kira-kontrati

Kira Kontratı – Kira Kontratı Nasıl Doldurulur?

Kira Kontratı – Kira Kontratı Nasıl Doldurulur? haberimizden kira kontratı ve sözleşme örneği için tüm detayları inceleyebilirsiniz. Kira sözleşmesinde yazan koşullar ileride iki tarafı da zora sokacak cinsten olmamalıdır. Bir iş yeri ya da konut kiralamayı düşünüyorsanız kira sözleşmesindeki maddeleri dikkatle gözden geçirmeniz yararınıza olacaktır. Kira sözleşmesi hazırlarken nelere dikkat edilmelidir? Kira sözleşmesinde neler yazmalıdır?

Kira Kontratı Nedir?

kira-kontrati

Ev veya iş yeri gibi bir mülk kiralanacağı zaman kiracı ile mülk sahibi arasında yazılı bir anlaşma yapılması gerekir. Kiralama sürecinin ve koşullarının yer aldığı bu anlaşmaya kira sözleşmesi veya kira kontratı denir.

Kira Sözleşmesi Nasıl Olmalıdır?

Ev sahibi ile kiracı arasında yapılacak olan kira kontratı çok büyük önem taşır. İmzalanan kontrat ile her iki tarafın da hakları yasal olarak güvence altına alınır. İki taraf arasında gelecek dönemde yaşanacak anlaşmazlıkların önüne de kira kontratı ile geçilebilir.

Kira kontratı nasıl doldurulur?

Mülk sahibi ile kiracı arasında yapılan kira kontratı 3 bölümden oluşur.

kira-kontrati

  • Kiralanan mülk ile ilgili bilgiler

Bu bölümde karşımıza kiralanacak olan mülkün cinsi, adresi, mülk sahibi ile kiralanacak yerin adresi ve iletişim bilgileri, kiralama sürecinin başlangıcı ve bitişi ile birlikte kira bedeli çıkar. Bu bölümün kesinlikle eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir.

  • Kiralanan mülk ile birlikte teslim edilen demirbaşlar

Kiraladığınız mülk ile belli başlı demirbaşları da sahiplenmiş olursunuz. Bunlar arasında kombi, elektrik ve su sayaçları yer alır. Kiraladığınız mülkün aidat bilgileri, depo ve posta kutusunun anahtarları da bu bölüme yazılır.

  • Kira Sözleşmesi Genel koşullar

Bu bölüme ilk iki bölüm dışındaki tüm bilgiler maddeler halinde yazılır. Mülk içinde yapılacak tadilatlar, kiranın yatırılacağı banka hesabı gibi bilgiler genel koşullar arasına yazılabilir. Kontratı ikişer nüsha olarak doldurmanız gerekiyor. Nüshalardan biri kiracıda diğeri ise mülk sahibinde kalmalıdır.

Benzer Haber  Davraz Kayak Merkezi

Kontratı doldururken nelere dikkat edilmeli?

kira-kontrati

  •   Kira kontratını imzaladığınız kişinin mal sahibi olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Eğer mal sahibi değilse, yasal bir vekillik durumu araştırın. Bunu genellikle tapuyu veya tapu kayıtlarını inceleyerek yapabilirsiniz.
  •   Kira kontratında belirtilen adresin, kiraladığınız yer olup olmadığını kontrol edin. Burada bina ve daire numarası gibi detaylar önemli!
  •   Kira artış bedelinin hangi dönemlerde ve hangi tutarlarda yapılacağını sözleşmede açıkça belirtin.
  •   Sözleşmede kiracı ve ev sahibinin adı soyadı ve TC kimlik numarası gibi ana unsurların yazılmış olmasına dikkat edin.
  •   Taraflar kontratı birlikte ve varsa kefiller huzurunda imzalamalı. Ayrıca kira sözleşmesinin her sayfasının imzalanmasına da dikkat edilmeli.
  • Kira bedellerinin, mal sahibinin hangi banka hesabına ve hangi tarihler arasında ödeneceği net bir şekilde sözleşmede belirterek mümkün olduğunca banka hesabına “kira bedeli” olarak gönderin. (Havale ve EFT ücreti kiracıya aittir).
  • Depozito veriyorsanız niçin verdiğinizi ve hangi şartlarda geri alınacağı yazın. Bu konu oldukça önemli zira genelde sorunlar buradan çıkıyor.
  • Kiralanan gayrimenkulün hangi koşullarda teslim edildiğini ve demirbaşların mevcut durumunu anlatan bir madde ekleyin. Burayı ne kadar detaylı yazarsanız o kadar iyi, çünkü verdiğiniz depozitonun geri alınma ihtimalini bu madde belirliyor.

Kira Kontratının Koşulları

Kira sözleşmelerinde genellikle “Genel Koşullar” ve “Özel Koşullar”  olmak üzere iki ayrı kısımda oluşmaktadır. İlgili mevzuata aykırı olmadığı sürece bu koşullar geçerli olduğunda anlaşma yapılmadan önce koşulları iyi değerlendirmeniz gereklidir.

[button link=”https://www.emlaklobisi.com/wp-content/uploads/kirakontrati-1.doc” align=”center”]Kira Kontratı Örneğini İndirmek İçin Tıklayın[/button]

Yorum Yazın