Toplum olarak evcil hayvanlarla iç içe yaşamaya pek alışık değiliz. Komşumuzun köpeğinden rahatsız olabiliriz. Gürültü yapıyor, kakasını asansör içine yapıyor olabilir. Peki bu ve benzeri durumlarda ne yapmalıyız?
Hayvan Koruma Gönüllüsü Hülya Yalçın, “kat mülkiyeti ve medeni kanuna göre komşuluk ilişkileri insanların birbirilerini rahatsız etmemesi birbirlerinin özgürlük alanlarına müdahale etmemesi üzerine kurulmuştur” diyor.
Yaşadığımız çağda insanların evcil hayvanlarıyla yaşamak istediğini ifade eden Hülya Yalçın, herkesin hayvan sevmesini bekleyemeyeceğimiz için zaman zaman sorunların çıkabileceğini söyledi.
Hülya Yalçın, “komşumun köpeğinden rahatsız oluyorumun da bir sınırı var. Bu gürültü anlamında olabilir. Sürekli bitmeyen bir gürültü olabilir. Çevre sağlığına zarar verebilecek pislik sorunu olabilir. Hastalık sorunu olabilir. İnsanlar korkabilir. Bizim toplumumuzda çok yaygın değildir hayvanlarla sosyal hayatı birlikte paylaşmak. Özellikle evde beslenen köpek olunca korkmaları normaldir” dedi.
“İyi niyete göre bakarsak insanların birbirlerinin bazı olumsuzluklarını tolere etmesi gerekir” diyen Hayvan Koruma Gönüllüsü Hülya Yalçın, “kat mülkiyeti kanununa baktığımız zaman bir evin özgürlüğünün başladığı yerde diğeri biter. Eğer binada yaşayan bir kişi ben bu binada evcil hayvan istemiyorum diyorsa bu evcil hayvan isteyen için büyük bir sorun olacaktır” diye konuştu.
Evimden evcil hayvanım alınabilir mi?
Hülya Yalçın açık ve net konuştu, “Net olarak ifade edebilirim mahkeme kararı olmadan hiç kimsenin evinden hayvanı alınamaz el konulamaz. Bu icra işlerinde de böyledir. Haciz olarak da hayvan götürülemez. Evcil hayvanları bir can olarak kabul ediyoruz artık. İnsanların koruması gereken bir hak hayvanların yaşama hakkı. Bu nedenle kat mülkiyeti kanunu diyorki; evcil hayvanlar sahipleriyle yaşama hakkına sahiptir.”
Evcil Hayvanlarla ilgili şikayetlerinizi kişisel husumete dayandırmadan mahkemeye dava açarak bildirebilirsiniz.
Evde köpek beslemek istiyorum, apartmandan izin almam gerekir mi?
Apartmanda köpek beslemek için kimseden izin almanıza gerek yok. Evimizde evcil hayvan besleyebiliriz. Nereye kadar? Elbette başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde.
Başkalarının çocuklarına saldırmayacak. Aşıları yapılmış olacak. Etrafı kirletmeyecek. Asansöre, apartaman boşluğuna kaka yapmayacak. Bu sorumlulukları yerine getirdikten sonra evde evcil hayvan beslenebilir.
Bu konuda bizim hukuki olarak karşımıza çıkan en büyük sorun apartman yönetim planları ne yazıkki. Aprtman yönetim planları arasında evcil hayvan beslenemez maddesi varsa mahkeme hiçbir gerekçe aramadan hayvanın tahliyesine karar veriyor.
Sonuç olarak hiç kimse, hiç bir kurum evinizden evcil hayvanınızı mahkeme kararı olmadan alamaz. Bir de evinizde evcil hayvan beslemek istiyorsanız ev alırken veya kiralarken mutlaka apartan yönetim planlarını dikkatlice inceleyiniz.