Kiracı Evi Ne Kadar Sürede Boşaltmalıdır? Kiracıların evi boşaltma süreleri birtakım şartlar doğrultusunda belirlenen yasal bir durumu ifade eder. Kiracıların evi boşaltma süresi için bir belirleme yapmak için öncelikle kiralanan yerin sözleşmeli olması gerekir. Yani ev sahibi ve kiracı arasında kontrat olması şarttır.
Hangi Durumda Geçerlidir?
Kontratın yapılmasının amacı her iki tarafın da haklarını korumasıdır. Eğer sözleşme olmazsa ne kiracı ne de kiraya veren ev sahibi yasal bir talepte bulunabilir. Günümüzde bazı ev sahipleri ve kiracılar birbirlerini tanıdıkları gerekçesiyle ya da mülk sahibi görünmemek için kontrat yapmayabilir. Ancak bu durumlar daha sonra sorunlara neden olacaktır. Sonuçta ticari bir işlem söz konusudur ve karşılıklı mağduriyet olması istenmez.
Kiracı Ne Zaman Evi Boşaltmalıdır?
Kiracı evi ne zaman boşaltmalıdır sorusu için iki farklı kontrat türüne göre durum değerlendirmesi olabilir:
- Kontrat eğer belirli süre için yapılmışsa kiralama yenileme dönemi geldiği zaman artış olur ve bir yıl daha kontrat uzar. Kiracı eğer bu kontrat bitimi sonrasında evden çıkmak isterse, ev sahibine 15 gün önceden bunu bildirmelidir. Kiraya veren kişi sözleşme süresi bittiği için evden çıkarma gibi bir durum yapamaz. Ancak ev sahibi, bakmakla yükümlü kişilerin konut ihtiyacı için kira sözleşmesi bitmesi sonrasında 1 ay içerisinde tahliye davası açabilmektedir.
- Kontrat belirsiz süreli ise eğer her iki taraf da bildirim yapmamışsa bu durumda kontratın otomatik olarak yenilenmesi mümkündür.eğer yenileme olmayacaksa, kiracı eden ayrılmayı düşünüyorsa 1 ay önceden yenileme olmadan ev sahibine bildirmelidir. Eğer bildirim olmazsa kiracı hak idda edemez. Yani bu şekilde evden çıkarsa ev sahibi hak talep edebilir. Bakmakla yükümlü olduğu kişilere ait konut ihtiyacının karşılanması gerekir ve dava açabilir.
Ev sahibi evden çıkın diyorsa…
Ev sahibi evden çıkın diyorsa sonrasında bazı durumları da ele almak gerekir.
- Evden çıkarmak için evin satılmasını bahane eden bir ev sahibi kanunen bu gerekçeyle evden çıkmanızı isteyemez. Ancak ev kiracısıyla beraber satılmak durumundadır. Eğer kendisinin oturacağını ya da yakın birinin geleceğini bildiriyorsa da tahliye davası açmalı ve yazılı bildirim yapmalıdır. Eğer ihtiyaç ispatlanırsa tahliye istenebilir.
- Kentsel dönüşüm gibi nedenlerle evlerin yıkılması durumu olabilir. Bu gibi durumlarda kiracıların evden çıkması istenebilir. Bu gibi hallerde ev sahibi kira kontratını baz alarak tahliye talebinde bulunmalıdır. Fesih tarihi sonrasında bir ay içinde dava açılması ve tahliye mümkün olur. Ancak bu gibi hallerde kiracılar için devlet tarafından verilen kira ödeneklerini de takip etmek gerekir. Deprem hasar nedeniyle yenilenmesi gereken yerlerde kiracıların zor durumda kalmaması için kira bedeli kadar gelir doğru başvuru ile sağlanabilir.
- Ev sahibi, eğer kontrat maddelerine uymama, kira ödememe gibi haller varsa 2 ihtar sonucu evdeki kiracının tahliyesini isteyebilmektedir.