Kiracı Hakları Nelerdir?
Ev ya da iş yerlerinde kiracı olarak bulunan kişilerin ev sahiplerine karşı bazı hakları bulunmaktadır. Kiralama işleminin sözleşme gibi evraka dayanması gerekir.
İçindekiler
Kiracı Hakları Hangi Durumda Geçerli Olmaz?
Kiracı hakları, eğer süresi geçen bir sözleşme varsa, ortada hiç sözleşme olmamışsa geçerli olmuyor. Kiralamada ev sahibinin yaptırımlarına karşı yasal savunma olması için bu nedenle öncelikle sözleşme gerekiyor.
Kiracı Hakkı Tanımı
Kiracı hakkı tanımı yapılırsa da kanunlar kapsamında ev sahibi ile kiracı arasındaki ilişkiyi çıkarlara ve haklara göre düzenleyen bir terimdir. İki tarafın da kendileri için hakları vardır. Her iki tarafın da kendi çıkarlarını koruması için haklarının neler olduğunu bilmesi gerekir. Kira sözleşmeleri kanuni yaptırımlar açısından senet niteliği taşır. Ancak kira sözleşmesi sadece kiraya veren kişi açısından değil kiracı tarafından da önemlidir. içeriğinin bu nedenle kiracı tarafından da bilinmesi gerekir. Sonradan sıkıntı yaşanmaması için sözleşmede belirtilen şartları iyice değerlendirmek gerekir.
Depozito Konusunda Kiracının Hakları
Kiracıların depozito hakları en merak edilen konulardan biridir. Sözleşme şartlarını yerine getiren ve eve herhangi bir zarar vermeyen kiracılar, başta ev sahibine verdikleri depozitoyu geri alabilir. Ancak eve belirgin bir zarar verilmesi durumu varsa, bu durumda zarar depozitodan kesilir ve kiracı, geri alma hakkını kaybedebilir. Yani kiracı, evi başlangıç aşamasında nasıl aldıysa o şekilde ayrılırken teslim etmelidir. Fakat zamana bağlı olarak görülen yıpranmalar bu kapsama girmez. Son olarak kentsel dönüşüm varsa, tahliye sonrası devletten iki aylık kira talep edilebilmektedir. Ev sahibi ile bu konu görüşülmelidir.
Kiracı Kiraladığı Evi Yine Kiraya Verebilir Mi?
Kiracı, eğer ev sahibiyle anlaşır ve ortak karara varırsa, kiraladığı evi yeniden bir başka kişiye kiralayabilir. Kiralanan bölüm bir oda gibi olabileceği gibi evin tamamı da olabilir. Anlaşma türüne göre şekillencektir.
Evde Tadilat Gerekliyse
Evi kiralayan kişiler evde kusur olması halinde, ev sahibinden tadilat ya da kusur giderilmesi talep edebilir. Ev sahibi bunu yapmayı kabul etmezse, kiracı kendi masraf yaparak kirasından düşebilir. Eğer kiracı evde yer alan kusuru gideremezse ve ev sahibi de bunu yapmazsa, evden istenildiği gibi yararlanamayacağı için kiracı çıkış yapabilir. Bu yasal olarak da haktır. Sözleşme süresinin beklenmesi şartı bulunmamaktadır. Örneğin evde bir demirbaşta sorun varsa ev sahibinden bu sorunun giderilmesi talep edilebilir. Ancak demirbaş değil de başka keyfi kullanım bölümlerinde talepleri varsa da bundan ev sahibi sorumlu değildir. Çok büyük değişiklik olmadığı sürece keyfi olarak kiracı değişiklikler yapabilir.
Ev Sahibi Çkarmadan Önce Ne Kadar Süre Vermeli?
Borçlar Kanunu kapsamında yer alan Kira Sözleşmesi’ne göre, bir yasal değişim olmadığı sürece, sözleşme bitiminden en az bir ay önce kiracıya haber verilmelidir. Eğer haber verilmezse, kontrat otomatik şekilde yenilenir ve sözleşme süresiz olur.