Kolay Petek Temizliği İçin Püf Noktalar

Geçmişten beri kullanılan ve günümüzde popülerliğini kaybetmemiş olan kalorifer sistemleri ekonomik olmasının yanında temiz ve hijyenik ısıtma sistemleridir. Özellikle çok soğuk bölgelerde diğer ısıtma sistemlerine nazaran daha verimli olan kalorifer sistemleri hem sıcak su sağlıyor olması hem de evinizi radyal olarak ısıtması nedeni ile kullanılması gereken bir sistemdir.  Sistem içinde dolaşan sıcak su taşıdığı partikülleri soğuma aşamasında petek içerisine bırakır. Petek içerisine çökelen partiküller bir süre sonra peteğin çapını daraltarak hem ses yapar hem de daha az sıcak suyun petekten geçmesine neden olarak ideal ısıtmayı sağlayamaz. Bu durum hem daha fazla doğal gaz faturası gelmesine neden olur hem de oda içi sıcaklığın istediğiniz dereceye gelmesi için geçen sürenin uzamasına neden olur. Bu nedenle petek temizliklerini düzenli bir şekilde yapmalısınız. Peki, petek temizliği en kolay nasıl yapılır? İşte, Homify ekibinin araştırmaları sonucu kolay petek temizliği için püf noktalar;

Petekleri sökmeden temizlemek

  • Petekleri sökmeden temizlemenin birinci yolu basınçlı su kullanmaktır. Banyoda yer alan boşaltma vanasını kullanarak kalorifer tesisatı içindeki suyu boşaltmalısınız. Sistem içinde su kalmadığında basınçlı su püskürtme makineniz le sisteme 2 – 3 bar basınçta su püskürtmeli dönüş suyu gelene kadar bu işleme devam etmelisiniz. Basınçlı su sayesinde petekler içinde çökelmiş ve çamur halini almış olan kalıntılar parçalanarak yerlerinden kopacak ve dönüş suyu vanasından dışarı dökülecektir. Bu işleme dönüş suyu temiz bir görünüme kavuşana kadar devam etmeniz gereklidir. Dönüş suyunun temiz aktığını gördüğünüzde petekleri sökmeden temizlemiş olursunuz. Evde petek temizliği zor olsa da ekonomik olarak size avantaj sağlayacak bir işlemdir.
  • Evde petek temizliği için tercih edilen ve petekleri sökmeden temizlemenin yöntemlerinden biri Titreşimli matkap kullanmaktır. Titreşimli matkap ile peteklere titreşim uygulayarak petek borusu içinde çökelmiş olan çamur kalıntıları sökülecek ve sirkülasyon ile petek dışına çıkacaktır. Titreşimli matkapları vana bağlantı noktalarına bağlayarak 2 – 3 – 4 devirde çalıştırıp 10 dakika kadar bu işleme devam ettiğinizde boşaltma vanasından önce çamurlu suyun aktığını göreceksiniz. İşlemin sonuna doğru boşaltma vanasında temiz suyun aktığını gördüğünüzde ise işlemi sona erdirebilirsiniz. Bu işlem makinesiz petek temizliği gibi çok uzun sürmeyen bir işlemdir.
  • Evde petek temizliği yapmak için uygulanan üçüncü yöntem ise makinesiz petek temizliği yöntemidir. Bu yöntemde kombiden veya sıcak su kazanından evinize gelen su hattına bir arıtma sistemi monte edilmesidir. Arıtma sistemi sayesinde su içinde gözle görülmeyen partiküller arıtılır ve peteklerinize temiz suyun girmesi sağlanır. su sirkülasyonu sırasında peteklerinizde çökelme olmayacağı gibi petek temizliği ile de uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Benzer Haber  Petek Temizliği Nasıl Yapılır?

Yatak odası petek temizliği

Yatak odası gibi özel yaşam alanlarında yer alan petekleri temizlemek için sökmek, su sızıntısı gibi olumsuz durumlar ile karşılaşmak yerine petekleri sökmeden temizlemek daha ideal bir tercih olacaktır. Bu petekler için uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem de titreşim verilerek yağılacak temizlik yöntemi olacaktır. Bu sayede ortalığı kirletmeden ve üzülmeden evde petek temizliği yapmış olursunuz.

Pencere altı peteklerinin temizliği

Evde petek temizliği yaparken sizi zorlayacak petek türlerinden biri de pencerelerin altında yer alan peteklerdir. Bu petekleri sökmeden temizlemek için titreşimli temizleme yöntemi tercih edilmelidir. Verilecek titreşimin şiddetine göre pencerelerin montaj noktalarında ve sızdırmazlık noktalarında sorun oluşabilir. Benzer durumlar ile karşılaşamamak için pencere tedarikçinizin deneyiminin fazla olması ve petekler ile ilgili bilgilere sahip olması gereklidir.

Salon peteklerinin temizliği

 

Petek temizliği sırasında oluşan su akıntısı özellikle salonlarda parkelerin aşınmasına, şişmesine neden olur ve size ekstre masraf oluşturur. Bu olumsuz durumun size maliyet olarak dönmesini önlemek ve salonun zarafetini korumak adına petekleri sökmeden temizleme yöntemleri tercih edilmelidir. Arıtma sistemleri veya basınçlı su yöntemi ile banyodan yapılacak temizlik işlemleri ile petekleri temizleyebilirsiniz.

Koridor petekleri

 

Evinizin koridorunda yer alan petekler diğer peteklere göre daha uzun peteklerdir. Uzun peteklerin temizliği daha zorlu bir süreç olduğundan temizlik işlemi titreşimli temizlik yöntemine göre yapılmalıdır. Uzun peteklerde birikmiş olan çamur ve kalıntıların sökülmesi ve dışarı atılması kısa peteklere göre daha zordur. bu nedenle basınçlı su etkisi yeterli olmayabilir. Titreşimli bir matkap bu işlem için ideal bir tercih olacaktır.

Kamufle edilmiş petekler

 

Evimizin ve odalarımızın daha şık görünmesi için petekleri kamufle etmek ideal bir yöntemdir. Kamuflajı yapılmış peteklerin sökülmesi size ekstra bir maliyet ve ekstra zaman kaybı oluşturacağı için bu petekleri sökmeden temizlemek avantajlı bir tercih olacaktır.

Benzer Haber  Emlak Konut ne zaman kuruldu?

 

 

Yorum Yazın