Komodor Remzi Yalısı

Komodor Remzi Yalısı nerede? İstanbul Boğazı üzerinde Anadolu yakasına bağlı olarak yer alan Beykoz Anadoluhisarı sahili kısmında kalenin yan tarafında 1917 tarihinde Komodor Remzi Bey aracılığı ile yapımı gerçekleştirilmiştir. Osmanlı Yalı mimari durumlarının bir takım oranları yer almaktadır. Arsa oturma bölgesi ile yalı yüksekliği genel olarak bir ahenk içerisinde yer almaktadır. Cumhuriyetin ilk yılları içerisinde yalı Mümtaz Aktay Paşa aracılığı ile satın alınmıştır.

Komodor Remzi Bey pek çok savaşa katılmış bir asker olarak yer almaktadır. Yalı, Mümtaz Paşa ailesi içerisinde 1972 tarihinde Prof. Erdal İnönü aracılığı ile satın alınmıştır. Bu yıllar içerisinde ise ünlü ressam Feyhaman Duran bu yalı üzerinde kiracı olarak kalmıştır. İnönü yapıyı satın aldıktan hemen sonra binayı yeniden kagir şekline dönüştürmüştür. Yenileme esnasında bina betonarme şeklinde inşa edilmektedir. Sadece dış cephe bölgeleri ve cephe kaplamaları da eski relöveler kullanılarak inşaatı yapılmıştır.

Yalının mimari olarak tasarımı Neoklasik şeklinde yer almaktadır. O zaman içerisinde yapılacak olan pek çok yalıda bu üslup yer almaktadır. Yalıların ilk inşa edildikleri zamanlarda ise giriş bölgeleri daima taş veya kagir olarak yapılmıştır. Ahşap karkas sistemleri ise bu kâgir üstüne inşa yapılmıştır. Bu zemin katının kagir olarak yer alması ahşap deformasyonunu önlemiştir. Yalının giriş bölgesi ise yığma taş olan kısım beyaz ahşap şeklinde bulunan üç kat ise gri boyalı olarak yer almaktadır.

Asker Yalısı

Boğaziçi üzerinde inşa edilmiş olan klasik Osmanlı yalıları üzerinde baktığımız zaman, yalıların genel olarak enlemesine uzayarak 1-2 katlı olduklarını görebiliriz. Anadolu Hisarı üzerinde yer alan bu yalıysa boylamasına uzanmasının yanında hazır ol pozisyonunda yer alan bir askeri andırmaktadır. Genel olarak sadece mimarisinin yanında yalıya sahip olanlar da hep asker kökenli kişilerdir.

Benzer Haber  Muris Ne Demektir?

Yalıyı 1917 tarihinde yaptırılmış olann Komodor Remzi Bey ve yalı bu adla bilinmektedir. Komodorluk Osmanlı bahriyesinde filo komutanı olarak görev alan albay rütbesine denk düşen bir rütbe olarak iblinmektedir. Remzi Bey’in komodor lakabı buradan gelmektedir. Yalıyı, 1924 tarihinde bir başka asker satın almıştır. Kurtuluş Savaşı’nın önemli paşaları arasında bulunan Mümtaz Aktay Paşa satın almıştır. Mümtaz Aktay Paşa’nın ölümünden hemen sonra yalı kızı Güzin Hanım’a geçmiştir.

Kurtuluş Savaşı Komodor Remzi Yalısına tekrar hareketlilik katıyor. Yalıyı 1972 tarihinde Kurtuluş Savaşı’nın önemli komutanları arasında yer lan, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı yapan İsmet İnönü’nün ailesi satın almıştır.

Erdal İnönü tarafından satın alınmış olan İstanbul Komodor Remzi Yalısı durumu günümüzde belirsiz durumdadır. Erdal İnönü’nün eşi olarak bilinen Sevinç İnönü’nün hayatını sürdürdüğü yalı ara sıra gazetelere satış konusunda haberlerle ön plana çıkıyor. Neoklasik üslupta yer alan yalı, kargir bir bodrum kat üzerine üç katlı olarak yer almaktadır.

Bodrum katı bölgesinde servis bölümleri, üst kat alanlarında ise odalar bulunmaktadır. Ahşap yalı bölgesinin, cepheleri yalın bir görünümü yer almaktadır. Yapının deniz bölgesine bakan cephesi üzerinde her katta, basık kemerli, dikdörtgen söveli pencereler yer almaktadır. Katlar arası bir silme kullanılarak tasarlanmıştır. Birinci kat orta bölümde yer alan iki pencere kapı şekline dönüştürülmüş ve önüne bir balkon ilave edilerek uygulanmıştır. Balkon korkulukları demir şeklinde yer almaktadır. Alt yapı konsollu bir saçak korniş kullanılarak çatı katı üçgen bir alınlıkla tamamen dengelenmiştir.

Yorum Yazın