İstanbul Kapalıçarşı hakkında merak ettiğiniz her sorunun cevabı veriliyor. Çarşının tarihçesi, Kapalıçarşı’da yer alan mağazalar ve çok daha fazlası haberimizde yer alıyor.
Kapalıçarşı hakkında merak ettikleriniz arasında öncelik çarşının tarihçesi olacak. İlk olarak Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u aldıktan sonra şehrin geneline çarşı – cami – dükkan – han yaptırma kararı aldığını bilmelisiniz. Saray yanına yaptırılan bedestenler; eski bedesten – iç bedesten – Cevahir bedesteni gibi bedestenler olmuştur. Bunun ilerisine yapılan yeni bedesten ise Kapalıçarşı olarak anılmıştır.

Kapalıçarşı
Çarşının yolu pamukçular ve ipekçilerden oluşuyor. Sandal denilen kumaş satışının çokça yapıldığı yere Sandal Bedesteni adı verilmiştir. Eski zenginler ve tacirler kıymetli altın ve eşyalarını bedestende olan kasalarda küçük ücretler ile saklama şansı elde etmişti. Esnaf şehrin en zengin esnafı olarak biliniyordu. Kapalıçarşı muhtelif tamirler görerek depremlerden sonra tadilat ile ayakta tutulmuştur.
Çarşının kumaşları arasına 19.asrın 2.yarısından itibaren Avrupa kumaşları da girmeye başlamıştır. Bu sayede satış alanı da genişlemiştir. Ayrıca mücevher, halı, antika gibi ürünlerin de satışı yapılmaya başlanmıştır. Yabancı seyyahların kitapları, yabancı ressamların fırçaları gibi çokça ürün bulma imkanınız olacaktır. Mevsimsel oalrak 250.000 ile 400.000 kişinin ziyaretinin olduğunu söyleyebiliriz.

Kapalıçarşı içerden görünüm
Çarşıda Bulunan Mağazalar
Sunulan hizmetin hangi sektörler için geçerli olduğunu merak edebilirsiniz. Çarşıda bulunan sektörleri öğrenerek, hizmet hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Halı ve kilim için hizmet veren yerler vardır.
Çok sayıda kuyumcu vardır.
Gümüş dükkanlarının da çokça olduğunu söyleyebiliriz.
Deri
Antika
Konfeksiyon ürünlerinin de olduğunu göreceksiniz.
Bakır eşyalarına çarşının dükkanları arasından birine girerek ulaşabilirsiniz.
Banka ve Finans
Turizm
Yemek
ve diğer adı altında çok sayıda sektör ile hizmet veriliyor olduğunu göreceksiniz.
İstanbul kent merkezinde yer alıyor. En eski ve büyük kapalı çarşı olarak biliniyor. Kapalı çarşının temellerinin 1461 yılında atıldığını bilmelisiniz. Labirent gibi bir mimarisi vardır. Ayrıca çok büyük bir alana inşa edilmiştir. 30.700 metrekare alana yapılmıştır. İçinde 5 tane camii bulunuyor. Onun dışında bir okul yer alıyor. Ayrıca 10 kuyu, 7 çeşme de var. 1 sebil, 1 şadırvan, 40 han ve 18 kapı bulunuyor.
Kapalıçarşı sokaklar
Tarihi Kapalıçarşı’nın sokakları hakkında da bilgi almak isteyebilirsiniz. Acıçeşme sokağı, Altuncular sokağı, Ağa sokağı, Aynacılar, Halıcılar, Hazırelbiseciler, Püskülcüler, Reisoğlu, Kahvehaneler, Parçacılar, Sıraodalar, Ressam, Tavukpazarı, Varakçıhan, Terzibaşı, Yağlıkçılar, Yeşldirek ve çok daha fazlası yer alıyor.
Saymakla bitmeyecek olan İstanbul tarihi Kapalıçarşı gezizi yapabilirsiniz. Bu muhteşem yapıyı ziyaret edip bir türk kahvesi içebilir ve alışveriş yapabilirsiniz…
Bu arada ünlü etçi Nusret çarşıda Sandal Bedesteni adında bir şubesini açtı…
Emlaklobisi.com / Agustost 2018