Kalorifer Kazanı Nedir?

Kalorifer Kazanı Nedir? Binayı bütünü ile ısıtmaya kalorifer adı verilir. Kaloriferler sayesinde bir arada bulunan farklı yapıların da birlikte ısınması sağlanır. Havaların soğuması ile birlikte insanların ısınma ihtiyacı daha ön plana çıkmaya başlar. Eskiden beri toplumumuzdan ısınmak için elektrikli sobalar ya da kömür sobaları tercih edilir. Ancak bu sobaların tercih edilmesi binanın tümünü ısıtmak için yeterli değildir. Genellikle eskiden kullanılan bu yöntem ile kişiler sadece sobanın olduğu odada istediği sıcaklığa ulaşabilir. Diğer odalar ise kış soğuğunu olduğu gibi yansıtır. Bu durumdan kurtulmak isteyenlerin imdadına ise kalorifer sistemi yetişir. Kalorifer kazanı yakılarak hava ya da su yolu ile tüm binanın istenilen sıcaklığa ulaşması da sağlanır.

İlgili resim

Kalorifer sistemi genellikle sıcak suyun borulardan geçerek tüm binayı ısıtması uygulamasına dayanır. Suyun ısıtmasında da kalorifer kazanı kullanılır. İstenilen ısıya ayarlanan kazan içerisindeki su, tüm binayı ısıtmaya başlar. Bu sayede de kişilerin kış aylarında soğuklar ile ekstra olarak mücadele etmesi de önlenir.

Kalorifer Kazanı Nasıl Çalışır?

Merkezi sistem kalorifer kazanı nasıl çalışır sorusu insanlar tarafından büyük bir merak ile uzmanlara yöneltilir. Kalorifer kazanı çalışma prensibi son derece kolay bir şekilde ilerler. Merkezi sistemlerde ısının elde edildiği kazanlar sayesinde tüm binaya sıcak su gönderilir. Ayrıca farklı binalar da ortak bir kalorifer kazanı ile istenilen sıcaklığa ulaşabilir.

Kalorifer kazanlarının nasıl çalıştırıldığı iki farklı şekilde açıklanır. Bunlardan ilki yaygın bir şekilde kullanılan merkezi sistem kalorifer kazanıdır. Diğer ise manuel merkezi sistem kalorifer kazanı olur.

Merkezi Sistem Kalorifer Kazanının Çalışması

Kalorifer Kazanı ile ilgili görsel sonucu

Merkezi sistemli kalorifer kazanları tübüler sistem ile çalıştırılır. Kalorifer sisteminde de yakılan yakıt öncelikli olarak tübüler sistemden geçer. Tübüler sistemden geçerek de suyu ısıtmaya başlar. Isının su daha hafif hale gelir. Bu sayede de hareket özelliği kazanması da kolaylaşır. Isınan su öncelikli olarak su pompasından geçer. Bu sayede de yukarı katlara suyun çıkması sağlanır. Kalorifer peteklerine de bu su dolar. Ancak merkezi sistem kalorifer kazanı ısıtıldıktan sonra suyun çıkışında pompalardan da yardım alınır.

Benzer Haber  Ankapark

Suyun ısınması ile hafif olan su gidiş borusunda tüm binada dolaşmaya başlar. Ancak radyatör içerisindeki suyun soğuması ile birlikte su ağırlaşır. Bu durumda da ağırlaşan su tekrar dönüş borusuna gider. Soğuk su hattına ulaşan su bu yoldan tekrar kazana ulaşır. Kazanda ise suyun yeniden ısınması söz konusu olur. Kazandaki ısınan su ise sıcak su hattında binaya ulaşır. Bu döngü merkezi sistem çalıştığı sürece de devam eder.

Kazan Nasıl Yakılır?

Kazan yakılmadan önce kişilerin dikkat etmesi gereken öncelikli olarak su seviyesidir. Su seviyesine bakılarak eksik varsa kazan yakılmaya başlanmadan önce tamamlanmalıdır. Kömür ile yakılan kazanlarda ayrıca kömürün büyüklüğü de önemlidir. Kazana atılan büyük kömür, kazanın performans kaybetmesine neden olur. Bu nedenle de 50 mm civarında kömürlerin kazana atılması gerekir. Kazan uygun bir şekilde tam olarak yakılır. Bu sayede de suyun ısınması için gereken sistem de başlamış olur.

Kazandaki suyun sıcaklığı ile otomatik sistem devreye girer. Suyun sıcaklığı yaklaşık olarak 40 derece olduğunda sistem otomatik olarak çalışır. Kazan çalıştıkça ortaya kül de çıkacaktır. Bu nedenle de belirli zamanlar kazanın küllerinin temizlenmesi gerekir. Her gün kazandaki küllerin alınması sayesinde kazanın performansında bir artış durumu ile karşılaşmanız olasıdır. Kalorifer kazanı nedir ve nasıl çalıştırılır soruları da bu uygulamalar ile cevaba ulaşır.

Yorum Yazın