Kira Depozitosu Nedir?

Ev veya işyeri kiralama konusunda uzun süren araştırmaların yapılması gerekmektedir. Beklentileri tam olarak karşılayan ve kriterlere uygun ev bulunduğu zaman sıra onu kiralamak için gerekli olan prosedürler gelmektedir. Peki, kira depozitosu nedir?

Kira depozitosu en önemli prosedürlerden bir tanesidir. Konut ya da iş yeri gibi taşınmaz mülklerin kiralanması sırasında mülk sahiplerinin kiracılardan istemiş olduğu, mülke zarar gelmesi durumunda kendilerini güvence içerisine aldığı paraya depozito adı verilmektedir. Bunun anlamı kiracı ev veya iş yerine zarar vermesi durumunda, kontrat bittikten hemen sonra mülk sahibi evin zarar görecek olan yerlerini depozito sayesinde yaptırabilmektedir. Depozito uygulaması kiracılara zorluk çıkarsa da mülk sahipleri için son derece avantajlı görünen bir teminat işlemidir.

Kira Depozitosu Nedir? ile ilgili görsel sonucu

Depozito Ne Kadar?

Ödenecek olan depozito ücreti 3 aylık kira toplamını geçmemesi gerekmektedir. Depozito bedelinin 3 aylık kira karşılıklarına denk gelmesinden dolayı Borçlar Kanunu’nda açıkça belirtilmektedir. Depozito kapsamı içerisinde güvence şeklinde para ya da kıymetli evrak verilmesi durumunda, kiracı mülk sahibinin onayı olmadan tasarruf hesabına yatırılabilmektedir. Banka, bu evrak ya da parayı iki tarafın rızası ile kullanmaktadır.

Depozito İadesi Yapılır Mı?

Mülk sahibi ev ya da iş yerini kiraya verdiği zaman daha sonraki süreçlerde doğabilecek zarara karşı depozito ile beraber kendini güvence altına almaktadır. Kiracı mülkten ayrılması durumunda, evde tadilat gerektirecek olan zararlara yol açabilmektedir. Bu gibi konularda taşınmaz sahibi ortaya çıkabilecek olan masrafları depozito ile karşılamaktadır. Eğer kiracı mülk üzerinde herhangi bir zarar vermemiş ise depozito geri iade edilmesi gerekmektedir.

Depozito Ödenmezse

Kira Depozitosu Nedir? ile ilgili görsel sonucu

İlk olarak depozito verirken, depozitonun verilme zamanı, nedeni ve miktarı üzerinde belirtilmiş olduğu yazılı ya da ıslak imzalı bir belgeyi ev sahibinden almanız gerekmektedir. Aksi konularda depozito verilmemesini iddia etmesi durumunda bu miktarı verdiğinizi ispat etmeniz de zor olmaktadır. Bununla beraber ev içerisinde bir maddi hasar ortaya çıkmamasına rağmen ev sahibi depozitoyu geri vermek istememesi durumunda hukuki yollara başvurabilirsiniz.

Benzer Haber  2018 Tefe-Tüfe Oranları

Tüketici Yasası’nda yer alan sözleşme üzerinde haksız şartlar maddelerine göre depozito geri verilmediği zaman kiracı hakkını aramaktadır. Kanun ayıplı hizmet kavramını düzenlemekte ve buna dayanarak da işlem yapılmaktadır. Ev sahibinin depozito koşullarına ödemek istememesi veya evin hasar durumunu yükselterek depozitodan daha fazla kesinti yapmak istemesi durumunda, kiracının ilk olarak ev sahibinin aleyhine icra takibi yaptırması ve depozitoyu mülk sahibinden talep etmesi gerekmektedir.

Yargıtay aracılığı ile günümüze kadar görülen çok sayıda dava içerisinde depozitonun geri verilmesi kararı çıkmıştır. Bu nedenden dolayı ev sahibiniz depozitoyu geri vermeye yanaşmaması durumunda siz de muhakkak hukuki yollara başvurabilir ve kanuni haklarınızı kullanarak eve taşınmadan önce ödemiş olduğunuz depozitoyu eve herhangi bir zarar vermemeniz durumunda geri alabilirsiniz.

Yorum Yazın