Bir eve sahip olmaktan çok nasıl bir eve sahip olduğumuz önemlidir. Hayatımızda yaptığımız en büyük yatırımlar arasında konut satın almak gelir. Hep söylerim yarın satacakmış gibi hareket ederek ev sahibi olmalıyız. Bugün yaptığımız yatırımı yarın doğru değerlendirebilmesi için konut alırken sormamız gereken sorular çok önemli.
Konut sormamız gereken sorular nelerdir?
1-Binanın ruhsatı var mı? Yapı Ruhsatı, bir arazi üzerinde inşaat yapabilmek için ilgili belediyeden alınan inşaat iznidir. Yapı ruhsatının kanuni dayanağı 3194 sayılı imar kanunun 21. maddesidir. Bu kanun hükmüne göre ilgili belediyeler inşaat yapacak arazi sahiplerine yapı ruhsatı düzenlerler. Müteahhitler belediyeden yapı ruhsatı alabilmek için birtakım prosedürleri yerine getirmek durumundalardır.

Yapı Ruhsatı
2-Evin net veya brüt metrekaresi ne kadardır? Konut alırken sormamız gereken sorulardan bir diğeri evin metrekaresi olmalı. Henüz inşa edilmemiş bir daire alınırken en çok akıl karıştıran ve hayal kırıklığına neden olabilen detaylardan biri de konut büyüklüğü.
Şirketler genellikle brüt metrekare üzerinden satış yapıyor. Tüketici, dairesinin net büyüklüğünü öğrenmediyse, teslim sırasında beklediğinden daha küçük bir daireyle karşılaşıyor. Bunun en sık karşılaşılan nedeni, bazı şirketlerin sosyal donatı alanlarını ve otoparkları da brüt metrekareye dahil ederek satış yapması.
Durum böyle olunca, brüt-net farkı çok açılıyor. Örneğin, brüt büyüklüğü 140 metrekare olan bir daireyi, “Kullanılabilir alanım en az 120 metrekare olur” diye düşünerek maketten alan tüketici, inşaat bittiğinde net büyüklüğün 99 metrekareye kadar indiğini görebiliyor. İşte, bu gibi beklenmeyen durumların önüne geçmek için, maketten konut alımlarında net büyüklüğü ve brüt metrekareye nelerin dahil olduğunu mutlaka sormak gerekiyor.

Net brüt farkı
3-Zemin etüdü yapılmış mı? Zemin etüdü raporu, zemin üzerine yapılacak inşaatın projelendirilmesi aşamasında hayati bir öneme sahiptir. Bu rapor, deprem sırasında oluşan yüklerin etkisini önceden ön görerek, inşa edilen yapının bu yükleri taşıyabilecek malzeme ve kesitlerden inşa edilmesine rehber olur.
Özellikle imara yeni açılacak bölgelerde, geniş alanların sismik mikro bölgelendirme haritalarının hazırlanması (yer seçimi gibi) ve yapılacak zemin etüdlerinde, kurallara uygun, doğru bir zemin etüdü çalışması, deprem bölgelerinde hasarın asgari düzeye inmesi açısından gereklilik arz etmektedir.

Zemin etüdü çalışması
4-Malzeme kalitesi nasıl? Konuta yönelik öğrenilmesi gereken önemli bir konu da malzeme kalitesidir. Bunu için de, hangi malzemeler kullanılmış, hangi markalara yer verilmiş sorusunu sormalısınız. Bu soruları zeminden tutun da kombiye kadar tek tek sormalı ve kullanılan malzemenin kalitesini öğrenmelisiniz.

İnşaat malzeme kalitesi
5-Hastene, Okul, Toplu Ulaşım Araçları (otobüs, metro, tramvay, metrobüs gibi) ve Alışveriş Merkezlerine uzaklığı? Yatırım yapmak ya da oturmak amacıyla ev almak isteyenlerin bazı şeylere dikkat etmesi gerekiyor. En önemli kriterlerden biri de lokasyondur. Bölgenin gelişme potansiyeli ve ulaşım akslarına, okul, hastane, alışveriş merkezleri gibi önemli noktalara uzaklığı, hem o bölgenin yatırım değerini hem de almayı düşündüğünüz dairede yaşamınızı kolaylaştıracaktır.

