Kalorifer Böceği Nedir? Kurtulma Yolları Nelerdir? Yazımızdan tüm detayları inceleyebilirsiniz. Adından sıklıkla söz edilmekte olan kalorifer böceği nedir ve neden olur? Özellikle bilinmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Alman böceği olarak da bilinmektedir. Sarımtırak kahverengi bir rengi bulunmaktadır. Böceğin yetişkin döneme ulaşması halinde boyu 1-2 cm kadar olabilir. Hamam böceği türü olarak bilinir.
Renginin kahverengi ve sarımtırak olması nedeniyle sarı böcek olarak da adlandırıldı bölgeler bulunmaktadır. Böceğin yaşam süresi yaklaşık olarak 10 ila 15 ay arasında değişebilir. Türkiye’de ve dünya çapında pek çok farklı bölgede yaygın olarak görülmesi mümkündür. Böceğin ortaya çıkmasının pek çok farklı nedeni bulunmaktadır.
İçindekiler
Kalorifer Böceği Nerede Yaşar?
Dünya genelinde özellikle kalorifer böceğinin bulunduğu bölgeler nemli, karanlık, sıcak ve kolay saklanabileceği yerlerdir. Özellikle daire içerisinde banyo, mutfak gibi ortamları tercih ederken restoranlarda veya gemilerde de görülmesi mümkündür.
Elektrikli cihazlarda motor bölümünü, mutfak tezgahlarının altını, dolapların içlerini, duvarlarda oluşan çatlak veya yarıkları tercih etmektedir. Kolayca saklanabileceği alanlarda görülmesi durumunda tercih edilecek olan yöntemler ile bu böceklerden kurtulmak mümkündür.
Kalorifer Böceği Neden Olur?
Evlerde ortaya çıkabilecek kalorifer böceği neden olur ve nasıl giderilir? Diye düşünenler için özellikle kanalizasyon borularında oluşan sızıntılar dışarıdan eve getirmiş olduğunuz alışveriş poşetleri veya eşyalar aracılığı ile eve gelir. Bu durum özellikle böceklerin eve girmesinin nedenlerinden biridir. Kalorifer böcekleri insanların yediyi veya yeme diye her türlü şeyle beslenebilirler.
Ev içerisinde bulunan besinlerin üstünde gezerek dışkılarını ve salyalarını bırakabilirler. Kalorifer böcekleri insanları ısırmaz. Ancak gıdaların üstüne bulaştırmış oldukları salya ve dışkılar nedeniyle insanların hasta olmasına neden olabilirler. Dizanteri, astım, verem, pnomoni ve mantar hastalıkları özellikle bu yolla ortaya çıkabilir.
Hem sıcak hem de nemli ortamları tercih eden kalorifer böcekleri bu alanlarda yumurtlayarak çoğalmaktadır. Kalorifer böceği tek seferde 200 kadar yumurta bırakabilir. Yumurtalar yaklaşık olarak 18 gün içerisinde gelişimini tamamlamaktadır. Daha sonrasında kalorifer böceklerinin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Bir kalorifer böceği 10 katlı binayı bir gecede dolaşabilir. Yaklaşık olarak gün içerisinde 4,5 km yol alabilirler.
Kalorifer Böceğinden Kurtulmanın Yolları
Kısa süre içerisinde fazla miktarda çoğalmakta olan kalorifer böceğinden kurtulmanın yolları arasında özellikle ev sahiplerinin profesyonel şekilde yardımı alması gerekmektedir. Ev sahiplerinin uygulayacağı yöntemler doğrultusunda kalorifer böceğinin tam anlamıyla yok edilmesi mümkün olmayacaktır. Bu nedenle böcek ilaçlama işlemlerinin profesyonel şekilde yapılması gerekir.
Yapılacak kontrollerin ardından belirlenen alanlarda tam anlamıyla gerçekleştirilecek olan ilaçlama işlemi sonrasında kalorifer böceğinden kurtulmak mümkün olabilir. Gerekli olması durumunda iki defa ilaçlama yapılabilir. Ev ya da işyerlerinde görülmekte olan kalorifer böceğinin jel ilaçlama yöntemiyle yok edilmesi sağlanabilir.
Hamam böceklerini yok etmek amacıyla kullanılan jel ilaçlama yöntemi kalorifer böcekleri içinde uygulanmaktadır. Ev ya da işyerlerinde bulunan böceklerin farklı alanlara yerleştirilmiş olan ilacı yemesi durumunda anında ölmesi söz konusudur. Jelden etkilenmiş olan böceklerin yuvalarına gitmeleri özellikle yuvada bulunan böceklerin de aynı şekilde jelden etkilenerek yok edilmesini sağlamaktadır.
Kalorifer Böcekleri İçin İlaçlama
Jel şeklinde hazırlanmış olan ilaçlar ile yapılacak olan kalorifer böceği ilaçlama işlemleri özellikle bulunduğunuz alanlarda hızla çoğalmakta olan kalorifer böceğinden kurtulmanızı sağlamaktadır. Profesyonel şekilde gerçekleştirilecek olan ilaçlama işlemleri herhangi bir sorun yaşanmadan kısa sürede sonuç alınmasını sağlamaktadır.
Kalorifer böceğinin bulunduğu alanlarda özellikle yaşayan kişilerin hastalık kapma olasılığı yüksektir. Bu nedenle ilaçlama yapılması gerekmektedir. Böceklerini tam anlamıyla yok edilebilmesi için jel ilaçlama yöntemi her alanda kullanılabilir.