaşmaktadır. Peki, İstanbul’daki tiyatrolar genellikle hangi mekanlarda oynanmaktadır? Ortalama bilet fiyatı ne kadardır? Bu salonların kapasitesi kaç kişiliktir? Bu gibi detayları yazımızda bulabilirsiniz.
İçindekiler
Tiyatro Salonları Nerede Bulunmaktadır?
İstanbul’daki şehir ve devlet tiyatroları şehrin pek çok bölgesinde bulunmaktadır. Şehir tiyatrolarının genelde kendi tiyatro salonları vardır ve Kağıthane, Kadıköy, Harbiye, Ümraniye, Üsküdar, Gaziosmanpaşa gibi birbirinden farklı lokasyonlarda yer almaktadır. Devlet tiyatroları ise çoğunlukla alışveriş merkezlerinde bulunmaktadır. Üsküdar, Mecidiyeköy, Küçükçekmece ve Kozyatağı, İstanbul Devlet Tiyatroları’nın oyun sergilediği yerlerden bazılarıdır. Özel tiyatrolar ise çoğunlukla şehrin merkezi yerlerinde yer almaktadırlar. Bunun yanı sıra, özel tiyatrolar kapsamında zaman zaman çeşitli kültür-sanat merkezlerinde dizi ya da sinemalardan aşina olduğumuz ve tiyatro oynayan kişi ya da ekipler de vardır. Türk tiyatro ve sinema tarihinin simge isimlerinden Ferhan Şensoy’un neredeyse her oyunu kapalı gişe oynayan Ferhangi Şeyler adlı tiyatrosu buna bir örnek.
İstanbul’daki Tiyatrolara Nasıl Gidilir?
İstanbul’un tiyatro salonları için ulaşım bilgilerini sizler için derledik. Şehir tiyatrolarının kendi bilet sitesi, devlet tiyatrolarının ise anlaşmalı olduğu Biletiva adlı bir bilet şirketi var ve bilet satışları bu sitelerde yapılır. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, devlet ve şehir tiyatroları genelde kapalı gişe oynayan aktivitelerdir, bu nedenle biletlerin çıktığı gün ilk saatlerde almanız gerekir. Özellikle de devlet tiyatrolarında yer alan ve Bülent Emin Yarar ile Yetkin Dikinciler’in oynadığı Profesyonel adlı tiyatro oyunu, satışa sunulduğu her seansın bir saat dolmadan bitmesiyle bilinir. Diğer devlet oyunları da fiyatları ekonomik olduğu için genelde ideal aktivite olarak görülür ve biletleri gün içerisinde bitmektedir. Özel tiyatrolar ise tercihlerini kendi yapar ve ister kendi websitesinden isterlerse de Biletix gibi bilet satış gişelerinden tiyatrolarına bilet satabilirler.
İstanbul’daki Tiyatro Salonları Kaç Kişiliktir?
Kapasite konusu bulunulan konuma göre çok değişmekle birlikte tiyatro salonlarının kapasitesiyle ilgili yaklaşık bir rakam söyleyecek olursak, sinema salonlarıyla benzer sayıdadır. Konuma göre değişme sebebi, salonların o bölgenin talebine bağlı olarak yapılmasıdır. Örneğin, büyük salonda genelde 400 kişi bulunurken ufak salonlar bunun yarısı kadardır. Sinema salonlarının da bu şekilde ufak ve büyük salonlarının olduğunu düşünürsek salon kapasitesi olarak benzer strateji belirlediklerini söyleyebiliriz.
İstanbul’daki Tiyatroların Ortalama Bilet Fiyatı Nedir?
İstanbul’un tiyatro salonları bilet fiyatları ile ilgili tüm detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz. Tiyatroların ortalama bilet fiyatı, tiyatronun türüne göre farklılık göstermektedir. Örneğin, devlet tiyatrolarında müzikal olup olmamasına ve öğrencilik durumuna göre farklı fiyat politikaları uygulanmaktadır. Müzikal olmayan oyunlarda öğrenci fiyatı 9, tam 13.5; müzikal oyunlarda ise öğrenci 13.5, tam 22.5 TL’dir. Şehir tiyatrolarında ise müzikal ve normal oyunların yanı sıra çocuk oyunları da bulunmaktadır. Müzikal oyunlar öğrenci 18, tam 24; normal oyunlar ise öğrenci 12, tam 18 TL’dir. Çocuk oyunları herkes için 5 TL’dir. Özel tiyatrolar ise oyunculara ve mekana göre farklılık göstermekle birlikte genelde öğrenciler için 40-60; tam için 60-90 TL aralığındadır.