Hastane
6-Aidat ne kadar? İnsanlara daha iyi yaşam koşulları ve sosyal aktiviteler sunmak üzere markalı konut üreticileri tarafından geliştirilen site hayatı beraberinde yüksek aidatları da getiriyor. Havuz bakımından site güvenliğine, tenis kortundan spor salonlarına kadar birçok aktivite site sakinlerine sunulurken aidatlar da 3 bin liralara kadar yükselebiliyor. Bu da İstanbul genelinde iyi semtlerdeki kiralara denk geliyor. Aman dikkat aidatları mutlaka sorgulayın.

Bina aidat gideri
7-Kat mülkiyeti var mı? Konut alırken sormamız gereken sorulardan birisi de kat mülkiyeti. Kat mülkiyeti tamamlanmış, yapı kullanma izni bulunan yani ruhsatlı projesine uygun taşınmazlar için söz konusudur. Sorun yaşamayacağınız tapu tipi kat mülkiyetli tapudur. Bu nedenle bu soru mutlaka sorulmalıdır.

Kat Mülkiyeti
8-Dairenin sosyal donatıları neler? Havuz, tenis kortu, yürüyüş alanları, sinema, kreş, spor salonu v.b sosyal donatı alanı olarak geçmektedir. Donatı alanları hem sosyal yaşantınızı hem de dairenin fiyatını arttırır. Sosyal donatıların kullanımına ilişkin de bilgi sahibi olunmalı. Örneğin binaya ait spor salonu dışardan üyelere açık mı?

sosyal donatı alanları
9-Hidrofor ve Jeneratör var mı? Konut alırken sormamız gereken sorulardan birisi de hidrofor ve jeneratör olup olmadığıdır. Elektrik ve su kesintilerinde sorun yaşamak istemiyorsanız daire seçiminizde dikkatli olun.
10-Daireyi yapan firmanın geçmişi, daha önce yaptığı projeler? Firmanın tecrübesini ve güvenirliliğini öğrenmek de önemlidir. Daha önce hangi projeleri bitirmiş, kaç konut inşa etmiş, satış sonrası hizmetleri neler?
11-Isınma şekli nasıl? Apartmanlarda merkezi sistem veya kombi kullanımı farklı açılardan karşılaştırılabilir. Merkezi sistem yalıtımlı binalarda ve maliyet paylaşımının doğru yapıldığı durumlarda uygun bir yöntemdir. Her daire istediği sıcaklığa tek bir merkezden ısıtılabilir. Bunu yapabilmek için dairelerde sıcaklık ayarı için kumandalar bulunmalıdır. Aksi halde her daire için konfor şartı sağlanamaz ve ihtiyaçtan daha fazla ısı üretimi, yani yakıt tüketimi gerçekleşebilir.
Merkezi sistemlerde bir diğer önemli konu da giderlerin paylaşımıdır. Bunun için her daireye aktarılan ısıyı ölçen ekipmanlar yerleştirilmeli ve düzenli aralıklarla okuma yapılarak tüketim adaletli şekilde paylaştırılmalıdır.Kombi kullanımı özellikle daireler arasında izolasyon bulunmadığında ısı kaçışı artacağından kullanıcılara daha maliyetli bir yöntem olabilir. Kullanım suyu açısından kombi kullanımı daha ekonomik bir yöntemdir.
Bazı merkezi sistem çözümlerinde gerekenden daha fazla enerji üretimi gerçekleşebilir. Burada sistemin modülasyon aralığının geniş olması ve kumanda sisteminin gelişmiş olması önemlidir.

Merkezi Isıtma Sistemi
12-Binanın yaşı kaç? Konut alırken sormamız gereken sorulardan bir diğeri binanın yaşıdır. Özellikle deprem öncesi yapılmış konutlar için hayati bir soru. Mutlaka binanın yaşını araştırın. Özellikle 50 yaş ve üzerinde olan binalarda depreme dayanıklı olup olmadığını test ettirin.
Haberimizde öne çıkan hayati sorulara cevap aradık ve mutlaka siz de sorun diye hatırlatmak istedik. Sizin de aklınıza gelen tüm soruları mutlaka sorun. Basit gibi görnünen bir ayrıntı ileride çok işinize yarayabilir. Konut alırken sorulması gereken sorular…